Jak szybko wyczyścić grzyby z piasku? Te dwa sposoby są najskuteczniejsze

Grzyby wzbogacają smak wielu dań, a grzybobranie sprawia frajdę zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Niestety, dokładne oczyszczenie ich z runa i innych zanieczyszczeń bywa kłopotliwe. Wówczas pomocne okazują się stare, sprawdzone sposoby.

Jak szybko i skutecznie wyczyścić grzyby?Jak szybko i skutecznie wyczyścić grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dwa sposoby czyszczenia grzybów

Jeżeli chcecie mieć pewność, że na grzybach nie znajdziecie żadnych ziarenek piasku, najlepiej do czyszczenia grzybów użyć wody. Do wyboru mamy dwa sposoby.

Pierwszy z nich polega na zagotowaniu wody z solą i wrzuceniu do niej grzybów. Lekko je mieszamy, a następnie czekamy, aż piasek i inne zanieczyszczenia opadną na dno garnka. Następnie wyławiamy grzyby, a wodę wylewamy. Grzyby nadają się już do gotowania czy smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść pomelo?

Kolejna metoda jest bardzo podobna. Głowna różnica to temperatura wody. Miskę lub garnek zapełniamy zimną wodą i solimy sporą ilością soli. Dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Potem wrzucamy do wody grzyby i tak, jak w przypadku poprzedniego sposobu, czekamy, aż zanieczyszczenia odkleją się od grzybów.

Obie metody szybko i skutecznie radzą sobie z różnymi zanieczyszczeniami, jednak nie powinniśmy z nich korzystać, jeśli planujemy zamrozić lub ususzyć grzyby, ponieważ takie grzyby nie mogą mieć kontaktu z wodą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się