Nie omijaj w warzywniaku. Pomaga obniżyć cholesterol, reguluje ciśnienie

Podczas zakupów często sięgamy po te same, dobrze znane warzywa. A szkoda, bo niektóre mniej popularne produkty mają naprawdę wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jednym z nich jest fioletowa kalarepa — warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety.

Fioletowa kalarepa i jej właściwościFioletowa kalarepa i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Follow the Sun
2

Robiąc codzienne zakupy, najczęściej sięgamy po dobrze znane warzywa: pomidory, ogórki, marchewkę. Tymczasem na stoiskach warzywnych często czeka na nas prawdziwy skarb, którego nie warto ignorować — fioletowa kalarepa. To nie tylko ciekawostka dla oka, ale też warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 powodów, aby jeść kalarepę

Dlaczego warto jeść fioletową kalarepę?

Fioletowa kalarepa to prawdziwy skarb wśród warzyw — nie tylko efektowna na talerzu, ale przede wszystkim pełna cennych składników dla zdrowia. Jeśli zależy ci na obniżeniu cholesterolu, poprawie ciśnienia krwi i wsparciu odporności, koniecznie wprowadź ją do swojego codziennego menu.

  • Obniża poziom cholesterolu – dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz przeciwutleniaczy, fioletowa kalarepa wspiera usuwanie złego cholesterolu (LDL) z organizmu.
  • Reguluje ciśnienie krwi – jest bogata w potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie, wspomagając pracę serca i naczyń krwionośnych.
  • Wzmacnia odporność – zawiera duże ilości witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami i wspiera regenerację tkanek.
  • Chroni przed nowotworami – fioletowe warzywa, takie jak kalarepa, są źródłem antocyjanów — naturalnych przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
  • Wspomaga trawienie – błonnik pokarmowy wspiera prawidłową pracę jelit i poprawia metabolizm.

Jak jeść fioletową kalarepę?

Fioletową kalarepę można spożywać na wiele sposobów:

  • na surowo — pokrojoną w słupki lub plasterki jako zdrową przekąskę,
  • w sałatkach — nadaje chrupkości i lekko słodkiego smaku,
  • w zupach kremach — nadaje aksamitną konsystencję i wzbogaca wartość odżywczą,
  • duszoną lub pieczoną — świetnie komponuje się z przyprawami i oliwą, stając się pysznym dodatkiem do obiadu.

Jej smak jest delikatny, lekko słodkawy i mniej włóknisty niż klasycznej, zielonej kalarepy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania