Jak szybko wyczyścić grzyby z piasku? Te dwa sposoby są najskuteczniejsze

Grzyby wzbogacają smak wielu dań, a grzybobranie sprawia frajdę zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Niestety, dokładne oczyszczenie ich z runa i innych zanieczyszczeń bywa kłopotliwe. Wówczas pomocne okazują się stare, sprawdzone sposoby.

Jak szybko i skutecznie wyczyścić grzyby?Jak szybko i skutecznie wyczyścić grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dwa sposoby czyszczenia grzybów

Jeżeli chcecie mieć pewność, że na grzybach nie znajdziecie żadnych ziarenek piasku, najlepiej do czyszczenia grzybów użyć wody. Do wyboru mamy dwa sposoby.

Pierwszy z nich polega na zagotowaniu wody z solą i wrzuceniu do niej grzybów. Lekko je mieszamy, a następnie czekamy, aż piasek i inne zanieczyszczenia opadną na dno garnka. Następnie wyławiamy grzyby, a wodę wylewamy. Grzyby nadają się już do gotowania czy smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść pomelo?

Kolejna metoda jest bardzo podobna. Głowna różnica to temperatura wody. Miskę lub garnek zapełniamy zimną wodą i solimy sporą ilością soli. Dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Potem wrzucamy do wody grzyby i tak, jak w przypadku poprzedniego sposobu, czekamy, aż zanieczyszczenia odkleją się od grzybów.

Obie metody szybko i skutecznie radzą sobie z różnymi zanieczyszczeniami, jednak nie powinniśmy z nich korzystać, jeśli planujemy zamrozić lub ususzyć grzyby, ponieważ takie grzyby nie mogą mieć kontaktu z wodą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę