Kalarepa – smaczna i zdrowa. Jak ją jeść?

Kalarepa młoda jest najlepsza wiosną, jedzona na surowo i w surówkach. Starsze warzywa piecze się, dusi, zapieka faszerowane i dodaje do zup.

KalarepkaMłoda kalarepa jedzona na surowo ma najwięcej wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kalarepa – kalorie i właściwości

Kalarepa pochodzi najprawdopodobniej z północnych Niemiec. Właściciele niewolników w Starożytnym Rzymie karmili ich kalarepą, aby mieli większą siłę do pracy.

Miąższ kalarepy jest delikatny, o nieco słodkim, a jednocześnie pikantnym smaku, przypominającym połączenie brokułów z kapustą. Kulistą łodygę określa się mianem jabłka. Jadalne są także liście, zawierające najwięcej spośród całego warzywa białka, witaminy C, żelaza i wapnia.

100 gramów surowej bądź ugotowanej kalarepy zawiera około 28 kalorii (to mniej więcej odpowiednik jednej kostki czekolady mlecznej). Ma ona dużo błonnika pokarmowego, co w zestawieniu z niskokalorycznością kalarepy sprawia, że jest niezastąpionym warzywem na diecie odchudzającej. Jest źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi, witaminy A, chroniącej wzrok oraz witaminy B, która warunkuje sprawną przemianę materii i produkcję hormonów szczęścia. Ze względu na niską zawartość węglowodanów kalarepa idealnie wpasowuje się w jadłospis cukrzyków.

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Kalarepa – jak jeść – kalarepa gotowana, kalarepa faszerowana, zupa z kalarepy

Do obróbki termicznej idealnie nadają się starsze, trochę twardsze kalarepy. Najdelikatniejsze i najlepsze w smaku okazy kupuje się wczesną wiosną. Jak jeść kalarepę?

  • Zupa z kalarepy, także blendowana na gęsty, jednolity krem.
  • Zapiekanka z kalarepy. Kalarepa faszerowania – po wydrążeniu twardszego środka, nadziewa się go np. mięsną masą z podsmażoną cebulką i zapieka.
  • Kalarepa gotowana i podawana po pokrojeniu w paski i polaniu gorącym sosem (tak kalarepa jedzona jest chociażby na Węgrzech).
  • Kalarepa pieczona - po upieczeniu można ją rozdrobnić, doprawić i użyć jako gęstego sosu do makaronu albo dipu do surowych warzyw.
  • Kalarepa marynowana w plasterkach, z cebulą, selerem, gorczycą i octem.
Kalarepa
© 123RF

Liście kalarepy wytrzymują w lodówce 2-3 dni. Można je drobno kroić i dodawać do sałatek lub stosować do potraw zamiennie z natką pietruszki.

Kalarepa na surowo

Młoda kalarepa jedzona na surowo ma najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle chrupiąca. Najsmaczniejsze są warzywa małe lub średnie (do 8 cm średnicy), sztywne i zielone, dość ciężkie po zważeniu w ręce, bez pożółkłych liści. Większe kalarepy mogą okazać się nieco twarde, wodniste i włókniste, dlatego najlepiej podawać je na ciepło, upieczone bądź uduszone.

Kalarepa na surowo to wspaniała, zdrowa przekąska dla każdego, z wyjątkiem osób z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy. Wystarczy obrać i wyszorować warzywo, a następnie pokroić je w cieniutkie plasterki.

Do surówek i sałatek z kalarepy warto dorzucać również umyte i posiekane świeże liście kalarepy. Kalarepa sprawdzi się w daniach połączeniu z marchewką, jabłkiem, rodzynkami, selerem naciowym czy rozmaitymi serami, np. kozim bądź fetą. Można dodawać ją do mizerii lub sałatki z pomidorów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥