Trwa ładowanie...

Jak zrobić domowe lody? Proste przepisy i kilka wskazówek

Aby w pełni cieszyć się smakiem lodów, warto przygotować je własnoręcznie. Okazuje się, że to bardzo proste i możemy wyczarować wiele oryginalnych smaków. Jak w domu przygotować lody? To wcale nie jest takie trudne. A co ważne, wcale nie potrzebujemy do tego specjalnej maszynki.

Jak zrobić domowe lody? Proste przepisy i kilka wskazówekŹródło: Getty Images
d2e1hig
d2e1hig

Jak zrobić lody w domu?

Warto spróbować zrobić lody w domu. Zaoszczędzimy dzięki temu pieniądze, zadziwimy gości i będziemy pewni, że są zdrowe i dokładnie w takim smaku, na jaki mamy ochotę.

Podstawą klasycznych lodów są składniki dobrej jakości: mleko, żółtka (12 na litr mleka), szklanka lub dwie cukru pudru i szklanka śmietany kremówki. Żółtka ucieramy z cukrem, podgrzewając masę w miseczce nad gorącą parą, a następnie wlewamy do tej masy cienkim strumykiem zagotowane mleko, cały czas ubijając trzepaczką.

Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie konsystencja lodów. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę z ognia i ubijamy, aż całość ostygnie. Na koniec mieszamy bardzo delikatnie z dobrze ubitą śmietaną. Teraz wkładamy wszystko do zamrażalnika. Aby lody uzyskały puszystą konsystencję, trzeba je co kilkanaście minut wyjmować i miksować lub mieszać, tak by do masy dostało się powietrze. Lody są gotowe po 3-4 godzinach.

Zobacz też: Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Ten przepis można modyfikować, dodając ulubione składniki np. orzechy, rodzynki, wanilię, cynamon, kakao, czekoladę w wiórkach, owoce.

Przepis na domowe lody

Składniki:

  • dwa jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • półtorej szklanki słodkiej śmietany 36 proc.
  • szczypta drobnej soli
d2e1hig

Przygotowanie: Oddzielamy białka jaj od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Gdy piana będzie w miarę sztywna, dosypujemy połowę cukru i nadal ubijamy, aż piana będzie sztywna. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami, aż masa zyska białą barwę. Śmietanę ubijamy mikserem. Do miski z pianą przekładamy masę z żółtek i śmietankę. Wszystko bardzo delikatnie łączymy ze sobą, Przekładamy masę do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika. Co mniej więcej godzinę wyciągamy i delikatnie miksując, spulchniamy nasze lody. Po kilku godzinach nasz deser powinien być gotowy do podania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2e1hig
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e1hig
Więcej tematów