Jedz kalarepkę na zdrowie. Pięć smakowitych propozycji
Sprawdzone przepisy
Kalarepa to niepozorne warzywo, które często omijamy na straganach. Tymczasem pod zieloną skórką kryje się nie tylko wyborny smak, ale też sporo składników odżywczych i, co ważne, mnóstwo możliwości zastosowań w kuchni. Warto więc włączyć kalarepę do jesiennej diety i odkryć drzemiący w niej potencjał.
Przede wszystkim kalarepa jest bardzo mało kaloryczna. W 100 gramach jest tylko 27 kalorii. Zawiera także sporo błonnika, więc jest doskonałym składnikiem dań lekkich, choć sycących. Kalarepa z powodzeniem może być stosowana w dietach odchudzających. Warzywo te jest także wspaniałym źródłem witaminy C, a poza tym kwasu foliowego, witaminy B1, witaminy B6, magnezu, fosforu, potasu, miedzi oraz manganu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Surówka z kalarepy
Jak większość warzyw, kalarepa najwartościowsza jest na surowo. Możemy więc przygotować z niej pyszne surówki. Składnikami naszej propozycji są: dwie kalarepy, marchewka, kilka rzodkiewek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, trochę cukru, sól i pieprz. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy również marchewkę, a rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Z oliwy, soku z cytryny, cukru, pieprzu i soli robimy sos, którym polewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Gotowe.
Kalarepa faszerowana
Większe bulwy kalarepy możemy również faszerować. Upieczone w ten sposób mogą być samodzielnym, bardzo smacznym daniem. Potrzebujemy: cztery średniej wielkości kalarepy, mięso mielone, cebulę, czosnek, suszone oregano, sól, pieprz i masło. Kalarepy obieramy i delikatnie, przy pomocy noża i łyżki wydrążamy środek, pozostawiając około pół centymetra miąższu przy ściankach. Wydrążoną część drobno siekamy. Siekamy również cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dorzucamy czosnek i miąższ z kalarepy. Studzimy masę i dodajemy ją do mięsa. Doprawiamy i mieszamy dokładnie, a następnie farsz nakładamy do kalarepek. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Duszona kalarepa
Kalarepa może być również świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Duszona jest bardzo delikatna i nie ma charakterystycznego, kapuścianego posmaku. Składniki: dwie duże kalarepy, masło, mąka, wywar warzywny, sól, pieprz, natka pietruszki. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy kalarepę i lekko podsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i wlewamy do garnka. Czekamy chwile, aż sos zgęstnieje i gotowe.
Kotlety z kalarepy
Warzywne kotlety wcale nie ustępują smakiem tym z mięsa. Do zrobienia naszych kotletów potrzebne będą: dwie kalarepy, seler, cebula, jajko, trochę mąki, sól, pieprz i olej do smażenia. Kalarepę i selera ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy posiekaną cebulę, trochę mąki, jajko i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy z obu stron po trzy minuty. Podajemy z sosem jogurtowym.
Krem z kalarepy
Zupy jarzynowe są bardzo zdrowe. Z kalarepy możemy przyrządzić przepyszny i delikatny krem. Potrzebujemy: trzy kalarepy, dwa ziemniaki, marchewkę, ząbek czosnku, masło, świeży tymianek, wywar warzywny, sól i pieprz. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z groszkiem ptysiowym.