Ciasto na pierogi z ziemniaków. Miękkie i delikatne

Nigdy więcej twardych pierogów. Dzięki temu ciastu z ziemniaków wasze pierogi będą miękkie i pyszne, a na dodatek nie rozpadną się podczas gotowania.

Pierogi na stolnicyPierogi na stolnicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Damian Pawlos

Jak zrobić ciasto na pierogi z ziemniaków?

Ziemniaczane ciasto na pierogi jest miękkie, delikatne i bardzo wytrzymałe. Możecie użyć go także do przygotowania pysznych knedli. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste.

Tak jak w przypadku ciasta na kopytka, ważne, aby ziemniaki były sypkie. Jeśli użyjemy mokrych ziemniaków, do ciasta będziemy musieli dodać więcej mąki, co wpłynie na jego smak i strukturę. Takie ciasto będzie znacznie twardsze.

Ciasto ziemniaczane należy rozwałkować grubiej niż to tradycyjne. Dzięki temu ciasto można wypełnić dużą ilością farszu lub owoców, bez obaw o to, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto jest miękkie i delikatne niezależnie od grubości rozwałkowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi

Przepis na ciasto z ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mielimy je w maszynce.
  2. Do dużej miski dodajemy ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ważne, aby placek nie był zbyt cienki.
  4. Wycinamy krążki przy użyciu szklanki, napełniamy je wybranym farszem i sklejamy pierogi.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇