Kalabryjskie krokiety z ryżu
Kuchnia południa Włoch pełna jest przepisów i kulinarnych trików, które współcześnie można określić jako no waste – czyli bez resztek. W kuchni mezzogiorno pojawiają się przepisy na nowe dania, w których skład wchodzą resztki z obiadu. Bardzo często jest to ryż. Spotykamy go między innymi w aranicni, ale także w prostych krokietach z Kalabrii. Przepis jest niesamowicie łatwy, wręcz ubogi. Podobnie jak aranicni krokiety mogą być jedzone w biegu, jako małe co nieco w ciągu dnia lub stanowić część obiadu. Osobiście bardzo lubię krokiety à la kotleciki na bazie ryżu. Ryż jest bogaty w białko oraz błonnik. Świetnie nadaje się do wegańskich obiadów. Do ryżowych krokietów lub pulpetów dodaję różne sezonowe warzywa. Crocchette można faszerować kawałkiem roślinnej mozzarelli, ale nie jest to obowiązkowe!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu (mogą być resztki)
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ugotowany ziemniak (opcjonalnie)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki kurkumy dla koloru
- sól i pieprz
- 100 g mozzarelli roślinnej
- bułka tarta
- olej lub oliwa
Przepis
- Do miski wsyp ugotowany ryż. Dodaj rozgniecionego ziemniaka. Wsyp płatki drożdżowe, mąkę i dużą szczyptę soli. Posiekaj pietruszkę i dodaj do miski. Całość wymieszaj. Dla koloru możesz dodać kurkumę. Skosztuj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Mozzarellę pokrój w słupki grube na około 4 centymetry.
- Masę ryżową ułóż na dłoni i lekko ją spłaszcz. W środek włóż kawałek mozzarelli i zlep. Krokiety obtaczaj w bułce tartej.
- Krokiety smaż na patelni na rozgrzanym oleju lub upiecz – ułóż na papierze do pieczenia, polej oliwą i piecz przez 20 minut w 200–220 st. C.