WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Kaczka ze śliwką w miodzie. Według receptury z 1910 r. 

Kaczka to alternatywa dla mięsa z kurczaka. Warto pamiętać, aby zaczynać smażenie od zimnej patelni. Aby smakowała idealne, warto podpiec ją na koniec chwilę w piekarniku. Przepis oryginalny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Kaczka ze śliwką w miodzie. Według receptury z 1910 r.Kaczka ze śliwką w miodzie. Według receptury z 1910 r.
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • kilka gałązek suszonego rozmarynu (można dodać też świeżego)
  • połówka jabłka
  • otarta skórka z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść mrożonych albo świeżych śliwek
  • 2 piersi z kaczki

Przepis

Piersi z kaczki myję i dokładnie osuszam ręcznikiem kuchennym. Skórę piersi nacinam w kratkę (nie przecinam mięsa) i układam skórą do dołu na zimnej patelni. Ważne, żeby było to właśnie na zimnej patelni z tego powodu, że z kaczki pod wpływem ciepła stopniowo zacznie się wytapiać tłuszcz. Od momentu jak tylko kaczka zacznie przyjemnie skwierczeć, to trzymam mięso z jednej strony 7 minut. Kiedy spód kaczki będzie złocisty, to obracam ją na drugą stronę i znów smażę przez kolejne 7 minut. W tym momencie przyprawiam ją pieprzem.
W czasie kiedy kaczka się smaży, to na osobnej patelni podgrzewam: miód, garść śliwek, pół jabłka pokrojonego w ćwiartki. Dodaję cynamon, skórkę z otartej limonki (może też być cytryna) oraz gałązki z suszonego rozmarynu.
Zdejmuję kaczkę z patelni i przekładam ją do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz spod kaczki dodaję do śliwek. Mieszam wszystko i zalewam tym piersi z kaczki. Wstawiam je do piekarnika na 10 minut. Piekarnik nagrzany do 180 stopni z opcją grzania góra-dół.
Zobacz także: pierogi ruskie wg przepisu z 1920 roku

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru