Trwa ładowanie...

Jakcfruit – co to takiego i do czego można go wykorzystać?

Czy istnieje owoc, który w potrawach może pełnić funkcję mięsa? Okazuje się, że tak! Jest ogromny, rośnie na drzewach i z powodzeniem można go wykorzystywać zamiast kurczaka czy wieprzowiny. Mowa oczywiście o jackfruicie. Co to za owoc i jak korzystać z jego wyjątkowych właściwości?

Owoce chlebowca są bogatym źródłem witaminOwoce chlebowca są bogatym źródłem witaminŹródło: Adobe Stock, fot: RUNG&CHARM
d2cnfso
d2cnfso

Czym charakteryzuje się jackfruit?

Jackfruit jest owocem wiecznie zielonego drzewa bochenkowego (chlebowca różnolistnego), które pochodzi z Bangladeszu i Indii. Roślina ta jest również uprawiana w południowo-wschodniej Azji, w Afryce i Australii. Jej jadalną częścią są owoce, których miąższ i pestki kryją się w nieco gumowatej, zielonej i kolczastej skórce.

Chlebowiec różnolistny jest drzewem, które rocznie wydaje od 200 do nawet 500 owoców. Owoce te mierzą od 30 do 90 cm długości i mogą ważyć od 10 do nawet 30 kg. Dojrzałe mają słodki smak nieco przypominający mang. Najciekawsze jest jednak to, że niedojrzałe mogą być stosowane jako zastępnik mięsa – nie ze względu na białko, bo nie zawierają go zbyt dużo, ale ze względu na teksturę i smak. Dzieje się tak dlatego, że w stanie niedojrzałym są neutralne smakowo i doskonale chłoną przyprawy, więc świetnie komponują się z wytrawnymi, szczególnie pikantnymi, daniami.

Jackfruit – co w nim znajdziemy?

Owoce chlebowca są bogatym źródłem witamin, takich jak witamina A, C i witamin z grupy B, a także składników mineralnych, np. magnezu, żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu, selenu, cynku i miedzi. Dodatkowo znajdziemy w nich błonnik, flawonoidy, fitoskładniki, karetonoidy oraz fenole i przeciwutleniacze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil

Wszystko to sprawia, że jackfruit może mieć właściwości przeciwnowotworowe, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. Jedzenie chlebowca może również wspierać:

  • trawienie,
  • odchudzanie,
  • wzrok,
  • funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • leczenie wrzodów,
  • dobrą jakość snu,
  • utrzymanie dobrej kondycji układu kostnego.
d2cnfso

Dodatkowo jackfruit może przyczynić się do opóźnienia procesów starzeniowych, łagodzenia objawów astmy czy też zapobiegania anemii.

Owoce te mają dosyć duży indeks glikemiczny (IG=70), jednak zawierają węglowodany złożone, które są bezpieczne dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Nie powodują nagłego wyrzutu glukozy, ale uwalniają ją powoli.

Jackfruit w kuchni

W Polsce najłatwiej kupić owoce chlebowca w postaci suszonej lub w zalewie w puszce, choć szczęśliwcy mogą znaleźć również świeże jackfruity. Najłatwiej znaleźć je w sklepach internetowych. Owoce w puszkach lub suszone coraz częściej dostępne są w sklepach stacjonarnych na półkach ze zdrową żywnością lub żywnością azjatycką.

Dojrzałe owoce chlebowca można jeść na surowo albo jako dodatek do koktajlu. Świetnie smakują chipsy z jackfruita, a także sałatki i soki z dodatkiem tego owocu. Co ciekawe, można z niego robić również dżemy, kompoty i galaretki.

Jackfruit Adobe Stock
JackfruitŹródło: Adobe Stock

Niedojrzałe owoce świetnie sprawdzą się w daniach wytrawnych. Wystarczy zamarynować je w przyprawach, a potem wrzucić na patelnię i usmażyć. Jeśli połączymy je z sosem sojowym, solą i pieprzem, a potem dodamy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy, danie do złudzenia będzie przypominało sos z wieprzowiną.

d2cnfso

Owoc doskonale nadaje się również na burgery, kanapki z szarpanego chlebowca, jako składnik curry, pasztecików lub jako kotlet. Nic więc dziwnego, że często sięgają po niego weganie i wegetarianie. Osoby, które używają jackfriuta jako zamiennika mięsa muszą jednak pamiętać, by w ciągu dnia dostarczać sobie białko z innego źródła, gdyż w chlebowcu nie ma go zbyt dużo (ok. 3 g na 100 g owocu).

Również nasiona jackfruita mogą być spożywane. Dodane do potraw mogą zastąpić orzechy, a warto też jeść je jako przekąska. W Azji są suszone i mielone na mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków.

Przeciwwskazaniem do jedzenia chlebowca jest uczulenie na pyłki brzozy, gdyż owoc zawiera ten sam alergen. Z kolei ze względu na potas obecny w jackfruicie, nie powinny jeść go osoby z chorobami nerek. Zbyt duża ilość potasu mogłaby wywołać u nich osłabienie, paraliż czy nawet zawał serca.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj