Jak przechowywać świąteczne potrawy?

Święcenie, a następnie konsumpcja pokarmów to ważne elementy Wielkanocy. Mamy jednak skłonność do przygotowywania zbyt dużych ilości jedzenia na świąteczny stół, dlatego warto wiedzieć, co i jak długo można przechowywać lub zamrozić, aby uniknąć marnowania żywności.

Jak przechowywać świąteczne potrawy?
Źródło zdjęć: © Fotolia

Jajka

Po zakupie mogą zachować świeżość od kilku do nawet 28 dni od daty zniesienia (o ile producent napisał ją prawidłowo na opakowaniu), w zależności od warunków, w jakich są przechowywane. Najlepiej trzymać je w lodówce lub bardzo chłodnym miejscu, jednak do lodówki nie poleca się chować oryginalnych opakowań, bo nie zawsze są one higieniczne (lepiej przełożyć jajka do pojemnika na żywność lub specjalnej wkładki wewnątrz lodówki). Surowe należy układać węższą częścią do dołu. Nie powinny być narażane na gwałtowne zmiany temperatury, a raz ogrzane należy wykorzystać do gotowania. Co ciekawe, negatywnie na ich smak wpływa przechowywanie blisko ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów.

Z kolei potrawy z surowym jajkiem (sosy, majonez lub desery) powinny być przechowywane zawsze w lodówce i spożyte najlepiej tego samego dnia. Jeśli do dania dodaliśmy jajko ugotowane, świeżość w lodówce zachowa maksymalnie do 36 godzin.

Jaja ugotowane na twardo i w nieuszkodzonej skorupce można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Można wykorzystać je do farszu do krokietów lub na pasty jajeczne. Na czwarty dzień żółtko zmienia kolor, jajka stracą smak i stają ciężko strawne. Gotowane i ufarbowane jaja nie powinny być przechowywane, powinno się zjeść od razu. W przypadku tych symbolicznych dla świąt wielkanocnych produktów, możemy zamrażać surowe białka, żółtka lub lekko zmąconą masę. Nie wolno zamrażać jajek ugotowanych na twardo, bo staną się gumowate i niesmaczne.

Żurek i inne zupy do lodówki można schować po przestudzeniu, najlepiej w zamkniętym pojemniku i trzymać nie dłużej niż 2-3 dni. Zupy bez dodatku ziemniaków można zamrozić i zużyć w ciągu dwóch miesięcy. Rozmrażając najpierw trzeba przełożyć pojemnik do lodówki, a następnie odmierzone porcje podgrzewać. Okres trwałości kwaśnego barszczu w lodówce w szczelnym opakowaniu to maksymalnie 7 dni. Można go zamrozić na 30 dni. Z kolei zupy zabielane mogą być przechowywane maksymalnie 1-2 dni.

Sałatki bez dodatku sosu, śmietany czy majonezu należy przechowywać w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 40 godzin od przygotowania. Jeśli w składzie sałatki jest np. majonez, najlepiej zjeść ją do doby od momentu zrobienia.

Ciasta

Do lodówki należy chować ciasto zawinięte w pergamin, w miejscu z dala od mięs, ryb czy serów, aby wypieki nie przejęły ich intensywnego zapachu. Szczególnie łatwo inne wonie chłonie sernik, który można przechowywać w lodówce do 36 godzin od momentu wypieku. Biszkopt bez dodatków postoi opakowany w lodówce przez ponad tydzień, można go też zamrozić (świeżość zachowa do 3 miesięcy). Szarlotkę można przechować w lodówce przez kilka dni.

Szynki i wyroby mięsne

Duże znaczenie w kwestii ich przechowywania ma zawartość wody. Najmniej mają mocno wędzone wędliny, suche kiełbasy i kiełbasy surowe typu salami, dzięki czemu można przechowywać je nawet sześć miesięcy. Tylko kilka dni mogą spędzić w lodówce wyroby z wysoką zawartością wody (powyżej 60 proc.). Tak nietrwałe są m.in. parówki, biała kiełbasa czy wędliny podrobowe: pasztet, salceson, kaszanka. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić, a przed spożyciem rozmrażać w lodówce, zachowując łańcuch chłodniczy. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

Pieczywo

Chleb czy bułki chowamy do lodówki tylko wtedy, jeśli w chlebaku jest zbyt duża wilgotność. Należy owinąć je w papier i folię, dzięki świeżość zachowają do 10 dni. Można je także zamrozić (w całości lub pokrojone).

Chrzan, majonez i śmietana

Jeśli pokusiliśmy się o starcie korzenia chrzanu w domu i przygotowanie dodatku bez użycia środków konserwujących, możemy przechowywać go lodówce, w zamkniętym słoiczku nie dłużej niż 2 tygodnie. Domowy majonez z kolei najlepiej zużyć w ciągu 3-4 dni, a przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Nie należy go jednak mrozić, ponieważ kremowa konsystencja rozwarstwi się i wytworzą kryształki lodu.

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce