Ciasto na pierogi z ziemniaków. Miękkie i delikatne

Nigdy więcej twardych pierogów. Dzięki temu ciastu z ziemniaków wasze pierogi będą miękkie i pyszne, a na dodatek nie rozpadną się podczas gotowania.

Pierogi na stolnicyPierogi na stolnicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Damian Pawlos

Jak zrobić ciasto na pierogi z ziemniaków?

Ziemniaczane ciasto na pierogi jest miękkie, delikatne i bardzo wytrzymałe. Możecie użyć go także do przygotowania pysznych knedli. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste.

Tak jak w przypadku ciasta na kopytka, ważne, aby ziemniaki były sypkie. Jeśli użyjemy mokrych ziemniaków, do ciasta będziemy musieli dodać więcej mąki, co wpłynie na jego smak i strukturę. Takie ciasto będzie znacznie twardsze.

Ciasto ziemniaczane należy rozwałkować grubiej niż to tradycyjne. Dzięki temu ciasto można wypełnić dużą ilością farszu lub owoców, bez obaw o to, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto jest miękkie i delikatne niezależnie od grubości rozwałkowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi

Przepis na ciasto z ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mielimy je w maszynce.
  2. Do dużej miski dodajemy ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ważne, aby placek nie był zbyt cienki.
  4. Wycinamy krążki przy użyciu szklanki, napełniamy je wybranym farszem i sklejamy pierogi.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny