Jesienno-zimowa herbata z miodem i gożdzikami
Dni są coraz krótsze, a wieczory chłodne i deszczowe. Po powrocie do domu mamy więc ochotę owinąć się ciepłym kocem i z kubkiem aromatycznej gorącej herbaty w dłoni sięgnąć po książkę lub włączyć ulubiony serial. Mamy dla was sprawdzony przepis na przepyszną herbatę z dodatkiem owoców cytrusowych, rozgrzewających przypraw i miodu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje gorące
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 600 ml wrzątku
- 1-2 płaskie łyżeczki czarnej liściastej herbaty
- 1 laska cynamonu
- kilka goździków
- 3 plastry pomarańczy
- kilka plasterków świeżego imbiru
- 1-2 łyżeczki naturalnego miodu (szeroki asortyment miodów i produktów ekologicznych znajdziecie m.in. w sklepie internetowym Bee)
Przepis
- Pomarańczę sparz i dokładnie wyszoruj, a następnie pokrój w plasterki.
- Do dzbanka wsyp herbatę, dodaj goździki i laskę cynamonu i zaparzaj przez ok. 3 minuty.
- Napar rozlej do kubków lub filiżanek i odstaw na chwilę.
- Następnie dodaj imbir, plastry pomarańczy i miód. Pamiętaj, że jeśli dodasz miód do zbyt gorącego naparu, straci on swoje cenne właściwości.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl