Jak szybko i łatwo zrobić idealnego kotleta de volaille?

Kotlet de volaille to klasyczne danie, które dostaniemy praktycznie w każdej polskiej restauracji. Wydaje się, że jest to potrawa trudna do przygotowania, ale jeśli mamy trochę wprawy, bez problemu przygotujemy znakomitego de volaille’a w domu. Wystarczy kilka składników i cierpliwość.

Kotlet de volailleKotlety de volaille krok po kroku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FOODFOLIO
Magda Bukowska

Najpierw przygotujmy produkty. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, ćwierć kostki zimnego masła, pęczek natki pietruszki, szczypiorek, kilka ząbków czosnku, dwa jajka, mąka pszenna, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia, sól i pieprz.

Piersi kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, uzyskując w sumie cztery kotlety. Każdy kotlet delikatnie rozbijamy tłuczkiem, uważając, by nie przerwać mięsa. Teraz oprószamy je solą i pieprzem. Natkę i szczypiorek bardzo drobno siekamy, a masło dzielimy na równe kawałki i obtaczamy je w ziołach.

Na każdy kotlet kładziemy masło i trochę startego na tarce czosnku. Zwijamy roladki bardzo szczelnie i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Kotlet panierujemy w mące, jajku i bułce, dwa razy powtarzając tę czynność. Temperatura oleju powinna wynosić około 160 stopni C.

Kotlety smażymy około 10 minut, co chwila obracając, by panierka równomiernie się zezłociła. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sałatą oraz frytkami – czyli w najbardziej klasyczny sposób.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów