Jeśli nie mięso to co? 5 pomysłów na kotlety w warzyw, nasion i serów

Kotlet – to słowo kojarzy nam się jednoznacznie z mięsem. A przecież to danie można przygotować z wielu różnych produktów. Dziś, kiedy coraz bardziej dbamy dietę, kotlety z warzyw czy nasion jadają już nie tylko wegetarianie. Stają się one bardzo ważnym elementem codziennych posiłków także dla mięsożerców. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt często zaskakuje. Oto kilka naszych propozycji na wegetariańskie kotlety.

kotlety wegetariańskiePyszne kotlety wcale nie muszą być z mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©aperturesound - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Kotlet z selera

Korzeń selera jest bardzo twardy, a swoją konsystencją przypomina nieco mięso. Dlatego też to świetny produkt do przyrządzenia zdrowych i bardzo smacznych kotletów. Składniki: duży korzeń selera, sok z cytryny, bułka tarta, mąka, jajko, oliwa, sól i pieprz. Seler obieramy, kroimy na grube plastry i od razu zanurzamy w soku z cytryny. Odsączamy, delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu trzy minuty z każdej strony, aż kotlet będzie rumiany. Podajemy od razu, najlepiej z sałatą i ryżem.

Kotlety z soczewicy

Warzywa strączkowe to świetne źródło białka i witamin. Do kotletów z soczewicy potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, czosnek, natkę pietruszki, małą cebulę, oliwę z oliwek, bułkę tartą, łyżeczkę kminu rzymskiego, pieprz, sól, ostrą paprykę w proszku i jajko. Soczewicę, posiekany czosnek, startą na tarce cebulę i przyprawy wkładamy do blendera, wbijamy jajko i miksujemy na gęstą masę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, formujemy kotlety wielkości dłoni. Delikatnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oliwie. Osączamy z tłuszczu i od razu podajemy.

Kotlety ziemniaczane

Kotlety z ziemniaków przez wieki zastępowały kotlety z mięsa. Wystarczy wspomnieć, że w wydanej w 1978 roku książce "1000 potraw z ziemniaka" znaleźć można około 150 przepisów na kotlety. Dziś proponujemy bardzo prostą recepturę, którą możemy wzbogacać według własnego uznania. Składniki: kilka obranych i ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek natki pietruszki, jajko, mąka, bułka tarta, pieprz, sól i majeranku. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekane drobno zioła, łyżkę mąki, jajko, sól i pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle aż się zrumienią.

Ziołowa dynia

Późna jesień to jeszcze ten czas, gdy mamy w domu dynię. I to znakomita okazja, by zrobić z niej pyszne kotlety. Potrzebujemy: kawałek dojrzałej dyni, jajko, mąkę świeżą kolendrę, olej, sól i pieprz. Dynię kroimy na plasterki, kolendrę siekamy. Do miski dodajemy mąkę i wbijamy jajko. Mieszamy, dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do zrumienienia.

Ser panierowany

I na koniec przepis na fantastyczne kotlety z sera. Możemy użyć sera żółtego każdego gatunku. Składniki: ser w kawałku, mąka, jajko, masło klarowane, bułka tarta, pieprz. Ser kroimy na centymetrowe plastry. Oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle dwie minuty z każdej strony, podajemy z majonezem i sałatą lub w bułce.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita