Jedz te grzyby. Mają właściwości przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe

Cały czas żywy jest mit o tym, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych i są jedynie zapychaczami. Jak się to ma do prawdy? Nijak. Te produkty mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Szczególnie warto spojrzeć na grzyby shimeji. To kozak wsród grzybów i zaraz ci to udowodnię.

Grzyby shimeji i ich właściwości zdrowotneGrzyby shimeji i ich właściwości zdrowotne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Paulina Hermann

Grzyby shimeji coraz częściej pojawiają się w przepisach i na sklepowych półkach. Choć wyglądają inaczej niż nasze typowe pieczarki czy podgrzybki, są proste w przygotowaniu i mają naprawdę sporo zalet. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dowiedz się, co zawierają grzyby shimeji, na co pomagają i jak je wykorzystać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Czym są grzyby shimeji? Jak je jeść?

Grzyby shimeji to gatunki grzybów wywodzące się z Azji Wschodniej, które z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Dziś grzyby te można bez trudu kupić w Polsce – zarówno świeże, jak i suszone – i wykorzystać je w codziennej kuchni. Jeśli masz czas, możesz zaszaleć i przygotować jakieś fajne azjatyckie danie.

Tu mam dla ciebie ciekawostkę. W języku japońskim słowo "shimeji" odnosi się do grzybów rosnących w lesie w czasie pory deszczowej. Grzyby shimeji mają cienkie, długie trzony i niewielkie kapelusze. Rosną w gęstych kępach, złączone u podstawy (tego nie jedz!). Spotkać je można w odmianach białej oraz brązowej. W smaku są delikatnie pikantne, z wyczuwalną nutą orzechową i maślaną. Ogólnie określa się je jako "umami".

Jak jeść grzyby shimeji? Tutaj nie ma jakiejś dużej filozofii. Produkt ten uwielbia dania z kuchni azjatyckiej, więc sprawdzą się w ramenie, miso pho. Możesz je też dorzucić do dań stir-fry, curry, a nawet do omletów, naleśników czy risotto. Świetnie smakują jako oddzielna przystawka z podsmażoną cebulką. Pamiętaj jednak, by nie jeść ich na surowo - w takiej formie są niesmaczne i ciężkostrawne.

Grzyby shimeji - właściwości odżywcze i zdrowotne

Te grzyby mają imponujące właściwości. To źródło wielu minerałów (magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź) oraz witamin, na przykład D i z grupy B. Do tego zawierają duże ilości białka (szczególnie lizyny, której w innych produktach jest niewiele) oraz błonnika - wspiera on przemianę materii i pomaga przy wypróżnianiu. Warto wspomnieć również o nienasyconych kwasach tłuszczowych.

Ponadto shimeji są bogate w przeciwutleniacze, które dzielnie radzą sobie ze złośliwymi wolnymi rodnikami - cząsteczkami przyczyniającymi się do rozwoju wielu chorób, na przykład cukrzycy typu 2 czy nowotworów. Warto więc włączyć te grzyby do diety i korzystać z ich antyrakowych właściwości.

Co ciekawe, jedzenie grzybów shimeji wspiera odporność, a także działa przeciwmiażdżycowo (ten ostatni to efekt obniżenia poziomu cholesterolu we krwi). I najważniejsze dla fanów zdrowego odżywiania i deficytów kalorycznych: grzyby shimeji mają tylko 30-35 kcal na 100 gramów. Wspomagają też prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇