Jak upiec pasztet drobiowy? Będzie lepszy niż ze sklepu

Pasztety, które możemy dostać w sklepach, są owiane złą sławą. Tak naprawdę nikt nie wie, co się w nich kryje. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie pasztetu samodzielnie. Mamy wówczas pewność, że używamy najlepszych składników. Pasztet drobiowy jest znacznie delikatniejszy i mniej kaloryczny niż wieprzowy. Jak go przygotować?

Domowy pasztetCharakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Charakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa. Im więcej różnych gatunków mięsa, tym pasztet będzie smaczniejszy. Klasycznie wykorzystuje się wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki.

Od czasu do czasu warto się pokusić o przygotowanie bardziej wykwintnej wersji. Doskonale smakują pasztety z królika, zająca, gęsiny czy dziczyzny. Pamiętajmy, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa (np. udka kurczaka), powinniśmy dodać np. boczek lub inny kawałek tłustego mięsa.

Istnieją dwie podstawowe szkoły przyrządzania pasztetu. Według jednej (promowanej m.in. przez Magdę Gessler) pokrojone na mniejsze porcje mięso, poza wątróbką, powinno najpierw zostać krótko podsmażone na silnym ogniu. Dopiero później przekłada się je do garnka, zalewa wodą i dusi do miękkości z cebulą, grzybami i przyprawami (zielem angielskim, jałowcem, liściem laurowym).

Jak upiec idealny pasztet na świąteczny stół?

Nie brakuje też przepisów, w których mięso nie jest wcześniej obsmażane, a od razu poddane duszeniu z przyprawami, które wcześniej były gotowane przez kilka minut w małej ilości wody.

Pasztet drobiowy - jak upiec?

Pasztet drobiowy możemy przygotować z mięsa, na którym gotowaliśmy rosół. Do upieczenia pasztetu potrzebujemy około pół kilograma gotowanego mięsa (drobiowego), warzyw z rosołu, cebuli, przypraw, 4 jajek i namoczonej w mleku kajzerki.

Składniki przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę i łączymy z namoczoną w mleku kajzerką, jajkami i ulubionymi przyprawami. Żółtka możemy oddzielić, a z białek ubić pianę. Nada pasztetowi delikatności i pulchności.

Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

Pasztet
© 123RF

Pasztet drobiowy - jak doprawić?

Do obowiązkowych dodatków aromatyzujących potrawę należy na pewno gałka muszkatołowa, charakteryzująca się słodkawym oraz lekko orzechowym smakiem i zapachem. Pikantności nada pasztetowi także ziele angielskie.

Nie możemy też zapomnieć o pieprzu i liściu laurowym, a jeśli chcemy, by pasztet miał trochę "leśny" charakter, warto podczas przyrządzania wykorzystać trochę ziaren jałowca czy czosnku niedźwiedziego. Smak i strukturę możemy wzbogacić, dodając grzyby leśne, suszoną żurawinę, wędzone śliwki czy posiekane włoskie lub pistacjowe orzechy.

Pasztet drobiowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  1. 1 kg mięsa z kurczaka (np. udek)
  2. 500 g drobiowej wątróbki
  3. pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka)
  4. ziele angielskie
  5. czarny pieprz
  6. liść laurowy
  7. sól
  8. gałka muszkatołowa
  9. 2 cebule
  10. olej
  11. 1 czerstwa kajzerka
  12. 1 szklanka mleka
  13. 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Mięso po umyciu zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, włoszczyznę i gotujemy przez półtorej godziny.
  2. Wyjmujemy mięso i oddzielamy kości. Wątróbkę gotujemy w wywarze z mięsa przez 10 minut.
  3. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju.
  4. Kajzerkę namaczamy w mleku i lekko odciskamy.
  5. Mięso, kajzerkę, warzywa z wywaru, cebulę dwa razy mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką.
  6. Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów