Jak ugotować brokuła? Triki, które sprawią, że go pokochasz

Brokuł to warzywo, które można kochać lub nienawidzić. Ma specyficzny, intensywny zapach i wymaga odpowiedniej obróbki. Rozgotowany i bladozielony jest zmorą stołówek, a intensywnie zielony, jędrny i pachnący sprawi, że pokochasz go całym sercem.

Brokuły na parzeJak ugotować brokuł?
Źródło zdjęć: © 123RF

Brokuł zanim ugotujesz

Brokuł nazywany jest zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową i faktycznie należy do gatunku kapustnych. Stąd jego mało subtelny zapach. Jednak przyznać należy, że jesienią trwa sezon na brokuła i warto z tego skorzystać.

Dobry brokuł musi być intensywnie zielony – zwróć uwagę, by nie był przywiędły. Różyczki powinny być twarde, jędrne i ściśle przylegać do siebie.

Przed ugotowaniem warzywa opłucz je delikatnie, a następnie podziel na mniejsze różyczki, jednak nie za małe, by podczas gotowania nie rozpadły się.

Osobno możesz przygotować łodygę, która również jest smaczna. W tym celu należy ją obrać z wierzchniej warstwy i pokroić wzdłuż korzenia na mniejsze kawałki. Pamiętaj, by to łodyga trafiła pierwsza do garnka, a dopiero po kilku minutach różyczki.

Pieczone brokuły. Zachwycający dodatek do obiadu

Brokuł – jak go ugotować w wodzie

Zasadniczo istnieją dwie metody – we wrzącej wodzie i na parze. Polecamy szczególnie tę drugą metodę, bo pozwoli na zachowanie wartości odżywczych (których jest w brokule wcale nie mało...).

Jeśli jednak zdecydujesz się na wrzątek, to zagotuj około 1 litr wody i dodaj do niej pół łyżki soli i 1 łyżeczkę cukru. Następnie włóż pokrojoną łodygę i ponownie zagotuj. 3 minut później włóż delikatnie brokuł podzielony na różyczki. Zrób to tak, by łodygi dotykały dna garnka, a wierzch różyczek wystawał ponad poziom wody.

Zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj, aż warzywo będzie al dente – maksymalnie 10 minut – sprawdzając co jakiś czas czubkiem noża twardość łodygi.

By zachować piękny, soczysty kolor warzywa, po odlaniu gorącej wody brokuł należy zahartować. Możesz go przelać lodowatą wodą lub włożyć do miski z lodem.

Brokuł gotowanie na parze

Jeżeli nie masz urządzenia zwanego parowarem, to nic straconego. Wystarczy zagotować około 2 litry wody w garnku i włożyć do niego specjalny koszyczek. Można go kupić bez trudu w każdym większym sklepie lub wykorzystać metalowy durszlak.

Po zagotowaniu wody ułóż w durszlaku podzielony na różyczki brokuł i nakryj pokrywką. Czas gotowania również wynosi około 10 minut i, podobnie jak w przypadku gotowania we wrzącej wodzie, stopień miękkości należy kontrolować.

Gdy brokuł będzie miękki, należy wyciągnąć go z koszyczka i również zahartować zimną wodą.

Z czym podać brokuła

Brokuł można podać tak jak kalafior czy brukselkę – polany przyrumienioną bułką tartą z masłem. W takiej postaci na pewno posmakuje dzieciom.

Jednak do brokuła pasują także sery – warzywo to świetnie się komponuje z każdym serem. Dlatego można przygotować sos na bazie beszamelu z roztopionym lazurem, roquefortem czy bleu i polać brokuł. W nieco delikatniejszym wydaniu można użyć sera typu brie lub camembert.

Gdy trochę go rozdrobnisz, to do przygotowanego sosu z kawałkami brokuła wystarczy dodać ugotowany makaron.

Brokuł można także zapiekać z sosem serowym. Wówczas ułożone w brytfannie i polane sosem warzywo warto oprószyć wiórkami sera żółtego lub posypać kawałkami mozzarelli.

Żaden miłośnik serów nie oprze się tej kombinacji smaków.

Brokuł z serem camembert
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce