Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Prosty przepis na jesień

Szybki przepis na ciasto ze śliwkami. W oryginalnym przepisie było masło, my je zamieniliśmy na olej roślinny. Ciasto możemy przygotować z kruszonką, ale równie dobrze smakuje bez niej. Zawsze to trochę mniej kalorii. Jak zrobić ciasto ze śliwkami?

Jak zrobić ciasto ze śliwkami. Prosty przepis na jesieńJak zrobić ciasto ze śliwkami. Prosty przepis na jesień

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 oleju rzepakowego
  • dodatkowo: 500-600 g wydrylowanych śliwek

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu

Przepis

  • Utrzyj jaka z cukrem na puszystą masę
  • Wsyp do miski wszystkie suche składniki i przesiej przez sito
  • Dodawaj do ubitych jajek na przemian oliwę i suche składniki
  • Wymieszaj i wylej na tortownicę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą
  • Poukładaj na górze ciasta połówki śliwek
  • Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40-45 min.
  • Jeśli chcesz bardziej na bogato to górę ciasta możesz posypać kruszonką, wtedy wyjmij ciasto z piekarnika po 15 min. posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika
  • Jak zrobić kruszonkę: zagnieć wszystkie składniki tak, aby powstała kruszonka.

Rady:

  • Kiedy robię to ciasto śliwkowe z kruszonką, dodaję ją dopiero po 15 minutach pieczenia ciasta.
  • Wyciągam gorące ciasto z piekarnika i szybko na górze rozsypuję kruszonkę.
  • Wkładam ciasto do piekarnika na kolejne 30 min.
  • Do ciasta dodatkowo można podać sos śliwkowy, robiłam śliwkową konfiturę i odrobinę wykorzystałam.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca