Jesienno-zimowa herbata z miodem i gożdzikami

Dni są coraz krótsze, a wieczory chłodne i deszczowe. Po powrocie do domu mamy więc ochotę owinąć się ciepłym kocem i z kubkiem aromatycznej gorącej herbaty w dłoni sięgnąć po książkę lub włączyć ulubiony serial. Mamy dla was sprawdzony przepis na przepyszną herbatę z dodatkiem owoców cytrusowych, rozgrzewających przypraw i miodu.

Rozgrzewająca herbataRozgrzewająca herbata
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 ml wrzątku
  • 1-2 płaskie łyżeczki czarnej liściastej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • 3 plastry pomarańczy
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • 1-2 łyżeczki naturalnego miodu (szeroki asortyment miodów i produktów ekologicznych znajdziecie m.in. w sklepie internetowym Bee)

Przepis

  • Pomarańczę sparz i dokładnie wyszoruj, a następnie pokrój w plasterki.
  • Do dzbanka wsyp herbatę, dodaj goździki i laskę cynamonu i zaparzaj przez ok. 3 minuty.
  • Napar rozlej do kubków lub filiżanek i odstaw na chwilę.
  • Następnie dodaj imbir, plastry pomarańczy i miód. Pamiętaj, że jeśli dodasz miód do zbyt gorącego naparu, straci on swoje cenne właściwości.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja