Jedz te grzyby. Mają właściwości przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe
Cały czas żywy jest mit o tym, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych i są jedynie zapychaczami. Jak się to ma do prawdy? Nijak. Te produkty mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Szczególnie warto spojrzeć na grzyby shimeji. To kozak wsród grzybów i zaraz ci to udowodnię.
Grzyby shimeji coraz częściej pojawiają się w przepisach i na sklepowych półkach. Choć wyglądają inaczej niż nasze typowe pieczarki czy podgrzybki, są proste w przygotowaniu i mają naprawdę sporo zalet. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dowiedz się, co zawierają grzyby shimeji, na co pomagają i jak je wykorzystać w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Czym są grzyby shimeji? Jak je jeść?
Grzyby shimeji to gatunki grzybów wywodzące się z Azji Wschodniej, które z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Dziś grzyby te można bez trudu kupić w Polsce – zarówno świeże, jak i suszone – i wykorzystać je w codziennej kuchni. Jeśli masz czas, możesz zaszaleć i przygotować jakieś fajne azjatyckie danie.
Tu mam dla ciebie ciekawostkę. W języku japońskim słowo "shimeji" odnosi się do grzybów rosnących w lesie w czasie pory deszczowej. Grzyby shimeji mają cienkie, długie trzony i niewielkie kapelusze. Rosną w gęstych kępach, złączone u podstawy (tego nie jedz!). Spotkać je można w odmianach białej oraz brązowej. W smaku są delikatnie pikantne, z wyczuwalną nutą orzechową i maślaną. Ogólnie określa się je jako "umami".
Jak jeść grzyby shimeji? Tutaj nie ma jakiejś dużej filozofii. Produkt ten uwielbia dania z kuchni azjatyckiej, więc sprawdzą się w ramenie, miso pho. Możesz je też dorzucić do dań stir-fry, curry, a nawet do omletów, naleśników czy risotto. Świetnie smakują jako oddzielna przystawka z podsmażoną cebulką. Pamiętaj jednak, by nie jeść ich na surowo - w takiej formie są niesmaczne i ciężkostrawne.
Grzyby shimeji - właściwości odżywcze i zdrowotne
Te grzyby mają imponujące właściwości. To źródło wielu minerałów (magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź) oraz witamin, na przykład D i z grupy B. Do tego zawierają duże ilości białka (szczególnie lizyny, której w innych produktach jest niewiele) oraz błonnika - wspiera on przemianę materii i pomaga przy wypróżnianiu. Warto wspomnieć również o nienasyconych kwasach tłuszczowych.
Ponadto shimeji są bogate w przeciwutleniacze, które dzielnie radzą sobie ze złośliwymi wolnymi rodnikami - cząsteczkami przyczyniającymi się do rozwoju wielu chorób, na przykład cukrzycy typu 2 czy nowotworów. Warto więc włączyć te grzyby do diety i korzystać z ich antyrakowych właściwości.
Co ciekawe, jedzenie grzybów shimeji wspiera odporność, a także działa przeciwmiażdżycowo (ten ostatni to efekt obniżenia poziomu cholesterolu we krwi). I najważniejsze dla fanów zdrowego odżywiania i deficytów kalorycznych: grzyby shimeji mają tylko 30-35 kcal na 100 gramów. Wspomagają też prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.