Jak szybko i łatwo zrobić idealnego kotleta de volaille?
Kotlet de volaille to klasyczne danie, które dostaniemy praktycznie w każdej polskiej restauracji. Wydaje się, że jest to potrawa trudna do przygotowania, ale jeśli mamy trochę wprawy, bez problemu przygotujemy znakomitego de volaille’a w domu. Wystarczy kilka składników i cierpliwość.
Najpierw przygotujmy produkty. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, ćwierć kostki zimnego masła, pęczek natki pietruszki, szczypiorek, kilka ząbków czosnku, dwa jajka, mąka pszenna, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia, sól i pieprz.
Piersi kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, uzyskując w sumie cztery kotlety. Każdy kotlet delikatnie rozbijamy tłuczkiem, uważając, by nie przerwać mięsa. Teraz oprószamy je solą i pieprzem. Natkę i szczypiorek bardzo drobno siekamy, a masło dzielimy na równe kawałki i obtaczamy je w ziołach.
Na każdy kotlet kładziemy masło i trochę startego na tarce czosnku. Zwijamy roladki bardzo szczelnie i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Kotlet panierujemy w mące, jajku i bułce, dwa razy powtarzając tę czynność. Temperatura oleju powinna wynosić około 160 stopni C.
Kotlety smażymy około 10 minut, co chwila obracając, by panierka równomiernie się zezłociła. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sałatą oraz frytkami – czyli w najbardziej klasyczny sposób.