Jak upiec pasztet drobiowy? Będzie lepszy niż ze sklepu

Pasztety, które możemy dostać w sklepach, są owiane złą sławą. Tak naprawdę nikt nie wie, co się w nich kryje. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie pasztetu samodzielnie. Mamy wówczas pewność, że używamy najlepszych składników. Pasztet drobiowy jest znacznie delikatniejszy i mniej kaloryczny niż wieprzowy. Jak go przygotować?

Domowy pasztetCharakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Charakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa. Im więcej różnych gatunków mięsa, tym pasztet będzie smaczniejszy. Klasycznie wykorzystuje się wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki.

Od czasu do czasu warto się pokusić o przygotowanie bardziej wykwintnej wersji. Doskonale smakują pasztety z królika, zająca, gęsiny czy dziczyzny. Pamiętajmy, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa (np. udka kurczaka), powinniśmy dodać np. boczek lub inny kawałek tłustego mięsa.

Istnieją dwie podstawowe szkoły przyrządzania pasztetu. Według jednej (promowanej m.in. przez Magdę Gessler) pokrojone na mniejsze porcje mięso, poza wątróbką, powinno najpierw zostać krótko podsmażone na silnym ogniu. Dopiero później przekłada się je do garnka, zalewa wodą i dusi do miękkości z cebulą, grzybami i przyprawami (zielem angielskim, jałowcem, liściem laurowym).

Jak upiec idealny pasztet na świąteczny stół?

Nie brakuje też przepisów, w których mięso nie jest wcześniej obsmażane, a od razu poddane duszeniu z przyprawami, które wcześniej były gotowane przez kilka minut w małej ilości wody.

Pasztet drobiowy - jak upiec?

Pasztet drobiowy możemy przygotować z mięsa, na którym gotowaliśmy rosół. Do upieczenia pasztetu potrzebujemy około pół kilograma gotowanego mięsa (drobiowego), warzyw z rosołu, cebuli, przypraw, 4 jajek i namoczonej w mleku kajzerki.

Składniki przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę i łączymy z namoczoną w mleku kajzerką, jajkami i ulubionymi przyprawami. Żółtka możemy oddzielić, a z białek ubić pianę. Nada pasztetowi delikatności i pulchności.

Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

Pasztet
© 123RF

Pasztet drobiowy - jak doprawić?

Do obowiązkowych dodatków aromatyzujących potrawę należy na pewno gałka muszkatołowa, charakteryzująca się słodkawym oraz lekko orzechowym smakiem i zapachem. Pikantności nada pasztetowi także ziele angielskie.

Nie możemy też zapomnieć o pieprzu i liściu laurowym, a jeśli chcemy, by pasztet miał trochę "leśny" charakter, warto podczas przyrządzania wykorzystać trochę ziaren jałowca czy czosnku niedźwiedziego. Smak i strukturę możemy wzbogacić, dodając grzyby leśne, suszoną żurawinę, wędzone śliwki czy posiekane włoskie lub pistacjowe orzechy.

Pasztet drobiowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  1. 1 kg mięsa z kurczaka (np. udek)
  2. 500 g drobiowej wątróbki
  3. pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka)
  4. ziele angielskie
  5. czarny pieprz
  6. liść laurowy
  7. sól
  8. gałka muszkatołowa
  9. 2 cebule
  10. olej
  11. 1 czerstwa kajzerka
  12. 1 szklanka mleka
  13. 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Mięso po umyciu zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, włoszczyznę i gotujemy przez półtorej godziny.
  2. Wyjmujemy mięso i oddzielamy kości. Wątróbkę gotujemy w wywarze z mięsa przez 10 minut.
  3. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju.
  4. Kajzerkę namaczamy w mleku i lekko odciskamy.
  5. Mięso, kajzerkę, warzywa z wywaru, cebulę dwa razy mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką.
  6. Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥