No to klops, czyli pyszne mięso na zimno lub na gorąco

Jedną z najbardziej zapomnianych polskich potraw jest klops, czyli danie przygotowywane z mielonego mięsa w bardzo charakterystyczny sposób. Klopsa spotkamy w kuchniach wielu krajów na świecie, od Niemiec po Bangladesz. A co ciekawe, najczęściej nazywa się go pieczenią rzymską.

KlopsGotowego klopsa możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Joshua Resnick - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Nie wiadomo, skąd klops pochodzi. Najbardziej prawdopodobne wydaje się, że ojczyzną tego pysznego dania są Niemcy, choć nie ma na to jednoznacznych dowodów. Pewne jest jedno: niezależnie od tego, w którym miejscu świata jesteśmy, pieczeń ta wygląda i smakuje bardzo podobnie.

Do zrobienia klopsa potrzebujemy mielonego mięsa. Najczęściej jest to wieprzowina, ale wołowina czy baranina również świetnie się nadają. Ważne, by mięso zawierało tłuszcz – inaczej pieczeń będzie sucha i niesmaczna.

Klops - jak go przygotować?

Mięso (najlepiej zmielone samodzielnie) wkładamy do miski. Dodajemy kilka jajek, startą cebulę, natkę pietruszki lub suszone ulubione zioła, bułkę tartą, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na kilka minut.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Na blacie stołu rozkładamy czystą bawełnianą ściereczkę, na niej formujemy z mięsa prostokąt. Na środku prostokąta układamy niezbędny element klopsa, czyli ugotowane na twardo jajka. Masę zawijamy tak, by uformować gruby wałek. Teraz możemy wybrać: czy klopsa ugotować, czy upiec. Jeśli chcemy go ugotować, zawijamy szczelnie ściereczkę, a jej końce zawiązujemy nicią. Pieczeń gotujemy na parze około godziny.

Bardziej tradycyjnym sposobem jest pieczenie klopsa. Zwinięty rulon delikatnie przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jeśli dobrze znany klops nam się znudził, możemy przygotować jego bardziej zaskakującą wersję, której korzenie sięgają Indonezji. Tam bowiem mięsna masa z jajkami w środku zawijana jest w liście bananowca i wędzona na zimno przez kilka godzin. Taki klops podawany jest z sosem słodko-kwaśnym.

Gotowego klopsa możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną czy jaglaną. Możemy pieczeń również schłodzić w lodówce i podawać na kanapkach jako wędlinę.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥