Placki z dyni na cztery sposoby. Pyszne i na słodko i na słono

Placki najczęściej przygotowujemy z ziemniaków lub cukinii, a na słodko - z jabłek. Jednak w takich przepisach sprawdza się również dynia. Placuszki dyniowe możemy podawać zarówno na słodko z dżemem lub powidłami, jak i w wersji wytrawnej z dodatkiem imbiru i ziół prowansalskich. Wielbicielką placków z dyni jest nawet Anna Lewandowska, która poleca je na swojej stronie internetowej.

placki z dyniProsty przepis na dyniowe placuszki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Wytrawne placki dyniowe z marchewką i ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g miąższu dyni
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, imbir
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki, dynię i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę siekamy na drobną kostkę.
  2. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli i  odstawiamy na ok. 30 minut. Odciskamy nadmiar soku. Zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię.
  3. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy imbirem oraz pieprzem. Mieszamy wszystko razem.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron.
  5. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.

Syrniki – rosyjska wersja słodkich racuchów

Placki dyniowe z rodzynkami

Składniki:

  • szklanka puree z dyni
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Puree z dyni miksujemy z jogurtem, jajkami i miodem.
  2. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i rodzynki. Całość dokładnie wymieszamy.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta.
  4. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
placki dyniowe
© 123RF

Szybkie placki z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 1 jako
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki kefiru lub maślanki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Dynię opieramy, ścieramy na tartce, przekładamy do miski.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, kefir, sól, sodę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  3. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na słodko z cukrem pudrem i cynamonem lub na wytrawnie z kwaśną śmietaną.

Placki dyniowe z pastą tahini

Składniki:

  • 1 szklanka gęstego puree z dyni
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (opcjonalnie pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1,5 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Puree z dyni dokładnie mieszamy z jogurtem, rozbełtanymi jajkami i miodem. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto dokładnie mieszamy.
  3. Łyżką nakładamy placki na nagrzaną, suchą patelnię ceramiczną lub teflonową.
  4. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Od razu podajemy.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟