Jemy tę paprykę niemalże codziennie. Mało kto ma pojęcie, jak wpływa na organizm
Rodzajów papryk na rynku jest mnóstwo. Niektóre są tak ostre, że po zjedzeniu kawałka czujesz, jakbyś ziewał ogniem. Jednak najczęściej sięgamy po zupełnie inny rodzaj: łagodny, który pasuje do leczo i można go chrupać na surowo jako przekąskę. Sprawdź, co ta papryka robi z twoim ciałem.
Czerwona papryka, choć bardzo łagodna, to jest wyrazista w smaku. Nie potrzebujemy jej dodatkowo doprawiać. Osobiście jestem jej ogromną fanką, a w moim domu traktujemy ją jako przekąskę. Nawet moja 1,5-roczna córka się jej zawsze domaga. Na pewno w wielu rodzinach jest podobnie, ale mało kto zastanawia się, jakie właściwości ma ta papryka i jak wiele dla nas robi.
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować
Czerwona papryka i jej właściwości
To prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa. Przede wszystkim jest źródłem witaminy C. I uwaga! Ma jej o wiele więcej niż sok z cytryny - nawet 160 mg w 100 g (przy 35 mg w cytrynie). Do tego zawiera witaminę A i K oraz minerały, tj. potas, mangan i magnez.
Czerwona papryka to też źródło bardzo silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu), które świetnie radzą sobie z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za choroby przewlekłe. Z kolei błonnik, jaki znajduje się w tym warzywie, wspomaga pracę jelit.
Dlaczego warto jeść czerwoną paprykę?
Regularnie spożywana czerwona papryka ma duży wpływ na organizm, m.in.:
- wspiera odporność,
- pozytywnie wpływa na zdrowie oczu i krzepliwość krwi,
- wspomaga produkcję kolagenu,
- pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową,
- obniża ciśnienie krwi, co sprawia, że jest mniejsze ryzyko zawału,
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL,
- wspiera pracę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom,
- wspomaga trawienie i przyswajanie składników odżywczych przez układ pokarmowy,
- łagodzi stany zapalne w organizmie.
Czerwona papryka to też świetny nutrikosmetik, bo dzięki dużej zawartości witaminy C i A poprawia stan skóry. Jak już wspominałam, pomaga w produkcji kolagenu, dzięki któremu skóra jest elastyczna, wygląda młodo i nie ma na niej bardzo widocznych oznak starzenia się.
Czerwona papryka nie jest dla każdego
Osoby z nadwrażliwym układem pokarmowym, refluksem żołądkowym, wrzodami lub zespołem jelita drażliwego mogą po niej odczuwać zgagę, wzdęcia czy bóle brzucha. Nie jest też wskazana przy alergii na rośliny psiankowate, bo może wtedy wywoływać reakcje skórne lub zaostrzać stany zapalne.
Ostrożność powinni zachować także chorzy na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów, bo papryka zawiera alkaloidy, które mogą nasilać objawy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.