Jedyne w swoim rodzaju waffle na słodko i wytrawnie
Gofry (z ang. waffles) kojarzą się głównie z wakacjami, bitą śmietaną i słodkimi polewami. Jednak prawdziwe american waffles zdecydowanie różnią się od chemicznych mieszanek z nadmorskich kurortów. Wyróżnia je chrupiące, lekkie i pyszne ciasto z oryginalnymi składnikami na słono i słodko. O tych pysznościach w autorskiej recepturze opowiada nam Monika Siudem, szefowa kuchni Waffle Bar na warszawskiej Ochocie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Gofry konta waffle. Czym się różnią?
Robimy american waffles, które tłumaczymy jako gofry, ale zdecydowanie różnią się od tych kwadratowych gofrów, które znane są z polskich plaż. Nasze przede wszystkim zupełnie inaczej wyglądają i mają inne dodatki. Wyróżnia je okrągły kształt, są większe i bardziej wypasione. To jest taka trochę kuchnia fushion, a wszystko ze względu na sporą ilość słonych zestawień smakowych. Mamy też klasyczne pozycje słodkie, ale z różnych stron świata – głównie Ameryka, gdzie najpopularniejsze jest połączenie masła orzechowego i śliwek (wafel Peanut butter & plum jelly).
Klasycznych dodatków więc u was nie znajdziemy?
Mamy golasa, czyli wafla bez dodatków, po którego regularnie przychodzi jedna z klientek. Ma ochotę właśnie na taką ulepszoną wersję nadmorskiego gofra. Serwujemy więc gofra solo z domowej roboty bitą śmietaną z kremówki z sezonowymi owocami. I tu kolejna różnica od wakacyjnych gofrów, które dekorowane są bitą śmietaną w spray’u i frużeliną, czyli sztucznie zagęszczanymi owocami.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
A jaki jest sekret idealnego ciasta na waffle?
Gofry nadmorskie robione są z gotowej mieszanki w proszku, które rozrabiana jest z wodą lub mlekiem. Klasyczne ciasto musi być zrobione z maślanki, mleka, jajek i oczywiście proszku do pieczenia, który zapewnia odpowiednie wyrośnięcie. Proponujemy różne wersje wafli np. te bez glutenu (które mają zamiast proszku sodę), jak i z mąki razowe. Na specjalne zamówienie robimy także ciasto bez laktozy lub bez produktów odzwierzęcych (jajek, maślanki oraz mleka). Sekret idealnego ciasta w naszym przypadku to doświadczenie – przygotowujemy wersję do słodkich połączeń i inną masę do wytrawnych wafli.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Czy można powiedzieć, że waffle mogą być fit?
Myślę, że jeśli skręcimy ciasto z mąki gryczanej, mąki kukurydzianej z dodatkiem mleka sojowego i wrzucimy do maszyny, to będzie ono dość lekkie. Jeśli do środka włożymy pieczonego łososia z sosem wasabi i sałatą to zdecydowanie nie wyjdzie bomba kaloryczna. Może to być forma bardzo sycącego lunchu. Oczywiście zawiera węglowodany, bo jest to ciasto, ale nie wywoła wyrzutów sumienia, a uśmiech i zadowolenie po konsumpcji.
Stawiacie na produkty sezonowe, ale macie też stałe zestawienia. Co proponujecie dodać do wafli?
Oczywiście na wiosnę pojawiają się szparagi pieczone na maśle z jajkiem, latem truskawki, a jesienią dynia. Klienci, którzy do nas przychodzą, uświadamiają sobie, że to nie są gofry znane im znad morza. To sycące propozycje lunchowe, najczęściej w tej wytrawnej wersji. Mięso wcześniej marynujemy, a następnie zapiekamy wewnątrz wafla w cieście – wśród propozycji jest kurczak, wołowina, ale też wspomniany łosoś jako rybna propozycja. Z kolei na śniadanie proponujemy waffle owsiane i z jajkiem sadzonym.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.