Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk

Jemista to jedno z moich ulubionych greckich dań – faszerowane ryżem papryki, do tego obowiązkowo pieczone ziemniaki, czosnek i cebula. Najlepiej smakują z tzatzikami, ale same też są obłędne. W Grecji spotkacie również wersję z mielonym mięsem, ale moim zdaniem opcja wegetariańska wygrywa. Zamiast papryk możecie użyć wydrążonych pomidorów, cukinii, bakłażanów, a nawet cebuli.

Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasykJemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 papryk
  • około 200 gramów ryżu długoziarnistego (około 2 pełnych łyżek na warzywo)
  • 1 biała cebula
  • 3 czerwone cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 8 ząbków czosnku
  • 4–5 ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • około 250 mililitrów oliwy
  • około 300 mililitrów wody lub bulionu warzywnego
  • oregano
  • sól, pieprz

Przepis

  • Wydrąż papryki. Zachowaj czapeczki (nie znajduję lepszego słowa) wraz z ogonkami.
  • Na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty podsmażaj posiekaną cebulę. Wsyp ryż i wymieszaj. Po chwili wlej ciepłą wodę (lub bulion). Dodaj przyprawy i koperek. Zdejmij z ognia, gdy ryż wchłonie większość wody, czyli po około 2–3 minutach.
  • Tak przygotowanym farszem napełnij wszystkie papryki do około ⅔ objętości. Do każdej wlej nieco wody i przykryj czapeczkami.
  • Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym, blasze lub brytfannie. Pomiędzy nimi rozrzuć czosnek oraz pokrojone na ćwiartki ziemniaki i czerwone cebule. Na warzywa wylej pomidory z puszki i polej wszystko obficie oliwą z oliwek.
  • Piecz przez około godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie pieczenia delikatnie wymieszaj ziemniaki i pozostałe warzywa.
  • Gotowe jemista posyp ulubionymi świeżymi ziołami. Jedz lekko przestudzone.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę