Kalafior w niecodziennym wydaniu. Przekąska, na punkcie której oszalała nawet Nigella Lawson

Nowy trend kulinarny, który opanował media społecznościowe, polega na podaniu różyczek kalafiora, zanurzonych w pysznym serowym beszamelu, na chrupiącej grzance. Co przesądziło o popularności tej przystawki? Nigella Lawson udostępniła na Twitterze zdjęcie dania wykonanego przez jednego z użytkowników portalu. Nie musiała długo czekać na reakcję – fani byli zachwyceni, a sos z kalafiorem stał się gwiazdą mediów społecznościowych.

Grzanki z kalafiorem pod serowym beszamelemGrzanki z kalafiorem pod serowym beszamelem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 kromki chleba – tostowy lub pełnoziarnisty
  • ok. 100-150 g mrożonego lub świeżego kalafiora, podzielonego na nieduże różyczki
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 100 ml mleka 3,2 procent
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, płatki suszonego chili, sól i pieprz
  • 100 g tartego sera – najlepiej pół na pół cheddara i twardej mozzarelli

Przepis

  • Na wrzątek wrzucić różyczki kalafiora – świeży gotować około 10 minut, mrożony ok. 2-3.
  • Odlać kalafior i zahartować zimną wodą.
  • W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu, mieszając tak, by nie zrobiły się grudki.
  • Gdy mąka lekko się zezłoci, wlać mleko i trzepaczką wymieszać wszystko. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, a gdy sos beszamelowy zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Następnie do sosu dodać musztardę i oba rodzaje sera. Wymieszać, pozwalając serom stopić się, a następnie zdjąć rondel z palnika.
  • Dodać kalafior, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a na patelni zrumienić lekko z jednej strony kromki chleba.
  • Przełożyć je na blachę do pieczenia usmażoną stroną do dołu, a na wierzch wyłożyć kalafior w sosie.
  • Zapiekać, aż serowy beszamel zrumieni się, a po wyjęciu z pieca grzanki oprószyć płatkami chili.

Przepis

Podawać na gorąco.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce