Jedyne w swoim rodzaju waffle na słodko i wytrawnie

Gofry (z ang. waffles) kojarzą się głównie z wakacjami, bitą śmietaną i słodkimi polewami. Jednak prawdziwe american waffles zdecydowanie różnią się od chemicznych mieszanek z nadmorskich kurortów. Wyróżnia je chrupiące, lekkie i pyszne ciasto z oryginalnymi składnikami na słono i słodko. O tych pysznościach w autorskiej recepturze opowiada nam Monika Siudem, szefowa kuchni Waffle Bar na warszawskiej Ochocie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Magdalena Pomorska

Gofry konta waffle. Czym się różnią?
Robimy american waffles, które tłumaczymy jako gofry, ale zdecydowanie różnią się od tych kwadratowych gofrów, które znane są z polskich plaż. Nasze przede wszystkim zupełnie inaczej wyglądają i mają inne dodatki. Wyróżnia je okrągły kształt, są większe i bardziej wypasione. To jest taka trochę kuchnia fushion, a wszystko ze względu na sporą ilość słonych zestawień smakowych. Mamy też klasyczne pozycje słodkie, ale z różnych stron świata – głównie Ameryka, gdzie najpopularniejsze jest połączenie masła orzechowego i śliwek (wafel Peanut butter & plum jelly).
Klasycznych dodatków więc u was nie znajdziemy?
Mamy golasa, czyli wafla bez dodatków, po którego regularnie przychodzi jedna z klientek. Ma ochotę właśnie na taką ulepszoną wersję nadmorskiego gofra. Serwujemy więc gofra solo z domowej roboty bitą śmietaną z kremówki z sezonowymi owocami. I tu kolejna różnica od wakacyjnych gofrów, które dekorowane są bitą śmietaną w spray’u i frużeliną, czyli sztucznie zagęszczanymi owocami.

A jaki jest sekret idealnego ciasta na waffle?
Gofry nadmorskie robione są z gotowej mieszanki w proszku, które rozrabiana jest z wodą lub mlekiem. Klasyczne ciasto musi być zrobione z maślanki, mleka, jajek i oczywiście proszku do pieczenia, który zapewnia odpowiednie wyrośnięcie. Proponujemy różne wersje wafli np. te bez glutenu (które mają zamiast proszku sodę), jak i z mąki razowe. Na specjalne zamówienie robimy także ciasto bez laktozy lub bez produktów odzwierzęcych (jajek, maślanki oraz mleka). Sekret idealnego ciasta w naszym przypadku to doświadczenie – przygotowujemy wersję do słodkich połączeń i inną masę do wytrawnych wafli.

Czy można powiedzieć, że waffle mogą być fit?
Myślę, że jeśli skręcimy ciasto z mąki gryczanej, mąki kukurydzianej z dodatkiem mleka sojowego i wrzucimy do maszyny, to będzie ono dość lekkie. Jeśli do środka włożymy pieczonego łososia z sosem wasabi i sałatą to zdecydowanie nie wyjdzie bomba kaloryczna. Może to być forma bardzo sycącego lunchu. Oczywiście zawiera węglowodany, bo jest to ciasto, ale nie wywoła wyrzutów sumienia, a uśmiech i zadowolenie po konsumpcji.
Stawiacie na produkty sezonowe, ale macie też stałe zestawienia. Co proponujecie dodać do wafli?
Oczywiście na wiosnę pojawiają się szparagi pieczone na maśle z jajkiem, latem truskawki, a jesienią dynia. Klienci, którzy do nas przychodzą, uświadamiają sobie, że to nie są gofry znane im znad morza. To sycące propozycje lunchowe, najczęściej w tej wytrawnej wersji. Mięso wcześniej marynujemy, a następnie zapiekamy wewnątrz wafla w cieście – wśród propozycji jest kurczak, wołowina, ale też wspomniany łosoś jako rybna propozycja. Z kolei na śniadanie proponujemy waffle owsiane i z jajkiem sadzonym.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna