Trwa ładowanie...

Tomasz Jakubiak i jego pomysły na dania z grilla

O kilka rad w kwestii tego, co i jak grillować, poprosiliśmy znanego kucharza Tomasza Jakubiaka. W tym roku nie możemy sobie pozwolić na organizowanie imprez pod chmurką w gronie rodziny czy znajomych. Mimo to nie musimy zupełnie zrezygnować z naszego kulinarnego sportu narodowego.

Tomasz Jakubiak i jego pomysły na dania z grillaŹródło: Archiwum prywatne
dq62qyn
dq62qyn

Magda Bukowska: Nie będę ukrywać, karkówkę z grilla uwielbiam. Jednak zawsze podczas spotkań przy ruszcie nachodzi mnie smutna refleksja, że jakoś nie wykorzystujemy potencjału tej techniki obróbki jedzenia. Karkówka i kiełbaski. Kiełbaski i karkówka. Bardzo krótkie to nasze grillowe menu.
Tomasz Jakubiak: Zapomniałaś jeszcze o udkach z kurczaka i skrzydełkach. Ale zgadzam się z twoją obserwacją. Choć ruszt daje nam ogromne pole do popisu, rzadko przygotowujemy z niego jakieś ciekawsze potrawy. Mam wrażenie, że zwykle imprezy przy grillu traktujemy jako okazję do wspólnego wypicia piwka czy innych trunków, a jedzenie jest tu trochę dodatkiem.

Wszyscy przywożą jakieś produkty spożywcze, ale jakoś szkoda nam czasu, by zrobić z nich bardziej wymyślne dania. Zwykle spada to na gospodarza, który też stara się szybko uwinąć z gotowaniem. Stawiamy więc na szybkie i proste potrawy, a karkówka czy kiełbaska świetnie się w to wpisują. Chyba z tego powodu nasze menu z grilla jest takie skromne. Choć i tak jest lepiej niż kiedyś. Oglądamy programy kulinarne. W tej dziedzinie podglądamy zwłaszcza Amerykanów, dzięki czemu zaczynamy robić steki z grilla, kukurydzę, no i wspomnianego już wcześniej kurczaka.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Wciąż jednak rzadko kładziemy na ruszcie szparagi, kalafiory czy inne warzywa. Zapominamy, jak świetnie smakuje ryba z grilla czy owoce morza, które do naszej kuchni trafiły już przecież na dobre. Może ten nietypowy czas i grillowanie w wąskim gronie będą okazją, by trochę poeksperymentować.

dq62qyn

Czy ty już otworzyłeś sezon grillowy w tym roku?
Tak.

I co przygotowałeś?
Kiełbaski (śmiech).

Kiełbaski? Tak po prostu?
No tak… Kiedy zastanowiliśmy się, na jakie danie mamy ochotę, okazało się, że tęsknimy właśnie za naszą polską klasyką, czyli kiełbaskami. Ale zaspokoiwszy ten sentymentalny głód, jestem już przygotowany na większe grillowe szaleństwo. Zakupy już zrobione i w weekend będzie gotowanie na ruszcie.

Co podasz?
Mam karasie, szparagi, oczywiście będą też ziemniaczki z grilla, bo ziemniaki, jak wiadomo, kocham. Przygotuję do nich pesto. Ostatnio na grillu robiłem też wędzone masełko i chyba to powtórzę, by usmażyć na nim pieczarki. Wychodzą takie dymne, cudowne. Palce lizać!

dq62qyn

Prowadziłeś ostatnio pierwsze warsztaty online — Jakubiak na chacie.
Tematem warsztatów było przygotowanie do sezonu grillowego, a że ten sezon będzie pewnie inny niż wszystkie, to przygotowałem przepisy pod grilla elektrycznego, którego można też spokojnie zastąpić patelnią. Postawiłem też na prostotę, jeśli chodzi o produkty. Wszystko, czego potrzebujemy, można znaleźć z najbliższym sklepie i nie nadwyręży naszego portfela. Robiliśmy hamburgery z rusztu z domowym barbecue i sosem czosnkowym, sałatkę z ciecierzycy i oczywiście moje ukochane ziemniaczki, tym razem z wyborną kaszanką.

Masz swoje patenty, by dania z grilla były jeszcze lepsze?
Jasne. Myślę, że warto przypomnieć kilka zasad, o których często zapominamy albo w ogóle ich nie znamy. Ja sam nie wszystkich byłem świadomy. Zdradzili mi je chłopaki Up In Smoke czy Meat Shack BBQ, których poznałem podczas kręcenia odcinków do "Sztuki mięsa".

Zacznę od mojego ukochanego mięsa z grilla, czyli steku. Niestety to mięso wymaga bardzo wysokiej temperatury, a taką osiągniemy tylko na grillu gazowym. Rozgrzewamy więc ruszt najbardziej jak to możliwe i rzucamy na nie mięso tylko lekko natarte oliwą, ale nie z pierwszego tłoczenia. Absolutnie nie pieprzymy mięsa przed grillowaniem, bo razem z oliwą zrobią taką gorzką warstwę.

dq62qyn

Chłopaki, którzy są prawdziwymi specjalistami od smokerów, czyli takich zamykanych rusztów, pokazali mi patenty na duże kawały mięsa np. żeberka wołowe lub wieprzowe. Zanim takie mięso trafi na grilla, powinno się dobrze spocić przez kilka godzin. Nacieramy je więc cukrem, solą i różnymi przyprawami i odkładamy, żeby puściło wodę. Dzięki temu mięso staje się cudownie kruche i soczyste. Tak przygotowane żeberka grillujemy w temperaturze około 120 stopni, żeby mięso niemal zaczęło się rozpadać, ale wciąż można je było kroić. Efekt jest rewelacyjny!

A co powiesz o grillowaniu w folii aluminiowej? Sięgasz czasem po ten patent?
Folia jest świetna np. do ryb, które dzięki niej zachowują wilgoć. Można też w niej zrobić ziemniaki albo kaszankę z jabłkiem czy kiszoną kapustą. Także wszelkie sakiewki — np. warzywne czy rybne. Folia jest super, bo pozwala nam tworzyć naprawdę wymyślne dania z rusztu i nie martwić się, że cały czas musimy stać przy ogniu. Można w nią też zawinąć dania w cieście np. filo czy francuskim i dołożyć do środka ser, żeby się rozpuścił. Wszystkie pyszności, które robimy w piekarniku, możemy zrobić na grillu, więc pole do popisu jest naprawdę olbrzymie.

Wspomniałeś, że twoją ulubioną potrawą z grilla są steki — no i oczywiście ziemniaki, bo te kochasz w każdej postaci. Stek, czyli inspiracja mistrzów BBQ, Amerykanów. A jakieś inne ciekawe inspiracje grillowe ze świata?
Zdecydowanie. Kocham podejście do gotowania na ruszcie Ormian i Gruzinów. Uwielbiam ich szaszłyki. Nabijane na duże szpadki kawałki bakłażana na przemian z dużymi kawałkami mięsa. Bardzo proste i wyborne danie. Często robię też szaszłyki z kuchni azjatyckiej. Kto próbował tajskich satayi, na pewno się zakochał. Danie banalne w swojej prostocie, a jakie pyszne. Równie fantastyczne są japońskie yakitori.

dq62qyn

Wystarczy, że włączymy Internet i znajdziemy setki, tysiące świetnych pomysłów na potrawy z grilla z całego świata. Nie mówię, że od dziś powinniśmy przygotowywać je zamiast naszej tradycyjnej kiełbasy (na ruszt zawsze wybierajmy tą tłustą), ale na pewno warto czasem zejść z utartych ścieżek i poszerzyć nasze grillowe menu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dq62qyn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dq62qyn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj