Nie omijaj w warzywniaku. Pomaga obniżyć cholesterol, reguluje ciśnienie

Podczas zakupów często sięgamy po te same, dobrze znane warzywa. A szkoda, bo niektóre mniej popularne produkty mają naprawdę wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jednym z nich jest fioletowa kalarepa — warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety.

Fioletowa kalarepa i jej właściwościFioletowa kalarepa i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Follow the Sun

Robiąc codzienne zakupy, najczęściej sięgamy po dobrze znane warzywa: pomidory, ogórki, marchewkę. Tymczasem na stoiskach warzywnych często czeka na nas prawdziwy skarb, którego nie warto ignorować — fioletowa kalarepa. To nie tylko ciekawostka dla oka, ale też warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 powodów, aby jeść kalarepę

Dlaczego warto jeść fioletową kalarepę?

Fioletowa kalarepa to prawdziwy skarb wśród warzyw — nie tylko efektowna na talerzu, ale przede wszystkim pełna cennych składników dla zdrowia. Jeśli zależy ci na obniżeniu cholesterolu, poprawie ciśnienia krwi i wsparciu odporności, koniecznie wprowadź ją do swojego codziennego menu.

  • Obniża poziom cholesterolu – dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz przeciwutleniaczy, fioletowa kalarepa wspiera usuwanie złego cholesterolu (LDL) z organizmu.
  • Reguluje ciśnienie krwi – jest bogata w potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie, wspomagając pracę serca i naczyń krwionośnych.
  • Wzmacnia odporność – zawiera duże ilości witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami i wspiera regenerację tkanek.
  • Chroni przed nowotworami – fioletowe warzywa, takie jak kalarepa, są źródłem antocyjanów — naturalnych przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
  • Wspomaga trawienie – błonnik pokarmowy wspiera prawidłową pracę jelit i poprawia metabolizm.

Jak jeść fioletową kalarepę?

Fioletową kalarepę można spożywać na wiele sposobów:

  • na surowo — pokrojoną w słupki lub plasterki jako zdrową przekąskę,
  • w sałatkach — nadaje chrupkości i lekko słodkiego smaku,
  • w zupach kremach — nadaje aksamitną konsystencję i wzbogaca wartość odżywczą,
  • duszoną lub pieczoną — świetnie komponuje się z przyprawami i oliwą, stając się pysznym dodatkiem do obiadu.

Jej smak jest delikatny, lekko słodkawy i mniej włóknisty niż klasycznej, zielonej kalarepy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę