Trwa ładowanie...
pierogi
Roksana Chrustek
02-09-2022 13:47

Ciasto na pierogi z ziemniaków. Miękkie i delikatne

Nigdy więcej twardych pierogów. Dzięki temu ciastu z ziemniaków wasze pierogi będą miękkie i pyszne, a na dodatek nie rozpadną się podczas gotowania.

Pierogi na stolnicyPierogi na stolnicyŹródło: Adobe Stock, fot: Damian Pawlos
d33czhd

Jak zrobić ciasto na pierogi z ziemniaków?

Ziemniaczane ciasto na pierogi jest miękkie, delikatne i bardzo wytrzymałe. Możecie użyć go także do przygotowania pysznych knedli. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste.

Tak jak w przypadku ciasta na kopytka, ważne, aby ziemniaki były sypkie. Jeśli użyjemy mokrych ziemniaków, do ciasta będziemy musieli dodać więcej mąki, co wpłynie na jego smak i strukturę. Takie ciasto będzie znacznie twardsze.

Ciasto ziemniaczane należy rozwałkować grubiej niż to tradycyjne. Dzięki temu ciasto można wypełnić dużą ilością farszu lub owoców, bez obaw o to, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto jest miękkie i delikatne niezależnie od grubości rozwałkowania.

d33czhd

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi

Przepis na ciasto z ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mielimy je w maszynce.
  2. Do dużej miski dodajemy ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ważne, aby placek nie był zbyt cienki.
  4. Wycinamy krążki przy użyciu szklanki, napełniamy je wybranym farszem i sklejamy pierogi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d33czhd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33czhd
Więcej tematów