Placki z dyni na cztery sposoby. Pyszne i na słodko i na słono

Placki najczęściej przygotowujemy z ziemniaków lub cukinii, a na słodko - z jabłek. Jednak w takich przepisach sprawdza się również dynia. Placuszki dyniowe możemy podawać zarówno na słodko z dżemem lub powidłami, jak i w wersji wytrawnej z dodatkiem imbiru i ziół prowansalskich. Wielbicielką placków z dyni jest nawet Anna Lewandowska, która poleca je na swojej stronie internetowej.

placki z dyniProsty przepis na dyniowe placuszki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Wytrawne placki dyniowe z marchewką i ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g miąższu dyni
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, imbir
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki, dynię i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę siekamy na drobną kostkę.
  2. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli i  odstawiamy na ok. 30 minut. Odciskamy nadmiar soku. Zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię.
  3. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy imbirem oraz pieprzem. Mieszamy wszystko razem.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron.
  5. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.

Syrniki – rosyjska wersja słodkich racuchów

Placki dyniowe z rodzynkami

Składniki:

  • szklanka puree z dyni
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Puree z dyni miksujemy z jogurtem, jajkami i miodem.
  2. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i rodzynki. Całość dokładnie wymieszamy.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta.
  4. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
placki dyniowe
© 123RF

Szybkie placki z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 1 jako
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki kefiru lub maślanki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Dynię opieramy, ścieramy na tartce, przekładamy do miski.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, kefir, sól, sodę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  3. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na słodko z cukrem pudrem i cynamonem lub na wytrawnie z kwaśną śmietaną.

Placki dyniowe z pastą tahini

Składniki:

  • 1 szklanka gęstego puree z dyni
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (opcjonalnie pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1,5 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Puree z dyni dokładnie mieszamy z jogurtem, rozbełtanymi jajkami i miodem. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto dokładnie mieszamy.
  3. Łyżką nakładamy placki na nagrzaną, suchą patelnię ceramiczną lub teflonową.
  4. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Od razu podajemy.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń