Placki z dyni na cztery sposoby. Pyszne i na słodko i na słono
Placki najczęściej przygotowujemy z ziemniaków lub cukinii, a na słodko - z jabłek. Jednak w takich przepisach sprawdza się również dynia. Placuszki dyniowe możemy podawać zarówno na słodko z dżemem lub powidłami, jak i w wersji wytrawnej z dodatkiem imbiru i ziół prowansalskich. Wielbicielką placków z dyni jest nawet Anna Lewandowska, która poleca je na swojej stronie internetowej.
Wytrawne placki dyniowe z marchewką i ziemniakami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 400 g miąższu dyni
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, imbir
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki, dynię i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę siekamy na drobną kostkę.
- Warzywa przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na ok. 30 minut. Odciskamy nadmiar soku. Zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię.
- Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy imbirem oraz pieprzem. Mieszamy wszystko razem.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron.
- Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.
Syrniki – rosyjska wersja słodkich racuchów
Placki dyniowe z rodzynkami
Składniki:
- szklanka puree z dyni
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Puree z dyni miksujemy z jogurtem, jajkami i miodem.
- Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i rodzynki. Całość dokładnie wymieszamy.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta.
- Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Szybkie placki z dyni
Składniki:
- 1 mała dynia piżmowa
- 1 jako
- niepełna szklanka mąki pszennej
- 3-4 łyżki kefiru lub maślanki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Dynię opieramy, ścieramy na tartce, przekładamy do miski.
- Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, kefir, sól, sodę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
- Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na słodko z cukrem pudrem i cynamonem lub na wytrawnie z kwaśną śmietaną.
Placki dyniowe z pastą tahini
Składniki:
- 1 szklanka gęstego puree z dyni
- 1/2 szklanki mąki ryżowej (opcjonalnie pełnoziarnistej)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1,5 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Puree z dyni dokładnie mieszamy z jogurtem, rozbełtanymi jajkami i miodem. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.
- Ciasto dokładnie mieszamy.
- Łyżką nakładamy placki na nagrzaną, suchą patelnię ceramiczną lub teflonową.
- Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Od razu podajemy.
Zobacz też: