Zapomniane warzywo. 5 powodów, dla których warto jeść brukiew

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Brukiew, nazywana także karpielem, to zapomniane i rzadko wykorzystywane w kuchni warzywo. Kojarzone z biedą i okresem II wojny światowej, zostało zastąpione innymi produktami. To błąd, bowiem jedzenie brukwi może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Przedstawiamy więc 5 powodów, dla których warto wprowadzić ją do codziennej diety.

/ 6Ma wiele składników odżywczych

Obraz
© 123RF

Brukiew raczej nie kojarzy się ze zdrowym, pełnym witamin warzywem. To jednak błędna opinia, ponieważ wbrew pozorom jest to źródło składników odżywczych. Znajdziemy w niej m.in. witaminy A, C i K oraz wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.

/ 6Świetnie wpływa na zdrowie

Obraz
© 123RF

Dzięki temu, że brukiew jest źródłem wielu składników odżywczych, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Nic dziwnego, że już w dawnych czasach została doceniona przez medycynę ludową. I tak np. sok z brukwi warto pić podczas przeziębień. Napój ten wzmocni naszą odporność i pomoże nam w walce z uporczywym kaszlem. Eksperci często też podkreślają pozytywny efekt brukwi w walce z rakiem oraz z chorobami układu pokarmowego.

/ 6Jest idealna dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Brukiew świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. Jest niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 40 kalorii. Co więcej, jest sycąca, dzięki czemu unikniemy jedzenia dodatkowych i kalorycznych przekąsek między posiłkami.

/ 6Świetnie wpływa na urodę

Obraz
© 123RF

Dbając o urodę nie można zapomnieć o odpowiedniej i zbilansowanej diecie. Warto wprowadzić do niej brukiew, która dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.

/ 6W kuchni ma wiele zastosowań

Obraz
© 123RF

Brukiew możemy wykorzystać na wiele sposób. Świetnie sprawdzi się jako składnik zup i sałatek. Jeżeli zaś potrzebujemy odmiany w naszym jadłospisie, ciekawym pomysłem będzie pieczona brukiew w formie frytek. Możemy ją, podobnie jak buraki, kisić, a także jeść na surowo, jak chociażby podobną do niej kalarepę.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca