Trwa ładowanie...

Jak szybko i łatwo zrobić idealnego kotleta de volaille?

Kotlet de volaille to klasyczne danie, które dostaniemy praktycznie w każdej polskiej restauracji. Wydaje się, że jest to potrawa trudna do przygotowania, ale jeśli mamy trochę wprawy, bez problemu przygotujemy znakomitego de volaille’a w domu. Wystarczy kilka składników i cierpliwość.

Share
Kotlety de volaille krok po kroku Kotlety de volaille krok po kroku Źródło: Adobe Stock, fot: FOODFOLIO
d32sh1i

Najpierw przygotujmy produkty. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, ćwierć kostki zimnego masła, pęczek natki pietruszki, szczypiorek, kilka ząbków czosnku, dwa jajka, mąka pszenna, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia, sól i pieprz.

Piersi kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, uzyskując w sumie cztery kotlety. Każdy kotlet delikatnie rozbijamy tłuczkiem, uważając, by nie przerwać mięsa. Teraz oprószamy je solą i pieprzem. Natkę i szczypiorek bardzo drobno siekamy, a masło dzielimy na równe kawałki i obtaczamy je w ziołach.

Na każdy kotlet kładziemy masło i trochę startego na tarce czosnku. Zwijamy roladki bardzo szczelnie i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Kotlet panierujemy w mące, jajku i bułce, dwa razy powtarzając tę czynność. Temperatura oleju powinna wynosić około 160 stopni C.

d32sh1i

Kotlety smażymy około 10 minut, co chwila obracając, by panierka równomiernie się zezłociła. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sałatą oraz frytkami – czyli w najbardziej klasyczny sposób.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d32sh1i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32sh1i
d32sh1i
Więcej tematów