Czy drożdże można mrozić? Zaskakujący fakt o drożdżach

Do wyboru mamy zarówno drożdże świeże, jak i suszone, ale zdecydowanie świeże kupujemy chętniej. Zazwyczaj jest to mniej niż pół kostki. Co zrobić z pozostałą częścią? Wysycha w naszej lodówce lub od razu ląduje w śmietniku. Niesłusznie.

Świeże drożdżeCzy drożdże można mrozić?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak przechowywać drożdże?

Rzadko się zdarza, byśmy korzystali z drożdży dzień po dniu. Chleb, pizza, ciasto z kruszonką – nie powtarzamy tego co dzień. Odwieczne pytanie brzmi, co zrobić z pozostałym kawałkiem kostki drożdży.

Okazuje się, że możliwości jest co najmniej kilka. Pierwszym, co się nasuwa, jest przygotowanie dania z podwójnej liczby składników lub oddanie połowy kostki sąsiadowi. A tak na poważnie...

Czy drożdże można mrozić?

Drożdże to żywe organizmy jednokomórkowe – a dokładniej są to grzyby z rodziny drożdżakowatych. Dzięki swej budowie są odporne na mrożenie: komórka drożdży jest zaimpregnowana błoną i ścianą komórkową, więc te organizmy mimo niskiej temperatury nie giną.

Drożdże można więc z powodzeniem mrozić, a w zamrażalniku zachowają swe właściwości nawet przez 6 miesięcy.

Drożdże w kuchni

Jak mrozić drożdże

Najlepiej podzielić kostkę drożdży na kawałki odpowiadające 1 porcji. Zazwyczaj do wypieków potrzeba około 10 g na każde 500 g mąki. Ponieważ kostka drożdży waży 100 g, z łatwością możemy podzielić ją na kawałki dziesięciogramowe. Każdy z nich wkładamy do małego woreczka foliowego i starannie go zamykamy. Wkładamy do zamrażarki i za każdym razem, gdy zechcemy użyć drożdży, wystarczy je wyjąć pół godziny wcześniej.

Inna metoda mrożenia drożdży polega na wymieszaniu ich z mąką. Na 250 g mąki należy wziąć 100 g drożdży i rozetrzeć je w dłoniach, tak jak rozciera się składniki na kruszonkę. Przygotowany suchy zaczyn można podzielić na 10 porcji i po włożeniu do woreczków zamrozić.

W ten sposób drożdży można użyć od razu po wyjęciu z zamrażarki – nie trzeba czekać, by odtajały.

Tak jak w przypadku jakiegokolwiek innego produktu, który mrozimy, drożdży nie można zamrażać ponownie – po rozmrożeniu należy je wykorzystać w całości.

Krojenie drożdży na kawałki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia