18+
Uwaga!
Ta strona zawiera treści przeznaczone
wyłącznie dla osób dorosłych.
Wróć

Jak wykorzystać cydr w kuchni? Smakowite inspiracje

Przefermentowany sok z jabłek to nie tylko orzeźwiająca alternatywa dla wina czy piwa, ale również bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Cydr, który łączy w sobie słodycz i gorycz, wzbogaci smak zarówno deserów, jak i potraw z mięsa czy owoców morza.

Dodatek w postaci cydru urozmaici wiele potraw.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Choć w ubiegłym roku dynamicznie rosnący rynek cydru trochę wyhamował, to jednak nie zmienia to faktu, że ten lekki alkohol produkowany na bazie sfermentowanego moszczu jabłecznego i drożdży można uznać za niekwestionowany przebój ostatnich lat.

Polacy docenili go stosunkowo późno, gdyż na Wyspach Brytyjskich delektowano się cydrem już w czasach starożytnych. Jako pierwsi trunek zaczęli wytwarzać Celtowie, a ich receptury zapożyczyli rzymscy legioniści, dzięki czemu upowszechnił się w zachodniej Europie, zwłaszcza Francji i Niemczech. W naszym kraju długo uznawano go za produkt gorszego sortu (choć już w XVI wieku kronikarz Krescencjusz opisywał cydr jako napój przewyższający smakiem wino).

Dziś cydr pijemy znacznie chętniej, w ubiegłym roku Polacy wydali na niego blisko 90 mln zł. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych rodzajów tego trunku, na którego jakość, poza przebiegiem fermentacji, duży wpływ ma również zawartość polifenoli – związków odpowiedzialnych za barwę, cierpkość oraz aromat napoju, będących także silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwbakteryjnym i antynowotworowym, chroniących organizm przed chorobami układu krążenia.

Cydr – do czego pasuje

Cydr, oczywiści spożywany z umiarem, wspomaga trawienie, zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm, usuwa toksyny i pozytywnie wpływa na skórę. Trunek jest niskokaloryczny oraz charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu nie powoduje wahań poziomu glukozy we krwi. W przeciwieństwie do piwa nie zawiera glutenu, dostarcza natomiast pokaźniej dawki potasu, który wspiera pracę układu mięśniowego oraz nerwowego.

Jednak cydr to nie tylko smaczny i orzeźwiający napój, ale również produkt, który urozmaici wiele potraw. Na rynku dostępne są różne rodzaje cydru: wytrawny, słodki, musujący czy dodatkowo gazowany. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jabłkowy trunek świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs (drobiem, wieprzowiną, wołowiną), ale także serami, sałatkami, zapiekankami lub deserami, stanowiąc idealne dopełnienie letniego garden party albo rodzinnego spotkania przy grillu.

Słodko-kwaśny cydr to także interesujący składnik potraw, zapewniający nieskończone możliwości wykorzystania podczas kulinarnych eksperymentów. Sprawdzi się np. jako baza sosu, którym polejemy pierś z kaczki, warto też spróbować królika duszonego w cydrze, cebuli, czosnku i tymianku. Może posłużyć również jako marynata do mięs, chociażby polędwiczek wieprzowych, najlepiej w towarzystwie ziół, miodu czy musztardy. Gdy podczas smażenia mięsa podlejemy je cydrem, naturalnie występujące w nim cukry ulegną karmelizacji, co zapewni daniu chrupiącą skórkę.

Zupa czy galaretka?

Jabłkowy trunek doda też charakteru zupie. Nie tylko klasycznej francuskiej cebulowej (w której z powodzeniem zastąpi białe wino), ale również ziemniaczanej, pietruszkowej czy pasternakowej.

Warto korzystać z doświadczeń kulinarnych Francuzów czy Brytyjczyków, którzy cydr uwielbiają od wieków. Nad Sekwaną cenioną potrawą są naleśniki, których puszystość uzyskuje się dzięki dodaniu cydru do ciasta. Ciekawym pomysłem jest również chleb cydrowy autorstwa Petera Sidwella, znanego angielskiego szefa kuchni (do ciasta z mąki pszennej i słodowej dodaje się wytrawny cydr, ważny jest także dodatek świeżego rozmarynu)
.

Napój jabłkowy, skarmelizowany z cukrem i masłem, będzie pyszną polewą do sałatki owocowej z jabłek, melona, truskawek, brzoskwiń i borówek amerykańskich. Cydr może być też składnikiem oryginalnej galaretki (wystarczy podgrzać trunek z cukrem i laską cynamonu, dodać żelatynę, a po jej rozpuszczeniu zalać pokrojone w słupki jabłka) czy sorbetu (napój podgrzewamy z cukrem, goździkami i cynamonem, dodajemy sok z cytryny i schładzamy).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się