Kalarepa – smaczna i zdrowa. Jak ją jeść?

Kalarepa młoda jest najlepsza wiosną, jedzona na surowo i w surówkach. Starsze warzywa piecze się, dusi, zapieka faszerowane i dodaje do zup.

KalarepkaMłoda kalarepa jedzona na surowo ma najwięcej wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
SKOMENTUJ

Kalarepa – kalorie i właściwości

Kalarepa pochodzi najprawdopodobniej z północnych Niemiec. Właściciele niewolników w Starożytnym Rzymie karmili ich kalarepą, aby mieli większą siłę do pracy.

Miąższ kalarepy jest delikatny, o nieco słodkim, a jednocześnie pikantnym smaku, przypominającym połączenie brokułów z kapustą. Kulistą łodygę określa się mianem jabłka. Jadalne są także liście, zawierające najwięcej spośród całego warzywa białka, witaminy C, żelaza i wapnia.

100 gramów surowej bądź ugotowanej kalarepy zawiera około 28 kalorii (to mniej więcej odpowiednik jednej kostki czekolady mlecznej). Ma ona dużo błonnika pokarmowego, co w zestawieniu z niskokalorycznością kalarepy sprawia, że jest niezastąpionym warzywem na diecie odchudzającej. Jest źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi, witaminy A, chroniącej wzrok oraz witaminy B, która warunkuje sprawną przemianę materii i produkcję hormonów szczęścia. Ze względu na niską zawartość węglowodanów kalarepa idealnie wpasowuje się w jadłospis cukrzyków.

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Kalarepa – jak jeść – kalarepa gotowana, kalarepa faszerowana, zupa z kalarepy

Do obróbki termicznej idealnie nadają się starsze, trochę twardsze kalarepy. Najdelikatniejsze i najlepsze w smaku okazy kupuje się wczesną wiosną. Jak jeść kalarepę?

  • Zupa z kalarepy, także blendowana na gęsty, jednolity krem.
  • Zapiekanka z kalarepy. Kalarepa faszerowania – po wydrążeniu twardszego środka, nadziewa się go np. mięsną masą z podsmażoną cebulką i zapieka.
  • Kalarepa gotowana i podawana po pokrojeniu w paski i polaniu gorącym sosem (tak kalarepa jedzona jest chociażby na Węgrzech).
  • Kalarepa pieczona - po upieczeniu można ją rozdrobnić, doprawić i użyć jako gęstego sosu do makaronu albo dipu do surowych warzyw.
  • Kalarepa marynowana w plasterkach, z cebulą, selerem, gorczycą i octem.
Kalarepa
© 123RF

Liście kalarepy wytrzymują w lodówce 2-3 dni. Można je drobno kroić i dodawać do sałatek lub stosować do potraw zamiennie z natką pietruszki.

Kalarepa na surowo

Młoda kalarepa jedzona na surowo ma najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle chrupiąca. Najsmaczniejsze są warzywa małe lub średnie (do 8 cm średnicy), sztywne i zielone, dość ciężkie po zważeniu w ręce, bez pożółkłych liści. Większe kalarepy mogą okazać się nieco twarde, wodniste i włókniste, dlatego najlepiej podawać je na ciepło, upieczone bądź uduszone.

Kalarepa na surowo to wspaniała, zdrowa przekąska dla każdego, z wyjątkiem osób z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy. Wystarczy obrać i wyszorować warzywo, a następnie pokroić je w cieniutkie plasterki.

Do surówek i sałatek z kalarepy warto dorzucać również umyte i posiekane świeże liście kalarepy. Kalarepa sprawdzi się w daniach połączeniu z marchewką, jabłkiem, rodzynkami, selerem naciowym czy rozmaitymi serami, np. kozim bądź fetą. Można dodawać ją do mizerii lub sałatki z pomidorów.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg