Niepozorne letnie warzywo. 5 powodów, dla których warto jeść kalarepkę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Chrup na zdrowie

Obraz
© 123RF

Kalarepka, choć smaczna i zdrowa, wciąż jest niedoceniana. Najsmaczniejsza jest wiosną i wczesnym latem. Chrupią o wyrazistym, lekko pikantnym smaku sprawdzi się nie tylko jako chrupiąca przegryzka między posiłkami czy dodatek do surówki. Doskonale smakuje na ciepło - w zupie lub faszerowana.

/ 6Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF

Kalarepa jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, A oraz z grupy B, szczególnie B9, czyli kwasu foliowego, który dba o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i uczestniczy w produkcji hormonów szczęścia - serotoniny i noradrenaliny.

/ 6Dobra dla serca

Obraz
© 123RF

Kalarepa to skarbnica potasu, nieprzypadkowo nazywanego "pierwiastkiem życia", który m.in. reguluje ciśnienie krwi, odpowiada za utrzymanie równowagi płynów w organizmie, przemianę materii i prawidłowe działanie mięśni.

/ 6Chroni przed nowotworami

Obraz
© 123RF

Już 200 g jej miąższu dostarcza 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, niezwykle silny przeciwutleniacz, wzmacniający system odpornościowy i chroniący organizm przed atakami wirusów, a nawet rozwojem komórek nowotworowych. Kalarepa nie tylko chroni nas przed nowotworem, ale także jest cennym pomocnikiem w walce z tą chorobą - takie wnioski opublikowali w 2012 roku chińscy naukowcy podczas kongresu American Association for Cancer Research w Chicago.

/ 6Ma niewiele kalorii

Obraz
© 123RF

Kalarepa jest także niskokaloryczna. W 100 g tego warzywa znajdziemy zaledwie 27 kalorii, dlatego powinna stać się nieodłącznym elementem diety osób odchudzających się. Zawiera też sporo błonnika pokarmowego, który na dłużej zapewnia uczucie sytości i usprawnia pracę układu trawiennego.

/ 6Jest pyszna!

Obraz
© Fotolia

Kalarepa jedzona na surowo ma najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle chrupiąca. Najsmaczniejsze są warzywa małe lub średnie (do 8 cm średnicy), sztywne i zielone, dość ciężkie po zważeniu w ręce, bez pożółkłych liści. Świetnie smakuje surówka z młodej tartej kalarepy, jak i kalarepa na ciepło w postaci zapiekanki lub zupy kremu. Można z niej przygotować również... makaron.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce