Trwa ładowanie...

No to klops, czyli pyszne mięso na zimno lub na gorąco

Jedną z najbardziej zapomnianych polskich potraw jest klops, czyli danie przygotowywane z mielonego mięsa w bardzo charakterystyczny sposób. Klopsa spotkamy w kuchniach wielu krajów na świecie, od Niemiec po Bangladesz. A co ciekawe, najczęściej nazywa się go pieczenią rzymską.

Gotowego klopsa możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym Gotowego klopsa możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym Źródło: Adobe Stock, fot: ©Joshua Resnick - stock.adobe.com
d21x3o7
d21x3o7

Nie wiadomo, skąd klops pochodzi. Najbardziej prawdopodobne wydaje się, że ojczyzną tego pysznego dania są Niemcy, choć nie ma na to jednoznacznych dowodów. Pewne jest jedno: niezależnie od tego, w którym miejscu świata jesteśmy, pieczeń ta wygląda i smakuje bardzo podobnie.

Do zrobienia klopsa potrzebujemy mielonego mięsa. Najczęściej jest to wieprzowina, ale wołowina czy baranina również świetnie się nadają. Ważne, by mięso zawierało tłuszcz – inaczej pieczeń będzie sucha i niesmaczna.

 Klops - jak go przygotować?

Mięso (najlepiej zmielone samodzielnie) wkładamy do miski. Dodajemy kilka jajek, startą cebulę, natkę pietruszki lub suszone ulubione zioła, bułkę tartą, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na kilka minut.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Na blacie stołu rozkładamy czystą bawełnianą ściereczkę, na niej formujemy z mięsa prostokąt. Na środku prostokąta układamy niezbędny element klopsa, czyli ugotowane na twardo jajka. Masę zawijamy tak, by uformować gruby wałek. Teraz możemy wybrać: czy klopsa ugotować, czy upiec. Jeśli chcemy go ugotować, zawijamy szczelnie ściereczkę, a jej końce zawiązujemy nicią. Pieczeń gotujemy na parze około godziny.

d21x3o7

Bardziej tradycyjnym sposobem jest pieczenie klopsa. Zwinięty rulon delikatnie przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jeśli dobrze znany klops nam się znudził, możemy przygotować jego bardziej zaskakującą wersję, której korzenie sięgają Indonezji. Tam bowiem mięsna masa z jajkami w środku zawijana jest w liście bananowca i wędzona na zimno przez kilka godzin. Taki klops podawany jest z sosem słodko-kwaśnym.

Gotowego klopsa możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną czy jaglaną. Możemy pieczeń również schłodzić w lodówce i podawać na kanapkach jako wędlinę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj