Jeśli nie mięso to co? 5 pomysłów na kotlety w warzyw, nasion i serów
Kotlet – to słowo kojarzy nam się jednoznacznie z mięsem. A przecież to danie można przygotować z wielu różnych produktów. Dziś, kiedy coraz bardziej dbamy dietę, kotlety z warzyw czy nasion jadają już nie tylko wegetarianie. Stają się one bardzo ważnym elementem codziennych posiłków także dla mięsożerców. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt często zaskakuje. Oto kilka naszych propozycji na wegetariańskie kotlety.
Kotlet z selera
Korzeń selera jest bardzo twardy, a swoją konsystencją przypomina nieco mięso. Dlatego też to świetny produkt do przyrządzenia zdrowych i bardzo smacznych kotletów. Składniki: duży korzeń selera, sok z cytryny, bułka tarta, mąka, jajko, oliwa, sól i pieprz. Seler obieramy, kroimy na grube plastry i od razu zanurzamy w soku z cytryny. Odsączamy, delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu trzy minuty z każdej strony, aż kotlet będzie rumiany. Podajemy od razu, najlepiej z sałatą i ryżem.
Kotlety z soczewicy
Warzywa strączkowe to świetne źródło białka i witamin. Do kotletów z soczewicy potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, czosnek, natkę pietruszki, małą cebulę, oliwę z oliwek, bułkę tartą, łyżeczkę kminu rzymskiego, pieprz, sól, ostrą paprykę w proszku i jajko. Soczewicę, posiekany czosnek, startą na tarce cebulę i przyprawy wkładamy do blendera, wbijamy jajko i miksujemy na gęstą masę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, formujemy kotlety wielkości dłoni. Delikatnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oliwie. Osączamy z tłuszczu i od razu podajemy.
Kotlety ziemniaczane
Kotlety z ziemniaków przez wieki zastępowały kotlety z mięsa. Wystarczy wspomnieć, że w wydanej w 1978 roku książce "1000 potraw z ziemniaka" znaleźć można około 150 przepisów na kotlety. Dziś proponujemy bardzo prostą recepturę, którą możemy wzbogacać według własnego uznania. Składniki: kilka obranych i ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek natki pietruszki, jajko, mąka, bułka tarta, pieprz, sól i majeranku. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekane drobno zioła, łyżkę mąki, jajko, sól i pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle aż się zrumienią.
Ziołowa dynia
Późna jesień to jeszcze ten czas, gdy mamy w domu dynię. I to znakomita okazja, by zrobić z niej pyszne kotlety. Potrzebujemy: kawałek dojrzałej dyni, jajko, mąkę świeżą kolendrę, olej, sól i pieprz. Dynię kroimy na plasterki, kolendrę siekamy. Do miski dodajemy mąkę i wbijamy jajko. Mieszamy, dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do zrumienienia.
Ser panierowany
I na koniec przepis na fantastyczne kotlety z sera. Możemy użyć sera żółtego każdego gatunku. Składniki: ser w kawałku, mąka, jajko, masło klarowane, bułka tarta, pieprz. Ser kroimy na centymetrowe plastry. Oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle dwie minuty z każdej strony, podajemy z majonezem i sałatą lub w bułce.