Nie omijaj w warzywniaku. Pomaga obniżyć cholesterol, reguluje ciśnienie

Podczas zakupów często sięgamy po te same, dobrze znane warzywa. A szkoda, bo niektóre mniej popularne produkty mają naprawdę wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jednym z nich jest fioletowa kalarepa — warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety.

Fioletowa kalarepa i jej właściwościFioletowa kalarepa i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Follow the Sun
2

Robiąc codzienne zakupy, najczęściej sięgamy po dobrze znane warzywa: pomidory, ogórki, marchewkę. Tymczasem na stoiskach warzywnych często czeka na nas prawdziwy skarb, którego nie warto ignorować — fioletowa kalarepa. To nie tylko ciekawostka dla oka, ale też warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 powodów, aby jeść kalarepę

Dlaczego warto jeść fioletową kalarepę?

Fioletowa kalarepa to prawdziwy skarb wśród warzyw — nie tylko efektowna na talerzu, ale przede wszystkim pełna cennych składników dla zdrowia. Jeśli zależy ci na obniżeniu cholesterolu, poprawie ciśnienia krwi i wsparciu odporności, koniecznie wprowadź ją do swojego codziennego menu.

  • Obniża poziom cholesterolu – dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz przeciwutleniaczy, fioletowa kalarepa wspiera usuwanie złego cholesterolu (LDL) z organizmu.
  • Reguluje ciśnienie krwi – jest bogata w potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie, wspomagając pracę serca i naczyń krwionośnych.
  • Wzmacnia odporność – zawiera duże ilości witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami i wspiera regenerację tkanek.
  • Chroni przed nowotworami – fioletowe warzywa, takie jak kalarepa, są źródłem antocyjanów — naturalnych przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
  • Wspomaga trawienie – błonnik pokarmowy wspiera prawidłową pracę jelit i poprawia metabolizm.

Jak jeść fioletową kalarepę?

Fioletową kalarepę można spożywać na wiele sposobów:

  • na surowo — pokrojoną w słupki lub plasterki jako zdrową przekąskę,
  • w sałatkach — nadaje chrupkości i lekko słodkiego smaku,
  • w zupach kremach — nadaje aksamitną konsystencję i wzbogaca wartość odżywczą,
  • duszoną lub pieczoną — świetnie komponuje się z przyprawami i oliwą, stając się pysznym dodatkiem do obiadu.

Jej smak jest delikatny, lekko słodkawy i mniej włóknisty niż klasycznej, zielonej kalarepy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne