Jak zrobić domowe lody? Proste przepisy i kilka wskazówek
Aby w pełni cieszyć się smakiem lodów, warto przygotować je własnoręcznie. Okazuje się, że to bardzo proste i możemy wyczarować wiele oryginalnych smaków. Jak w domu przygotować lody? To wcale nie jest takie trudne. A co ważne, wcale nie potrzebujemy do tego specjalnej maszynki.
Jak zrobić lody w domu?
Warto spróbować zrobić lody w domu. Zaoszczędzimy dzięki temu pieniądze, zadziwimy gości i będziemy pewni, że są zdrowe i dokładnie w takim smaku, na jaki mamy ochotę.
Podstawą klasycznych lodów są składniki dobrej jakości: mleko, żółtka (12 na litr mleka), szklanka lub dwie cukru pudru i szklanka śmietany kremówki. Żółtka ucieramy z cukrem, podgrzewając masę w miseczce nad gorącą parą, a następnie wlewamy do tej masy cienkim strumykiem zagotowane mleko, cały czas ubijając trzepaczką.
Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie konsystencja lodów. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę z ognia i ubijamy, aż całość ostygnie. Na koniec mieszamy bardzo delikatnie z dobrze ubitą śmietaną. Teraz wkładamy wszystko do zamrażalnika. Aby lody uzyskały puszystą konsystencję, trzeba je co kilkanaście minut wyjmować i miksować lub mieszać, tak by do masy dostało się powietrze. Lody są gotowe po 3-4 godzinach.
Zobacz też: Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy
Ten przepis można modyfikować, dodając ulubione składniki np. orzechy, rodzynki, wanilię, cynamon, kakao, czekoladę w wiórkach, owoce.
Składniki:
- dwa jajka
- pół szklanki cukru pudru
- półtorej szklanki słodkiej śmietany 36 proc.
- szczypta drobnej soli
Przygotowanie: Oddzielamy białka jaj od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Gdy piana będzie w miarę sztywna, dosypujemy połowę cukru i nadal ubijamy, aż piana będzie sztywna. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami, aż masa zyska białą barwę. Śmietanę ubijamy mikserem. Do miski z pianą przekładamy masę z żółtek i śmietankę. Wszystko bardzo delikatnie łączymy ze sobą, Przekładamy masę do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika. Co mniej więcej godzinę wyciągamy i delikatnie miksując, spulchniamy nasze lody. Po kilku godzinach nasz deser powinien być gotowy do podania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl