Jak szybko i łatwo zrobić idealnego kotleta de volaille?

Kotlet de volaille to klasyczne danie, które dostaniemy praktycznie w każdej polskiej restauracji. Wydaje się, że jest to potrawa trudna do przygotowania, ale jeśli mamy trochę wprawy, bez problemu przygotujemy znakomitego de volaille’a w domu. Wystarczy kilka składników i cierpliwość.

Kotlet de volailleKotlety de volaille krok po kroku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FOODFOLIO
Magda Bukowska

Najpierw przygotujmy produkty. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, ćwierć kostki zimnego masła, pęczek natki pietruszki, szczypiorek, kilka ząbków czosnku, dwa jajka, mąka pszenna, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia, sól i pieprz.

Piersi kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, uzyskując w sumie cztery kotlety. Każdy kotlet delikatnie rozbijamy tłuczkiem, uważając, by nie przerwać mięsa. Teraz oprószamy je solą i pieprzem. Natkę i szczypiorek bardzo drobno siekamy, a masło dzielimy na równe kawałki i obtaczamy je w ziołach.

Na każdy kotlet kładziemy masło i trochę startego na tarce czosnku. Zwijamy roladki bardzo szczelnie i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Kotlet panierujemy w mące, jajku i bułce, dwa razy powtarzając tę czynność. Temperatura oleju powinna wynosić około 160 stopni C.

Kotlety smażymy około 10 minut, co chwila obracając, by panierka równomiernie się zezłociła. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sałatą oraz frytkami – czyli w najbardziej klasyczny sposób.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Wybrane dla Ciebie

Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia