Kwas cytrynowy - E330

Kwasek cytrynowy znamy z białych kryształków zapakowanych w torebkę podobną do proszku do pieczenia czy cukru wanilinowego. Stosujemy go do sałatek owocowych, by jabłka się nie brązowiły, ale także jako środek czyszczący do kranów i umywalek. Kwas cytrynowy jako związek chemiczny o symbolu E330 znajduje się także na liście dodatków do żywności. Sprawdźmy, czy jest dla nas szkodliwy i w jakich produktach możemy go znaleźć.

Kwas cytrynowy - E330
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Kwas cytrynowy, czyli E330 występuje na liście związków chemicznych dodawanych do żywności. Lista E została stworzona przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i dodawana jest do jednej z dyrektyw Komisji Europejskiej. Wszystkie związki z tej listy w małych ilościach są dopuszczone do stosowania w produkcji spożywczej, jednak nie wszystkie są dla nas nieszkodliwe.

E330 mieści się w grupie związków o numerach E300-E399. Są to przeciwutleniacze, które hamują proces utleniania w produktach oraz regulatory kwasowości, dzięki którym substancje zmieniają swoją kwasowość.

Kwas cytrynowy jest organicznym związkiem chemicznym, bezbarwną substancją w formie kryształu. Wykazuje kwaśny smak. E330 występuje w organizmach żywych, ma swój udział w procesach metabolicznych. Znajdziemy go również w owocach cytrusowych: cytrynach, pomarańczach lub grejpfrutach oraz w kiwi i truskawkach.

Kwas cytrynowy otrzymywany jest poprzez:

  1. fermentację cytrynową na pożywce z czystego cukru,
  2. fermentację hydrolizatu skrobi przy pomocy pleśni.

E330 jest regulatorem kwasowości, używa się go np. przy produkcji piwa. Wzmacnia także aktywność przeciwutleniaczy w produkcji spożywczej oraz wpływa na krystalizację cukru we wszystkich produktach cukierniczych. Dzięki swoim właściwościom, kwas cytrynowy nadaje odpowiednią formę koncentratom i nadzieniom. Jako antyoksydant hamuje również proces brunatnienia owoców oraz utrwala kolor produktów składających się z owoców i nabiału. E330 jest świetnym konserwantem ze względu na możliwość łączenia się z różnymi metalami. Powstałe cytryniany, np. cytrynian wapnia, przedłużają trwałość wielu produktów.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy E330?

  1. produkty cukiernicze,
  2. koncentraty różnego rodzaju deserów i ciast,
  3. koncentraty polew i lukrów,
  4. chrupki i chipsy,
  5. koncentraty obiadowe,
  6. dodatki do potraw w koncentratach,
  7. lody i polewy do deserów,
  8. margaryny,
  9. napoje bezalkoholowe,
  10. różnego rodzaju przyprawy stosowane w kuchni,
  11. wyroby garmażeryjne,
  12. mleko zagęszczone (słodzone i niesłodzone),
  13. konserwy mięsne i warzywne,
  14. musztardy i majonezy,
  15. sosy sałatkowe,
  16. serki twarogowe kanapkowe,
  17. serki topione,
  18. Mozzarella,
  19. konserwy rybne,
  20. oliwki w zalewach,
  21. fermentowane mleczne napoje (kefir),
  22. desery mleczne,
  23. napoje wysokoprocentowe.

Inne zastosowanie E330

  1. środki czyszczące,
  2. leki stosowane przy niedoborach metali,
  3. przemysł farmaceutyczny,
  4. czyszczenie monet ze srebra,
  5. w medycynie jako środek do leczenia kamicy dróg moczowych,
  6. jako środek pobudzający apetyt w licznych chorobach żołądka,
  7. jako kwasek cytrynowy w każdym domu.

Kwas cytrynowy w kosmetyce

E330 jest stosowany również w kosmetykach m.in. jako środek złuszczający. Rozjaśnia także liczne przebarwienia skórne oraz piegi. Jest w składzie płynów do demakijażu oczu i twarzy. Znajdziemy go także w zmywaczach do paznokci, mgiełkach odświeżających do twarzy oraz w rozjaśniających płukankach do włosów.
Kwas cytrynowy ma właściwości antybakteryjne oraz zapobiega starzeniu się skóry. Rozświetla ją, wygładza zmarszczki oraz silnie nawadnia.

Skutki uboczne

Dodawany do produktów spożywczych jest bezpieczny dla zdrowia, jednak podczas bezpośredniego kontaktu może dojść do uszkodzeń oczu.

Czy wiesz, że...

Możemy się spotkać z hipotezami dotyczącymi rakotwórczych właściwości kwasu cytrynowego. Jest to nieprawda! Kwas cytrynowy jest zupełnie nieszkodliwy.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory