Jak zrobić idealne knedle z owocami?

Zwykle przyrządza się je ze śliwkami, ale równie pysznym nadzieniem mogą być morele czy jabłka. Knedle to znakomity pomysł na lunch, obiad albo kolację. Jak przygotować ten specjał, by zachwycił nawet najwybredniejsze podniebienia?

Knedle ze śliwkamiKnedle ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Simonida Djordjevic
oprac.  KGD

"Król nie zje nawet knedli, które we wszystkich krajach królowie zwykle jedli" – pisał Jan Brzechwa w "Bajce o królu". Może nie wszyscy monarchowie sięgali po ten przysmak, ale na pewno gościł on na stołach władców cesarstwa austro-węgierskiego, gdzie prawdopodobnie narodziła się ta potrawa, choć wokół jej pochodzenia wciąż toczą się spory.

Niemcy przekonują, że to oni jako pierwsi zaczęli przyrządzać knedle (to słowo wywodzi się zresztą od niemieckiego określenia "knödel", czyli "kluska"). Innego zdania są Czesi, którzy powołują się na traktat średniowiecznego reformatora Kościoła, Jana Husa, wspominającego, iż w Pradze i okolicach jadano tego typu przysmaki, nazywane "szyszkami", znacznie wcześniej.

Niewątpliwie knedle kojarzą się z Czechami. Nasi południowi sąsiedzi jadają najczęściej knedle bułczane (do mąki z fermentującymi drożdżami dodaje się pokroją w kostkę bułkę, formuje kulę i gotuje na parze) i ziemniaczane, wyrabiane na bazie ugotowanych ziemniaków. To obowiązkowy dodatek do kultowego czeskiego dania, czyli pieczeni wieprzowej i zasmażanej kapusty. Czesi uwielbiają też knedle z jajkiem i cebulą, a także faszerowane mięsem lub grzybami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle ze śliwkami - przepis

Jednak nie mniej pysznym pomysłem są knedle nadziewane owocami, zwykle śliwkami, choć z powodzeniem można też wykorzystać jabłka, morele, truskawki, wiśnie czy jagody.

Uwaga na gotowce!

Gotowe knedle owocowe pojawiają się w ofercie wielu sklepów, ale przed ich zakupem warto przeczytać skład, który powinien być jak najkrótszy.

Lepiej unikać produktów wzbogaconych cukrem. Polacy i tak pochłaniają zdecydowanie za dużo, co zakłóca gospodarkę hormonalną organizmu, sprzyja jego zakwaszeniu, rozwojowi próchnicy zębów i paradontozy czy namnażaniu grzybów i drożdżaków. Nadmiar cukru w diecie jest czynnikiem powodującym niewydolność układu odpornościowego i układu krążenia, przyspieszającym procesy starzenia, zaś u dzieci przyczyniającym się do agresji oraz ADHD.

W sklepowych knedlach pojawiają się często rozmaite zagęstniki, zwykle skrobia modyfikowana, nieszkodliwa w małych dawkach, ale w nadmiarze zaburzająca przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza, a także wywołująca dolegliwości trawienne: ból brzucha, biegunkę czy wzdęcia.

Dlatego lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przyrządzenie knedli. Jak to zrobić?

Przepis na knedle z owocami

Do przygotowania knedli potrzebujemy 500 g ziemniaków, najlepiej odmiany typu C (bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw, honorata, centa, grot, bzura), które zawierają najwięcej skrobi, dzięki czemu ciasto będzie miało optymalną konsystencję.

Kartofle gotujemy, po czym odcedzamy i dokładnie rozgniatamy praską. Pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie zajmujemy się nadzieniem owocowym. Jeśli są to śliwki czy morele, pozbawiamy je pestek, w przypadku jabłek należy je obrać i pokroić na kawałki.

Do przestudzonych ziemniaków dosypujemy mąkę pszenną (120 g), kaszę mannę (40 g), wbijamy jajko, dodajemy stopione masło (2 łyżki) oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je rozpłaszczamy na dość cienki placek, na którym układami owoce. Posypujemy np. cynamonem, ewentualnie także cukrem, choć z jego ilością nie należy przesadzać. Zlepiamy.

W garnku zagotowujemy sporą ilość osolonej wody. Wrzucamy knedle i gotujemy je około 6-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Tradycyjnie knedle podaje się z tartą bułką uprażoną na maśle lub ze śmietaną, z dodatkiem cukru waniliowego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie