Jak przechowywać świąteczne potrawy?

Święcenie, a następnie konsumpcja pokarmów to ważne elementy Wielkanocy. Mamy jednak skłonność do przygotowywania zbyt dużych ilości jedzenia na świąteczny stół, dlatego warto wiedzieć, co i jak długo można przechowywać lub zamrozić, aby uniknąć marnowania żywności.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Jajka

Po zakupie mogą zachować świeżość od kilku do nawet 28 dni od daty zniesienia (o ile producent napisał ją prawidłowo na opakowaniu), w zależności od warunków, w jakich są przechowywane. Najlepiej trzymać je w lodówce lub bardzo chłodnym miejscu, jednak do lodówki nie poleca się chować oryginalnych opakowań, bo nie zawsze są one higieniczne (lepiej przełożyć jajka do pojemnika na żywność lub specjalnej wkładki wewnątrz lodówki). Surowe należy układać węższą częścią do dołu. Nie powinny być narażane na gwałtowne zmiany temperatury, a raz ogrzane należy wykorzystać do gotowania. Co ciekawe, negatywnie na ich smak wpływa przechowywanie blisko ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów.

Z kolei potrawy z surowym jajkiem (sosy, majonez lub desery) powinny być przechowywane zawsze w lodówce i spożyte najlepiej tego samego dnia. Jeśli do dania dodaliśmy jajko ugotowane, świeżość w lodówce zachowa maksymalnie do 36 godzin.

Jaja ugotowane na twardo i w nieuszkodzonej skorupce można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Można wykorzystać je do farszu do krokietów lub na pasty jajeczne. Na czwarty dzień żółtko zmienia kolor, jajka stracą smak i stają ciężko strawne. Gotowane i ufarbowane jaja nie powinny być przechowywane, powinno się zjeść od razu. W przypadku tych symbolicznych dla świąt wielkanocnych produktów, możemy zamrażać surowe białka, żółtka lub lekko zmąconą masę. Nie wolno zamrażać jajek ugotowanych na twardo, bo staną się gumowate i niesmaczne.

Żurek i inne zupy do lodówki można schować po przestudzeniu, najlepiej w zamkniętym pojemniku i trzymać nie dłużej niż 2-3 dni. Zupy bez dodatku ziemniaków można zamrozić i zużyć w ciągu dwóch miesięcy. Rozmrażając najpierw trzeba przełożyć pojemnik do lodówki, a następnie odmierzone porcje podgrzewać. Okres trwałości kwaśnego barszczu w lodówce w szczelnym opakowaniu to maksymalnie 7 dni. Można go zamrozić na 30 dni. Z kolei zupy zabielane mogą być przechowywane maksymalnie 1-2 dni.

Sałatki bez dodatku sosu, śmietany czy majonezu należy przechowywać w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 40 godzin od przygotowania. Jeśli w składzie sałatki jest np. majonez, najlepiej zjeść ją do doby od momentu zrobienia.

Ciasta

Do lodówki należy chować ciasto zawinięte w pergamin, w miejscu z dala od mięs, ryb czy serów, aby wypieki nie przejęły ich intensywnego zapachu. Szczególnie łatwo inne wonie chłonie sernik, który można przechowywać w lodówce do 36 godzin od momentu wypieku. Biszkopt bez dodatków postoi opakowany w lodówce przez ponad tydzień, można go też zamrozić (świeżość zachowa do 3 miesięcy). Szarlotkę można przechować w lodówce przez kilka dni.

Szynki i wyroby mięsne

Duże znaczenie w kwestii ich przechowywania ma zawartość wody. Najmniej mają mocno wędzone wędliny, suche kiełbasy i kiełbasy surowe typu salami, dzięki czemu można przechowywać je nawet sześć miesięcy. Tylko kilka dni mogą spędzić w lodówce wyroby z wysoką zawartością wody (powyżej 60 proc.). Tak nietrwałe są m.in. parówki, biała kiełbasa czy wędliny podrobowe: pasztet, salceson, kaszanka. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić, a przed spożyciem rozmrażać w lodówce, zachowując łańcuch chłodniczy. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

Pieczywo

Chleb czy bułki chowamy do lodówki tylko wtedy, jeśli w chlebaku jest zbyt duża wilgotność. Należy owinąć je w papier i folię, dzięki świeżość zachowają do 10 dni. Można je także zamrozić (w całości lub pokrojone).

Chrzan, majonez i śmietana

Jeśli pokusiliśmy się o starcie korzenia chrzanu w domu i przygotowanie dodatku bez użycia środków konserwujących, możemy przechowywać go lodówce, w zamkniętym słoiczku nie dłużej niż 2 tygodnie. Domowy majonez z kolei najlepiej zużyć w ciągu 3-4 dni, a przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Nie należy go jednak mrozić, ponieważ kremowa konsystencja rozwarstwi się i wytworzą kryształki lodu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯