Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk

Jemista to jedno z moich ulubionych greckich dań – faszerowane ryżem papryki, do tego obowiązkowo pieczone ziemniaki, czosnek i cebula. Najlepiej smakują z tzatzikami, ale same też są obłędne. W Grecji spotkacie również wersję z mielonym mięsem, ale moim zdaniem opcja wegetariańska wygrywa. Zamiast papryk możecie użyć wydrążonych pomidorów, cukinii, bakłażanów, a nawet cebuli.

Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasykJemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 papryk
  • około 200 gramów ryżu długoziarnistego (około 2 pełnych łyżek na warzywo)
  • 1 biała cebula
  • 3 czerwone cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 8 ząbków czosnku
  • 4–5 ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • około 250 mililitrów oliwy
  • około 300 mililitrów wody lub bulionu warzywnego
  • oregano
  • sól, pieprz

Przepis

  • Wydrąż papryki. Zachowaj czapeczki (nie znajduję lepszego słowa) wraz z ogonkami.
  • Na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty podsmażaj posiekaną cebulę. Wsyp ryż i wymieszaj. Po chwili wlej ciepłą wodę (lub bulion). Dodaj przyprawy i koperek. Zdejmij z ognia, gdy ryż wchłonie większość wody, czyli po około 2–3 minutach.
  • Tak przygotowanym farszem napełnij wszystkie papryki do około ⅔ objętości. Do każdej wlej nieco wody i przykryj czapeczkami.
  • Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym, blasze lub brytfannie. Pomiędzy nimi rozrzuć czosnek oraz pokrojone na ćwiartki ziemniaki i czerwone cebule. Na warzywa wylej pomidory z puszki i polej wszystko obficie oliwą z oliwek.
  • Piecz przez około godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie pieczenia delikatnie wymieszaj ziemniaki i pozostałe warzywa.
  • Gotowe jemista posyp ulubionymi świeżymi ziołami. Jedz lekko przestudzone.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja