Trwa ładowanie...

Placki z dyni na cztery sposoby. Pyszne i na słodko i na słono

Placki najczęściej przygotowujemy z ziemniaków lub cukinii, a na słodko - z jabłek. Jednak w takich przepisach sprawdza się również dynia. Placuszki dyniowe możemy podawać zarówno na słodko z dżemem lub powidłami, jak i w wersji wytrawnej z dodatkiem imbiru i ziół prowansalskich. Wielbicielką placków z dyni jest nawet Anna Lewandowska, która poleca je na swojej stronie internetowej.

Prosty przepis na dyniowe placuszkiProsty przepis na dyniowe placuszkiŹródło: 123RF
d16l9mr
d16l9mr

Wytrawne placki dyniowe z marchewką i ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g miąższu dyni
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, imbir
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki, dynię i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę siekamy na drobną kostkę.
  2. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli i  odstawiamy na ok. 30 minut. Odciskamy nadmiar soku. Zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię.
  3. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy imbirem oraz pieprzem. Mieszamy wszystko razem.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron.
  5. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.

Syrniki – rosyjska wersja słodkich racuchów

Placki dyniowe z rodzynkami

Składniki:

  • szklanka puree z dyni
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • olej do smażenia
d16l9mr

Przygotowanie:

  1. Puree z dyni miksujemy z jogurtem, jajkami i miodem.
  2. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i rodzynki. Całość dokładnie wymieszamy.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta.
  4. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
placki dyniowe 123RF
Źródło: 123RF

Szybkie placki z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 1 jako
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki kefiru lub maślanki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • masło klarowane
d16l9mr

Przygotowanie:

  1. Dynię opieramy, ścieramy na tartce, przekładamy do miski.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, kefir, sól, sodę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  3. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na słodko z cukrem pudrem i cynamonem lub na wytrawnie z kwaśną śmietaną.

Placki dyniowe z pastą tahini

Składniki:

  • 1 szklanka gęstego puree z dyni
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (opcjonalnie pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1,5 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia
d16l9mr

Przygotowanie:

  1. Puree z dyni dokładnie mieszamy z jogurtem, rozbełtanymi jajkami i miodem. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto dokładnie mieszamy.
  3. Łyżką nakładamy placki na nagrzaną, suchą patelnię ceramiczną lub teflonową.
  4. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Od razu podajemy.

Zobacz też:

d16l9mr
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d16l9mr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16l9mr
Więcej tematów