Ciasto na pierogi z ziemniaków. Miękkie i delikatne

Nigdy więcej twardych pierogów. Dzięki temu ciastu z ziemniaków wasze pierogi będą miękkie i pyszne, a na dodatek nie rozpadną się podczas gotowania.

Pierogi na stolnicyPierogi na stolnicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Damian Pawlos

Jak zrobić ciasto na pierogi z ziemniaków?

Ziemniaczane ciasto na pierogi jest miękkie, delikatne i bardzo wytrzymałe. Możecie użyć go także do przygotowania pysznych knedli. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste.

Tak jak w przypadku ciasta na kopytka, ważne, aby ziemniaki były sypkie. Jeśli użyjemy mokrych ziemniaków, do ciasta będziemy musieli dodać więcej mąki, co wpłynie na jego smak i strukturę. Takie ciasto będzie znacznie twardsze.

Ciasto ziemniaczane należy rozwałkować grubiej niż to tradycyjne. Dzięki temu ciasto można wypełnić dużą ilością farszu lub owoców, bez obaw o to, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto jest miękkie i delikatne niezależnie od grubości rozwałkowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi

Przepis na ciasto z ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mielimy je w maszynce.
  2. Do dużej miski dodajemy ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ważne, aby placek nie był zbyt cienki.
  4. Wycinamy krążki przy użyciu szklanki, napełniamy je wybranym farszem i sklejamy pierogi.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów