Czy drożdże można mrozić? Zaskakujący fakt o drożdżach

Do wyboru mamy zarówno drożdże świeże, jak i suszone, ale zdecydowanie świeże kupujemy chętniej. Zazwyczaj jest to mniej niż pół kostki. Co zrobić z pozostałą częścią? Wysycha w naszej lodówce lub od razu ląduje w śmietniku. Niesłusznie.

Świeże drożdżeCzy drożdże można mrozić?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak przechowywać drożdże?

Rzadko się zdarza, byśmy korzystali z drożdży dzień po dniu. Chleb, pizza, ciasto z kruszonką – nie powtarzamy tego co dzień. Odwieczne pytanie brzmi, co zrobić z pozostałym kawałkiem kostki drożdży.

Okazuje się, że możliwości jest co najmniej kilka. Pierwszym, co się nasuwa, jest przygotowanie dania z podwójnej liczby składników lub oddanie połowy kostki sąsiadowi. A tak na poważnie...

Czy drożdże można mrozić?

Drożdże to żywe organizmy jednokomórkowe – a dokładniej są to grzyby z rodziny drożdżakowatych. Dzięki swej budowie są odporne na mrożenie: komórka drożdży jest zaimpregnowana błoną i ścianą komórkową, więc te organizmy mimo niskiej temperatury nie giną.

Drożdże można więc z powodzeniem mrozić, a w zamrażalniku zachowają swe właściwości nawet przez 6 miesięcy.

Drożdże w kuchni

Jak mrozić drożdże

Najlepiej podzielić kostkę drożdży na kawałki odpowiadające 1 porcji. Zazwyczaj do wypieków potrzeba około 10 g na każde 500 g mąki. Ponieważ kostka drożdży waży 100 g, z łatwością możemy podzielić ją na kawałki dziesięciogramowe. Każdy z nich wkładamy do małego woreczka foliowego i starannie go zamykamy. Wkładamy do zamrażarki i za każdym razem, gdy zechcemy użyć drożdży, wystarczy je wyjąć pół godziny wcześniej.

Inna metoda mrożenia drożdży polega na wymieszaniu ich z mąką. Na 250 g mąki należy wziąć 100 g drożdży i rozetrzeć je w dłoniach, tak jak rozciera się składniki na kruszonkę. Przygotowany suchy zaczyn można podzielić na 10 porcji i po włożeniu do woreczków zamrozić.

W ten sposób drożdży można użyć od razu po wyjęciu z zamrażarki – nie trzeba czekać, by odtajały.

Tak jak w przypadku jakiegokolwiek innego produktu, który mrozimy, drożdży nie można zamrażać ponownie – po rozmrożeniu należy je wykorzystać w całości.

Krojenie drożdży na kawałki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz