Nie omijaj w warzywniaku. Pomaga obniżyć cholesterol, reguluje ciśnienie

Podczas zakupów często sięgamy po te same, dobrze znane warzywa. A szkoda, bo niektóre mniej popularne produkty mają naprawdę wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jednym z nich jest fioletowa kalarepa — warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety.

Fioletowa kalarepa i jej właściwościFioletowa kalarepa i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Follow the Sun

Robiąc codzienne zakupy, najczęściej sięgamy po dobrze znane warzywa: pomidory, ogórki, marchewkę. Tymczasem na stoiskach warzywnych często czeka na nas prawdziwy skarb, którego nie warto ignorować — fioletowa kalarepa. To nie tylko ciekawostka dla oka, ale też warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 powodów, aby jeść kalarepę

Dlaczego warto jeść fioletową kalarepę?

Fioletowa kalarepa to prawdziwy skarb wśród warzyw — nie tylko efektowna na talerzu, ale przede wszystkim pełna cennych składników dla zdrowia. Jeśli zależy ci na obniżeniu cholesterolu, poprawie ciśnienia krwi i wsparciu odporności, koniecznie wprowadź ją do swojego codziennego menu.

  • Obniża poziom cholesterolu – dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz przeciwutleniaczy, fioletowa kalarepa wspiera usuwanie złego cholesterolu (LDL) z organizmu.
  • Reguluje ciśnienie krwi – jest bogata w potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie, wspomagając pracę serca i naczyń krwionośnych.
  • Wzmacnia odporność – zawiera duże ilości witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami i wspiera regenerację tkanek.
  • Chroni przed nowotworami – fioletowe warzywa, takie jak kalarepa, są źródłem antocyjanów — naturalnych przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
  • Wspomaga trawienie – błonnik pokarmowy wspiera prawidłową pracę jelit i poprawia metabolizm.

Jak jeść fioletową kalarepę?

Fioletową kalarepę można spożywać na wiele sposobów:

  • na surowo — pokrojoną w słupki lub plasterki jako zdrową przekąskę,
  • w sałatkach — nadaje chrupkości i lekko słodkiego smaku,
  • w zupach kremach — nadaje aksamitną konsystencję i wzbogaca wartość odżywczą,
  • duszoną lub pieczoną — świetnie komponuje się z przyprawami i oliwą, stając się pysznym dodatkiem do obiadu.

Jej smak jest delikatny, lekko słodkawy i mniej włóknisty niż klasycznej, zielonej kalarepy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał