Jedyne w swoim rodzaju waffle na słodko i wytrawnie

Gofry (z ang. waffles) kojarzą się głównie z wakacjami, bitą śmietaną i słodkimi polewami. Jednak prawdziwe american waffles zdecydowanie różnią się od chemicznych mieszanek z nadmorskich kurortów. Wyróżnia je chrupiące, lekkie i pyszne ciasto z oryginalnymi składnikami na słono i słodko. O tych pysznościach w autorskiej recepturze opowiada nam Monika Siudem, szefowa kuchni Waffle Bar na warszawskiej Ochocie.

Jedyne w swoim rodzaju waffle na słodko i wytrawnie
Źródło zdjęć: © Fotolia
Magdalena Pomorska

Gofry konta waffle. Czym się różnią?
Robimy american waffles, które tłumaczymy jako gofry, ale zdecydowanie różnią się od tych kwadratowych gofrów, które znane są z polskich plaż. Nasze przede wszystkim zupełnie inaczej wyglądają i mają inne dodatki. Wyróżnia je okrągły kształt, są większe i bardziej wypasione. To jest taka trochę kuchnia fushion, a wszystko ze względu na sporą ilość słonych zestawień smakowych. Mamy też klasyczne pozycje słodkie, ale z różnych stron świata – głównie Ameryka, gdzie najpopularniejsze jest połączenie masła orzechowego i śliwek (wafel Peanut butter & plum jelly).
Klasycznych dodatków więc u was nie znajdziemy?
Mamy golasa, czyli wafla bez dodatków, po którego regularnie przychodzi jedna z klientek. Ma ochotę właśnie na taką ulepszoną wersję nadmorskiego gofra. Serwujemy więc gofra solo z domowej roboty bitą śmietaną z kremówki z sezonowymi owocami. I tu kolejna różnica od wakacyjnych gofrów, które dekorowane są bitą śmietaną w spray’u i frużeliną, czyli sztucznie zagęszczanymi owocami.

A jaki jest sekret idealnego ciasta na waffle?
Gofry nadmorskie robione są z gotowej mieszanki w proszku, które rozrabiana jest z wodą lub mlekiem. Klasyczne ciasto musi być zrobione z maślanki, mleka, jajek i oczywiście proszku do pieczenia, który zapewnia odpowiednie wyrośnięcie. Proponujemy różne wersje wafli np. te bez glutenu (które mają zamiast proszku sodę), jak i z mąki razowe. Na specjalne zamówienie robimy także ciasto bez laktozy lub bez produktów odzwierzęcych (jajek, maślanki oraz mleka). Sekret idealnego ciasta w naszym przypadku to doświadczenie – przygotowujemy wersję do słodkich połączeń i inną masę do wytrawnych wafli.

Czy można powiedzieć, że waffle mogą być fit?
Myślę, że jeśli skręcimy ciasto z mąki gryczanej, mąki kukurydzianej z dodatkiem mleka sojowego i wrzucimy do maszyny, to będzie ono dość lekkie. Jeśli do środka włożymy pieczonego łososia z sosem wasabi i sałatą to zdecydowanie nie wyjdzie bomba kaloryczna. Może to być forma bardzo sycącego lunchu. Oczywiście zawiera węglowodany, bo jest to ciasto, ale nie wywoła wyrzutów sumienia, a uśmiech i zadowolenie po konsumpcji.
Stawiacie na produkty sezonowe, ale macie też stałe zestawienia. Co proponujecie dodać do wafli?
Oczywiście na wiosnę pojawiają się szparagi pieczone na maśle z jajkiem, latem truskawki, a jesienią dynia. Klienci, którzy do nas przychodzą, uświadamiają sobie, że to nie są gofry znane im znad morza. To sycące propozycje lunchowe, najczęściej w tej wytrawnej wersji. Mięso wcześniej marynujemy, a następnie zapiekamy wewnątrz wafla w cieście – wśród propozycji jest kurczak, wołowina, ale też wspomniany łosoś jako rybna propozycja. Z kolei na śniadanie proponujemy waffle owsiane i z jajkiem sadzonym.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy