Kalabryjskie krokiety z ryżu

Kuchnia południa Włoch pełna jest przepisów i kulinarnych trików, które współcześnie można określić jako no waste – czyli bez resztek. W kuchni mezzogiorno pojawiają się przepisy na nowe dania, w których skład wchodzą resztki z obiadu. Bardzo często jest to ryż. Spotykamy go między innymi w aranicni, ale także w prostych krokietach z Kalabrii. Przepis jest niesamowicie łatwy, wręcz ubogi. Podobnie jak aranicni krokiety mogą być jedzone w biegu, jako małe co nieco w ciągu dnia lub stanowić część obiadu. Osobiście bardzo lubię krokiety à la kotleciki na bazie ryżu. Ryż jest bogaty w białko oraz błonnik. Świetnie nadaje się do wegańskich obiadów. Do ryżowych krokietów lub pulpetów dodaję różne sezonowe warzywa. Crocchette można faszerować kawałkiem roślinnej mozzarelli, ale nie jest to obowiązkowe!

Kalabryjskie krokiety z ryżuKalabryjskie krokiety z ryżu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (mogą być resztki)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ugotowany ziemniak (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki kurkumy dla koloru
  • sól i pieprz
  • 100 g mozzarelli roślinnej
  • bułka tarta
  • olej lub oliwa

Przepis

  • Do miski wsyp ugotowany ryż. Dodaj rozgniecionego ziemniaka. Wsyp płatki drożdżowe, mąkę i dużą szczyptę soli. Posiekaj pietruszkę i dodaj do miski. Całość wymieszaj. Dla koloru możesz dodać kurkumę. Skosztuj i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Mozzarellę pokrój w słupki grube na około 4 centymetry.
  • Masę ryżową ułóż na dłoni i lekko ją spłaszcz. W środek włóż kawałek mozzarelli i zlep. Krokiety obtaczaj w bułce tartej.
  • Krokiety smaż na patelni na rozgrzanym oleju lub upiecz – ułóż na papierze do pieczenia, polej oliwą i piecz przez 20 minut w 200–220 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja