Trwa ładowanie...

Jak szybko i łatwo zrobić idealnego kotleta de volaille?

Kotlet de volaille to klasyczne danie, które dostaniemy praktycznie w każdej polskiej restauracji. Wydaje się, że jest to potrawa trudna do przygotowania, ale jeśli mamy trochę wprawy, bez problemu przygotujemy znakomitego de volaille’a w domu. Wystarczy kilka składników i cierpliwość.

Kotlety de volaille krok po kroku Kotlety de volaille krok po kroku Źródło: Adobe Stock, fot: FOODFOLIO
d2hhaum
d2hhaum

Najpierw przygotujmy produkty. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, ćwierć kostki zimnego masła, pęczek natki pietruszki, szczypiorek, kilka ząbków czosnku, dwa jajka, mąka pszenna, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia, sól i pieprz.

Piersi kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, uzyskując w sumie cztery kotlety. Każdy kotlet delikatnie rozbijamy tłuczkiem, uważając, by nie przerwać mięsa. Teraz oprószamy je solą i pieprzem. Natkę i szczypiorek bardzo drobno siekamy, a masło dzielimy na równe kawałki i obtaczamy je w ziołach.

Na każdy kotlet kładziemy masło i trochę startego na tarce czosnku. Zwijamy roladki bardzo szczelnie i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Kotlet panierujemy w mące, jajku i bułce, dwa razy powtarzając tę czynność. Temperatura oleju powinna wynosić około 160 stopni C.

Kotlety smażymy około 10 minut, co chwila obracając, by panierka równomiernie się zezłociła. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sałatą oraz frytkami – czyli w najbardziej klasyczny sposób.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj