Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Prosty przepis na jesień
Szybki przepis na ciasto ze śliwkami. W oryginalnym przepisie było masło, my je zamieniliśmy na olej roślinny. Ciasto możemy przygotować z kruszonką, ale równie dobrze smakuje bez niej. Zawsze to trochę mniej kalorii. Jak zrobić ciasto ze śliwkami?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki:
Kruszonka
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- łyżeczka mielonego cynamonu
Przepis
- Utrzyj jaka z cukrem na puszystą masę
- Wsyp do miski wszystkie suche składniki i przesiej przez sito
- Dodawaj do ubitych jajek na przemian oliwę i suche składniki
- Wymieszaj i wylej na tortownicę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą
- Poukładaj na górze ciasta połówki śliwek
- Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40-45 min.
- Jeśli chcesz bardziej na bogato to górę ciasta możesz posypać kruszonką, wtedy wyjmij ciasto z piekarnika po 15 min. posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika
- Jak zrobić kruszonkę: zagnieć wszystkie składniki tak, aby powstała kruszonka.
Rady:
- Kiedy robię to ciasto śliwkowe z kruszonką, dodaję ją dopiero po 15 minutach pieczenia ciasta.
- Wyciągam gorące ciasto z piekarnika i szybko na górze rozsypuję kruszonkę.
- Wkładam ciasto do piekarnika na kolejne 30 min.
- Do ciasta dodatkowo można podać sos śliwkowy, robiłam śliwkową konfiturę i odrobinę wykorzystałam.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl