Jeśli nie mięso to co? 5 pomysłów na kotlety w warzyw, nasion i serów

Kotlet – to słowo kojarzy nam się jednoznacznie z mięsem. A przecież to danie można przygotować z wielu różnych produktów. Dziś, kiedy coraz bardziej dbamy dietę, kotlety z warzyw czy nasion jadają już nie tylko wegetarianie. Stają się one bardzo ważnym elementem codziennych posiłków także dla mięsożerców. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt często zaskakuje. Oto kilka naszych propozycji na wegetariańskie kotlety.

kotlety wegetariańskiePyszne kotlety wcale nie muszą być z mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©aperturesound - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Kotlet z selera

Korzeń selera jest bardzo twardy, a swoją konsystencją przypomina nieco mięso. Dlatego też to świetny produkt do przyrządzenia zdrowych i bardzo smacznych kotletów. Składniki: duży korzeń selera, sok z cytryny, bułka tarta, mąka, jajko, oliwa, sól i pieprz. Seler obieramy, kroimy na grube plastry i od razu zanurzamy w soku z cytryny. Odsączamy, delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu trzy minuty z każdej strony, aż kotlet będzie rumiany. Podajemy od razu, najlepiej z sałatą i ryżem.

Kotlety z soczewicy

Warzywa strączkowe to świetne źródło białka i witamin. Do kotletów z soczewicy potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, czosnek, natkę pietruszki, małą cebulę, oliwę z oliwek, bułkę tartą, łyżeczkę kminu rzymskiego, pieprz, sól, ostrą paprykę w proszku i jajko. Soczewicę, posiekany czosnek, startą na tarce cebulę i przyprawy wkładamy do blendera, wbijamy jajko i miksujemy na gęstą masę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, formujemy kotlety wielkości dłoni. Delikatnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oliwie. Osączamy z tłuszczu i od razu podajemy.

Kotlety ziemniaczane

Kotlety z ziemniaków przez wieki zastępowały kotlety z mięsa. Wystarczy wspomnieć, że w wydanej w 1978 roku książce "1000 potraw z ziemniaka" znaleźć można około 150 przepisów na kotlety. Dziś proponujemy bardzo prostą recepturę, którą możemy wzbogacać według własnego uznania. Składniki: kilka obranych i ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek natki pietruszki, jajko, mąka, bułka tarta, pieprz, sól i majeranku. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekane drobno zioła, łyżkę mąki, jajko, sól i pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle aż się zrumienią.

Ziołowa dynia

Późna jesień to jeszcze ten czas, gdy mamy w domu dynię. I to znakomita okazja, by zrobić z niej pyszne kotlety. Potrzebujemy: kawałek dojrzałej dyni, jajko, mąkę świeżą kolendrę, olej, sól i pieprz. Dynię kroimy na plasterki, kolendrę siekamy. Do miski dodajemy mąkę i wbijamy jajko. Mieszamy, dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do zrumienienia.

Ser panierowany

I na koniec przepis na fantastyczne kotlety z sera. Możemy użyć sera żółtego każdego gatunku. Składniki: ser w kawałku, mąka, jajko, masło klarowane, bułka tarta, pieprz. Ser kroimy na centymetrowe plastry. Oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle dwie minuty z każdej strony, podajemy z majonezem i sałatą lub w bułce.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary