Jedz te grzyby. Mają właściwości przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe

Cały czas żywy jest mit o tym, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych i są jedynie zapychaczami. Jak się to ma do prawdy? Nijak. Te produkty mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Szczególnie warto spojrzeć na grzyby shimeji. To kozak wsród grzybów i zaraz ci to udowodnię.

Grzyby shimeji i ich właściwości zdrowotneGrzyby shimeji i ich właściwości zdrowotne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Paulina Hermann

Grzyby shimeji coraz częściej pojawiają się w przepisach i na sklepowych półkach. Choć wyglądają inaczej niż nasze typowe pieczarki czy podgrzybki, są proste w przygotowaniu i mają naprawdę sporo zalet. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dowiedz się, co zawierają grzyby shimeji, na co pomagają i jak je wykorzystać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Czym są grzyby shimeji? Jak je jeść?

Grzyby shimeji to gatunki grzybów wywodzące się z Azji Wschodniej, które z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Dziś grzyby te można bez trudu kupić w Polsce – zarówno świeże, jak i suszone – i wykorzystać je w codziennej kuchni. Jeśli masz czas, możesz zaszaleć i przygotować jakieś fajne azjatyckie danie.

Tu mam dla ciebie ciekawostkę. W języku japońskim słowo "shimeji" odnosi się do grzybów rosnących w lesie w czasie pory deszczowej. Grzyby shimeji mają cienkie, długie trzony i niewielkie kapelusze. Rosną w gęstych kępach, złączone u podstawy (tego nie jedz!). Spotkać je można w odmianach białej oraz brązowej. W smaku są delikatnie pikantne, z wyczuwalną nutą orzechową i maślaną. Ogólnie określa się je jako "umami".

Jak jeść grzyby shimeji? Tutaj nie ma jakiejś dużej filozofii. Produkt ten uwielbia dania z kuchni azjatyckiej, więc sprawdzą się w ramenie, miso pho. Możesz je też dorzucić do dań stir-fry, curry, a nawet do omletów, naleśników czy risotto. Świetnie smakują jako oddzielna przystawka z podsmażoną cebulką. Pamiętaj jednak, by nie jeść ich na surowo - w takiej formie są niesmaczne i ciężkostrawne.

Grzyby shimeji - właściwości odżywcze i zdrowotne

Te grzyby mają imponujące właściwości. To źródło wielu minerałów (magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź) oraz witamin, na przykład D i z grupy B. Do tego zawierają duże ilości białka (szczególnie lizyny, której w innych produktach jest niewiele) oraz błonnika - wspiera on przemianę materii i pomaga przy wypróżnianiu. Warto wspomnieć również o nienasyconych kwasach tłuszczowych.

Ponadto shimeji są bogate w przeciwutleniacze, które dzielnie radzą sobie ze złośliwymi wolnymi rodnikami - cząsteczkami przyczyniającymi się do rozwoju wielu chorób, na przykład cukrzycy typu 2 czy nowotworów. Warto więc włączyć te grzyby do diety i korzystać z ich antyrakowych właściwości.

Co ciekawe, jedzenie grzybów shimeji wspiera odporność, a także działa przeciwmiażdżycowo (ten ostatni to efekt obniżenia poziomu cholesterolu we krwi). I najważniejsze dla fanów zdrowego odżywiania i deficytów kalorycznych: grzyby shimeji mają tylko 30-35 kcal na 100 gramów. Wspomagają też prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce