Czy drożdże można mrozić? Zaskakujący fakt o drożdżach
Do wyboru mamy zarówno drożdże świeże, jak i suszone, ale zdecydowanie świeże kupujemy chętniej. Zazwyczaj jest to mniej niż pół kostki. Co zrobić z pozostałą częścią? Wysycha w naszej lodówce lub od razu ląduje w śmietniku. Niesłusznie.
Jak przechowywać drożdże?
Rzadko się zdarza, byśmy korzystali z drożdży dzień po dniu. Chleb, pizza, ciasto z kruszonką – nie powtarzamy tego co dzień. Odwieczne pytanie brzmi, co zrobić z pozostałym kawałkiem kostki drożdży.
Okazuje się, że możliwości jest co najmniej kilka. Pierwszym, co się nasuwa, jest przygotowanie dania z podwójnej liczby składników lub oddanie połowy kostki sąsiadowi. A tak na poważnie...
Czy drożdże można mrozić?
Drożdże to żywe organizmy jednokomórkowe – a dokładniej są to grzyby z rodziny drożdżakowatych. Dzięki swej budowie są odporne na mrożenie: komórka drożdży jest zaimpregnowana błoną i ścianą komórkową, więc te organizmy mimo niskiej temperatury nie giną.
Drożdże można więc z powodzeniem mrozić, a w zamrażalniku zachowają swe właściwości nawet przez 6 miesięcy.
Drożdże w kuchni
Jak mrozić drożdże
Najlepiej podzielić kostkę drożdży na kawałki odpowiadające 1 porcji. Zazwyczaj do wypieków potrzeba około 10 g na każde 500 g mąki. Ponieważ kostka drożdży waży 100 g, z łatwością możemy podzielić ją na kawałki dziesięciogramowe. Każdy z nich wkładamy do małego woreczka foliowego i starannie go zamykamy. Wkładamy do zamrażarki i za każdym razem, gdy zechcemy użyć drożdży, wystarczy je wyjąć pół godziny wcześniej.
Inna metoda mrożenia drożdży polega na wymieszaniu ich z mąką. Na 250 g mąki należy wziąć 100 g drożdży i rozetrzeć je w dłoniach, tak jak rozciera się składniki na kruszonkę. Przygotowany suchy zaczyn można podzielić na 10 porcji i po włożeniu do woreczków zamrozić.
W ten sposób drożdży można użyć od razu po wyjęciu z zamrażarki – nie trzeba czekać, by odtajały.
Tak jak w przypadku jakiegokolwiek innego produktu, który mrozimy, drożdży nie można zamrażać ponownie – po rozmrożeniu należy je wykorzystać w całości.
Zobacz także: