Trwa ładowanie...
05-11-2008 18:17

Jedzenie czerwonego mięsa może być groźne

Jedzenie czerwonego mięsa i nabiału może zwiększać naszą podatność na zakażenie groźnym szczepem pałeczki okrężnicy - ostrzegają naukowcy z Australii i USA na łamach pisma "Nature".

Jedzenie czerwonego mięsa może być groźneŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1c89tm
d1c89tm

Jedzenie czerwonego mięsa i nabiału może zwiększać naszą podatność na zakażenie groźnym szczepem pałeczki okrężnicy - ostrzegają naukowcy z Australii i USA na łamach pisma „Nature".

Jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy - E. coli, tzw. STEC - wytwarza dwie toksyny, które są podobne do toksyny produkowanej przez bakterię Shigella. Pałeczki STEC i wytwarzane przez nie toksyny mogą wywoływać bardzo poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Travis Beddoe z Monash University w Melbourne, w Australii i Ajit Varki z University of California w San Diego wraz z kolegami odkryli, że toksyny produkowane przez bakterie STEC wiążą się do cukrów zawierających jeden z glikanów tzw. kwas Neu5Gc. Cukry te nie są produkowane przez nasz organizm, zjadamy je wraz z czerwonym mięsem (np. jagnięciną, wołowiną i wieprzowiną) oraz krowim mlekiem, a po strawieniu dochodzi do ich wbudowania do tkanek budujących jelita i nerki.

Co ciekawe, to właśnie pożywienie bogate w kwas Neu5Gc jest głównym źródłem zakażeń STEC. Naukowcy podejrzewają, że jedzenie tych produktów uwrażliwia nasze tkanki na toksyny i inne czynniki produkowane przez bakterie STEC, obecne niekiedy w tych samych produktach.

Podsumowując swoje najnowsze badania, autorzy pracy radzą ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa do produktów dobrze ugotowanych i pasteryzowanego nabiału, ponieważ procesy te niszczą groźne bakterie.

(PAP)

d1c89tm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1c89tm
Więcej tematów