Jemy tę paprykę niemalże codziennie. Mało kto ma pojęcie, jak wpływa na organizm

Rodzajów papryk na rynku jest mnóstwo. Niektóre są tak ostre, że po zjedzeniu kawałka czujesz, jakbyś ziewał ogniem. Jednak najczęściej sięgamy po zupełnie inny rodzaj: łagodny, który pasuje do leczo i można go chrupać na surowo jako przekąskę. Sprawdź, co ta papryka robi z twoim ciałem.

Jak czerwona papryka wpływa na organizm?Jak czerwona papryka wpływa na organizm?
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Czerwona papryka, choć bardzo łagodna, to jest wyrazista w smaku. Nie potrzebujemy jej dodatkowo doprawiać. Osobiście jestem jej ogromną fanką, a w moim domu traktujemy ją jako przekąskę. Nawet moja 1,5-roczna córka się jej zawsze domaga. Na pewno w wielu rodzinach jest podobnie, ale mało kto zastanawia się, jakie właściwości ma ta papryka i jak wiele dla nas robi.

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Czerwona papryka i jej właściwości

To prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa. Przede wszystkim jest źródłem witaminy C. I uwaga! Ma jej o wiele więcej niż sok z cytryny - nawet 160 mg w 100 g (przy 35 mg w cytrynie). Do tego zawiera witaminę A i K oraz minerały, tj. potas, mangan i magnez.

Czerwona papryka to też źródło bardzo silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu), które świetnie radzą sobie z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za choroby przewlekłe. Z kolei błonnik, jaki znajduje się w tym warzywie, wspomaga pracę jelit.

Dlaczego warto jeść czerwoną paprykę?

Regularnie spożywana czerwona papryka ma duży wpływ na organizm, m.in.:

  • wspiera odporność,
  • pozytywnie wpływa na zdrowie oczu i krzepliwość krwi,
  • wspomaga produkcję kolagenu,
  • pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową,
  • obniża ciśnienie krwi, co sprawia, że jest mniejsze ryzyko zawału,
  • zmniejsza poziom cholesterolu LDL,
  • wspiera pracę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom,
  • wspomaga trawienie i przyswajanie składników odżywczych przez układ pokarmowy,
  • łagodzi stany zapalne w organizmie.

Czerwona papryka to też świetny nutrikosmetik, bo dzięki dużej zawartości witaminy C i A poprawia stan skóry. Jak już wspominałam, pomaga w produkcji kolagenu, dzięki któremu skóra jest elastyczna, wygląda młodo i nie ma na niej bardzo widocznych oznak starzenia się.

Czerwona papryka nie jest dla każdego

Osoby z nadwrażliwym układem pokarmowym, refluksem żołądkowym, wrzodami lub zespołem jelita drażliwego mogą po niej odczuwać zgagę, wzdęcia czy bóle brzucha. Nie jest też wskazana przy alergii na rośliny psiankowate, bo może wtedy wywoływać reakcje skórne lub zaostrzać stany zapalne.

Ostrożność powinni zachować także chorzy na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów, bo papryka zawiera alkaloidy, które mogą nasilać objawy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki