Trwa ładowanie...

Jak wykorzystać cydr w kuchni? Smakowite inspiracje

Przefermentowany sok z jabłek to nie tylko orzeźwiająca alternatywa dla wina czy piwa, ale również bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Cydr, który łączy w sobie słodycz i gorycz, wzbogaci smak zarówno deserów, jak i potraw z mięsa czy owoców morza.

Jak wykorzystać cydr w kuchni? Smakowite inspiracjeŹródło: Shutterstock.com
d2hhaum
d2hhaum

Choć w ubiegłym roku dynamicznie rosnący rynek cydru trochę wyhamował, to jednak nie zmienia to faktu, że ten lekki alkohol produkowany na bazie sfermentowanego moszczu jabłecznego i drożdży można uznać za niekwestionowany przebój ostatnich lat.

Polacy docenili go stosunkowo późno, gdyż na Wyspach Brytyjskich delektowano się cydrem już w czasach starożytnych. Jako pierwsi trunek zaczęli wytwarzać Celtowie, a ich receptury zapożyczyli rzymscy legioniści, dzięki czemu upowszechnił się w zachodniej Europie, zwłaszcza Francji i Niemczech. W naszym kraju długo uznawano go za produkt gorszego sortu (choć już w XVI wieku kronikarz Krescencjusz opisywał cydr jako napój przewyższający smakiem wino).

Dziś cydr pijemy znacznie chętniej, w ubiegłym roku Polacy wydali na niego blisko 90 mln zł. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych rodzajów tego trunku, na którego jakość, poza przebiegiem fermentacji, duży wpływ ma również zawartość polifenoli – związków odpowiedzialnych za barwę, cierpkość oraz aromat napoju, będących także silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwbakteryjnym i antynowotworowym, chroniących organizm przed chorobami układu krążenia.

Cydr – do czego pasuje

Cydr, oczywiści spożywany z umiarem, wspomaga trawienie, zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm, usuwa toksyny i pozytywnie wpływa na skórę. Trunek jest niskokaloryczny oraz charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu nie powoduje wahań poziomu glukozy we krwi. W przeciwieństwie do piwa nie zawiera glutenu, dostarcza natomiast pokaźniej dawki potasu, który wspiera pracę układu mięśniowego oraz nerwowego.

d2hhaum

Jednak cydr to nie tylko smaczny i orzeźwiający napój, ale również produkt, który urozmaici wiele potraw. Na rynku dostępne są różne rodzaje cydru: wytrawny, słodki, musujący czy dodatkowo gazowany. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jabłkowy trunek świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs (drobiem, wieprzowiną, wołowiną), ale także serami, sałatkami, zapiekankami lub deserami, stanowiąc idealne dopełnienie letniego garden party albo rodzinnego spotkania przy grillu.

Słodko-kwaśny cydr to także interesujący składnik potraw, zapewniający nieskończone możliwości wykorzystania podczas kulinarnych eksperymentów. Sprawdzi się np. jako baza sosu, którym polejemy pierś z kaczki, warto też spróbować królika duszonego w cydrze, cebuli, czosnku i tymianku. Może posłużyć również jako marynata do mięs, chociażby polędwiczek wieprzowych, najlepiej w towarzystwie ziół, miodu czy musztardy. Gdy podczas smażenia mięsa podlejemy je cydrem, naturalnie występujące w nim cukry ulegną karmelizacji, co zapewni daniu chrupiącą skórkę.

Zupa czy galaretka?

Jabłkowy trunek doda też charakteru zupie. Nie tylko klasycznej francuskiej cebulowej (w której z powodzeniem zastąpi białe wino), ale również ziemniaczanej, pietruszkowej czy pasternakowej.

d2hhaum

Warto korzystać z doświadczeń kulinarnych Francuzów czy Brytyjczyków, którzy cydr uwielbiają od wieków. Nad Sekwaną cenioną potrawą są naleśniki, których puszystość uzyskuje się dzięki dodaniu cydru do ciasta. Ciekawym pomysłem jest również chleb cydrowy autorstwa Petera Sidwella, znanego angielskiego szefa kuchni (do ciasta z mąki pszennej i słodowej dodaje się wytrawny cydr, ważny jest także dodatek świeżego rozmarynu)
.

Napój jabłkowy, skarmelizowany z cukrem i masłem, będzie pyszną polewą do sałatki owocowej z jabłek, melona, truskawek, brzoskwiń i borówek amerykańskich. Cydr może być też składnikiem oryginalnej galaretki (wystarczy podgrzać trunek z cukrem i laską cynamonu, dodać żelatynę, a po jej rozpuszczeniu zalać pokrojone w słupki jabłka) czy sorbetu (napój podgrzewamy z cukrem, goździkami i cynamonem, dodajemy sok z cytryny i schładzamy).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj