Trwa ładowanie...

Tajemnice fasolki szparagowej

W sezonie letnim najbardziej cieszymy się z tego, że z łatwością znajdujemy wiele świeżych warzyw i owoców, które w innych okresach roku są trudno dostępne, a nawet nie do końca smaczne. Bez większych problemów możemy więc kupić truskawki, jagody, czereśnie czy wiśnie. Uwielbiamy też bób, sałatę, młodą kapustę, pomidory czy dymkę. Kolejnym plusem letnich miesięcy jest też fasolka szparagowa, która jest szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Co kryje w sobie to warzywo?

Wprowadzenie do diety fasolki szparagowej ma pozytywny wpływ na organizmWprowadzenie do diety fasolki szparagowej ma pozytywny wpływ na organizmŹródło: Adobe Stock
d2trbtn
d2trbtn

Co znajdziemy w fasolce szparagowej?

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawiana była już przez starożytnych Inków i Majów. W diecie meksykańskiej warzywo to ma swoje miejsce od 7 tysięcy lat. Do Europy fasolkę szparagową przywieźli hiszpańscy żeglarze.

W XVI wieku stała się ona we Francji bardzo popularnym warzywem. Aktualnie fasolę uprawia się prawie we wszystkich krajach świata, a szczególnie upodobali ją sobie Chińczycy, Hindusi i mieszkańcy Indonezji.

Fasolka szparagowa występuje w odmianie żółtej i zielonej. Ta pierwsza jest delikatniejsza w smaku, ale szybciej twardnieje i jeśli jest zbyt dojrzała pojawiają się w niej sztywne włókna. Ta druga ma bardziej wyrazisty smak, ale jednocześnie wraz z dojrzewaniem nie staje się zbyt włóknista.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa - królowa letnich obiadów

W sezonie bez trudu kupimy surową fasolkę szparagową, która posiada najwięcej cennych składników odżywczych. Poza sezonem jest za to dostępna prawie w każdym sklepie spożywczym w formie mrożonej. Mrożenie zmniejsza ilość składników odżywczych, ale zaledwie o ok. 10 proc. Warto więc jadać fasolkę szparagową o każdej porze roku.

d2trbtn

Fasolka szparagowa w 90 proc. składa się z wody. Posiada też dużo błonnika, antyoksydantów i flawonoidów. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin, takich jak: witamina A, K, E, C, witaminy z grupy B, a także składników mineralnych, np.: wapń, potas, mangan, żelazo, sód, fosfor, cynk, magnez. Co ważne, w 100 g fasolki znajdziemy zaledwie niecałe 30 kcal.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Poza tym, że niska kaloryczność fasolki szparagowej pozwala na wprowadzenie jej do diety osób dbających o linię, zawartość licznych składników odżywczych sprawia, że powinna być ona spożywana również z innych powodów. Jakich?

  1. Fasolka szparagowa jest warzywem bogatym w błonnik. Dzięki niemu wspiera trawienie oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Na dłużej zaspokaja głód i pomaga usunąć z organizmu toksyny.
  2. Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i wspomagając wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Ponadto zmniejsza ryzyko pojawienia się raka jelita grubego. Należy jednak pamiętać, że jednocześnie fasolka wywołuje wzdęcia, więc nie powinniśmy jej spożywać w nadmiarze, szczególnie przy schorzeniach układu pokarmowego.
  3. Regularne jedzenie fasolki szparagowej wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, co wiąże się również ze zmniejszaniem ryzyka zachorowania na raka. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
  4. Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry i chroni ją przed procesami starzeniowymi. Dzięki niej na dłużej zachowamy młody wygląd.
  5. Warzywo to korzystnie oddziałuje na kobiecy organizm, zmniejszając uciążliwe objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego czy też menopauzy, czyli drażliwość, zmiany nastroju, uderzenia gorąca. Ponadto spożywanie fasolki wspomaga krzepliwość krwi, więc zmniejsza krwawienia miesiączkowe.
  6. Kwas foliowy obecny w fasolce szparagowej sprawia, że jest ona szczególnie polecana kobietom w ciąży. Kwas foliowy wspiera prawidłowy rozwój płodu oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się u niego wad genetycznych. Dodatkowo ten składnik odżywczy stymuluje produkcję białych krwinek w organizmie, więc może okazać się przydatny w przypadku leukopenii o wirusowym pochodzenia.
  7. Duża zawartość wody w fasolce szparagowej pozwala na utrzymanie dobrej kondycji układu moczowego. Spożywanie tego warzywa pomaga w profilaktyce chorób nerek i pęcherza moczowego. Jednocześnie przyspiesza usuwanie kwasu moczowego, więc jest wsparciem leczenia artretyzmu oraz pomaga w jego detoksykacji.
  8. Fasolka szparagowa jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest bardzo potrzebne osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jest świetnym zastępnikiem dla białka odzwierzęcego. Może być też spożywana przez osoby uczulone na białko mleka krowiego. Dodatkowo fasolka posiada dużo wapnia i żelaza, które również jest ważne dla wegan i wegetarian.
  9. Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje nagłego wyrzutu glukozy. Jest więc polecana diabetykom oraz osobom z insulinoopornością. Warzywo to ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, więc zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy oraz zawałów serca. Pomaga też w regulowaniu ciśnienia tętniczego, więc zapobiega udarom mózgu.
  10. W fasolce szparagowej znajduje się również zeoksantyna, która chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Absorbuje je w siatkówce i zapobiega rozwojowi zwyrodnień plamki żółtej.

Wprowadzenie do swojej diety fasolki szparagowej ma więc bardzo pozytywny wpływ na organizm. Musimy tylko pamiętać, że warzywo to nie może być jedzone na surowo. Zawiera toksalbuminę, która jest substancją toksyczną. Każda obróbka termiczna skutecznie ją neutralizuje, więc fasolka gotowana w wodzie lub na parze, grillowana bądź smażona jest już całkowicie bezpieczna, smaczna i zdrowa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2trbtn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2trbtn
Więcej tematów