Trwa ładowanie...

Czy drożdże można mrozić? Zaskakujący fakt o drożdżach

Do wyboru mamy zarówno drożdże świeże, jak i suszone, ale zdecydowanie świeże kupujemy chętniej. Zazwyczaj jest to mniej niż pół kostki. Co zrobić z pozostałą częścią? Wysycha w naszej lodówce lub od razu ląduje w śmietniku. Niesłusznie.

Czy drożdże można mrozić?Czy drożdże można mrozić?Źródło: 123RF
d36g9o4
d36g9o4

Jak przechowywać drożdże?

Rzadko się zdarza, byśmy korzystali z drożdży dzień po dniu. Chleb, pizza, ciasto z kruszonką – nie powtarzamy tego co dzień. Odwieczne pytanie brzmi, co zrobić z pozostałym kawałkiem kostki drożdży.

Okazuje się, że możliwości jest co najmniej kilka. Pierwszym, co się nasuwa, jest przygotowanie dania z podwójnej liczby składników lub oddanie połowy kostki sąsiadowi. A tak na poważnie...

Czy drożdże można mrozić?

Drożdże to żywe organizmy jednokomórkowe – a dokładniej są to grzyby z rodziny drożdżakowatych. Dzięki swej budowie są odporne na mrożenie: komórka drożdży jest zaimpregnowana błoną i ścianą komórkową, więc te organizmy mimo niskiej temperatury nie giną.

d36g9o4

Drożdże można więc z powodzeniem mrozić, a w zamrażalniku zachowają swe właściwości nawet przez 6 miesięcy.

Drożdże w kuchni

Jak mrozić drożdże

Najlepiej podzielić kostkę drożdży na kawałki odpowiadające 1 porcji. Zazwyczaj do wypieków potrzeba około 10 g na każde 500 g mąki. Ponieważ kostka drożdży waży 100 g, z łatwością możemy podzielić ją na kawałki dziesięciogramowe. Każdy z nich wkładamy do małego woreczka foliowego i starannie go zamykamy. Wkładamy do zamrażarki i za każdym razem, gdy zechcemy użyć drożdży, wystarczy je wyjąć pół godziny wcześniej.

d36g9o4

Inna metoda mrożenia drożdży polega na wymieszaniu ich z mąką. Na 250 g mąki należy wziąć 100 g drożdży i rozetrzeć je w dłoniach, tak jak rozciera się składniki na kruszonkę. Przygotowany suchy zaczyn można podzielić na 10 porcji i po włożeniu do woreczków zamrozić.

W ten sposób drożdży można użyć od razu po wyjęciu z zamrażarki – nie trzeba czekać, by odtajały.

Tak jak w przypadku jakiegokolwiek innego produktu, który mrozimy, drożdży nie można zamrażać ponownie – po rozmrożeniu należy je wykorzystać w całości.

Krojenie drożdży na kawałki 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d36g9o4
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj