Ciasto na pierogi z ziemniaków. Miękkie i delikatne
Nigdy więcej twardych pierogów. Dzięki temu ciastu z ziemniaków wasze pierogi będą miękkie i pyszne, a na dodatek nie rozpadną się podczas gotowania.
Jak zrobić ciasto na pierogi z ziemniaków?
Ziemniaczane ciasto na pierogi jest miękkie, delikatne i bardzo wytrzymałe. Możecie użyć go także do przygotowania pysznych knedli. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste.
Tak jak w przypadku ciasta na kopytka, ważne, aby ziemniaki były sypkie. Jeśli użyjemy mokrych ziemniaków, do ciasta będziemy musieli dodać więcej mąki, co wpłynie na jego smak i strukturę. Takie ciasto będzie znacznie twardsze.
Ciasto ziemniaczane należy rozwałkować grubiej niż to tradycyjne. Dzięki temu ciasto można wypełnić dużą ilością farszu lub owoców, bez obaw o to, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto jest miękkie i delikatne niezależnie od grubości rozwałkowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi
Przepis na ciasto z ziemniaków
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
- Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mielimy je w maszynce.
- Do dużej miski dodajemy ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ważne, aby placek nie był zbyt cienki.
- Wycinamy krążki przy użyciu szklanki, napełniamy je wybranym farszem i sklejamy pierogi.