Trwa ładowanie...

Jak przechowywać świąteczne potrawy?

Święcenie, a następnie konsumpcja pokarmów to ważne elementy Wielkanocy. Mamy jednak skłonność do przygotowywania zbyt dużych ilości jedzenia na świąteczny stół, dlatego warto wiedzieć, co i jak długo można przechowywać lub zamrozić, aby uniknąć marnowania żywności.

Jak przechowywać świąteczne potrawy?Źródło: Fotolia
d3s2dqu

Jajka

Po zakupie mogą zachować świeżość od kilku do nawet 28 dni od daty zniesienia (o ile producent napisał ją prawidłowo na opakowaniu), w zależności od warunków, w jakich są przechowywane. Najlepiej trzymać je w lodówce lub bardzo chłodnym miejscu, jednak do lodówki nie poleca się chować oryginalnych opakowań, bo nie zawsze są one higieniczne (lepiej przełożyć jajka do pojemnika na żywność lub specjalnej wkładki wewnątrz lodówki). Surowe należy układać węższą częścią do dołu. Nie powinny być narażane na gwałtowne zmiany temperatury, a raz ogrzane należy wykorzystać do gotowania. Co ciekawe, negatywnie na ich smak wpływa przechowywanie blisko ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów.

Z kolei potrawy z surowym jajkiem (sosy, majonez lub desery) powinny być przechowywane zawsze w lodówce i spożyte najlepiej tego samego dnia. Jeśli do dania dodaliśmy jajko ugotowane, świeżość w lodówce zachowa maksymalnie do 36 godzin.

Jaja ugotowane na twardo i w nieuszkodzonej skorupce można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Można wykorzystać je do farszu do krokietów lub na pasty jajeczne. Na czwarty dzień żółtko zmienia kolor, jajka stracą smak i stają ciężko strawne. Gotowane i ufarbowane jaja nie powinny być przechowywane, powinno się zjeść od razu. W przypadku tych symbolicznych dla świąt wielkanocnych produktów, możemy zamrażać surowe białka, żółtka lub lekko zmąconą masę. Nie wolno zamrażać jajek ugotowanych na twardo, bo staną się gumowate i niesmaczne.

d3s2dqu

Żurek i inne zupy do lodówki można schować po przestudzeniu, najlepiej w zamkniętym pojemniku i trzymać nie dłużej niż 2-3 dni. Zupy bez dodatku ziemniaków można zamrozić i zużyć w ciągu dwóch miesięcy. Rozmrażając najpierw trzeba przełożyć pojemnik do lodówki, a następnie odmierzone porcje podgrzewać. Okres trwałości kwaśnego barszczu w lodówce w szczelnym opakowaniu to maksymalnie 7 dni. Można go zamrozić na 30 dni. Z kolei zupy zabielane mogą być przechowywane maksymalnie 1-2 dni.

Sałatki bez dodatku sosu, śmietany czy majonezu należy przechowywać w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 40 godzin od przygotowania. Jeśli w składzie sałatki jest np. majonez, najlepiej zjeść ją do doby od momentu zrobienia.

d3s2dqu

Ciasta

Do lodówki należy chować ciasto zawinięte w pergamin, w miejscu z dala od mięs, ryb czy serów, aby wypieki nie przejęły ich intensywnego zapachu. Szczególnie łatwo inne wonie chłonie sernik, który można przechowywać w lodówce do 36 godzin od momentu wypieku. Biszkopt bez dodatków postoi opakowany w lodówce przez ponad tydzień, można go też zamrozić (świeżość zachowa do 3 miesięcy). Szarlotkę można przechować w lodówce przez kilka dni.

Szynki i wyroby mięsne

Duże znaczenie w kwestii ich przechowywania ma zawartość wody. Najmniej mają mocno wędzone wędliny, suche kiełbasy i kiełbasy surowe typu salami, dzięki czemu można przechowywać je nawet sześć miesięcy. Tylko kilka dni mogą spędzić w lodówce wyroby z wysoką zawartością wody (powyżej 60 proc.). Tak nietrwałe są m.in. parówki, biała kiełbasa czy wędliny podrobowe: pasztet, salceson, kaszanka. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić, a przed spożyciem rozmrażać w lodówce, zachowując łańcuch chłodniczy. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

Pieczywo

Chleb czy bułki chowamy do lodówki tylko wtedy, jeśli w chlebaku jest zbyt duża wilgotność. Należy owinąć je w papier i folię, dzięki świeżość zachowają do 10 dni. Można je także zamrozić (w całości lub pokrojone).

Chrzan, majonez i śmietana

Jeśli pokusiliśmy się o starcie korzenia chrzanu w domu i przygotowanie dodatku bez użycia środków konserwujących, możemy przechowywać go lodówce, w zamkniętym słoiczku nie dłużej niż 2 tygodnie. Domowy majonez z kolei najlepiej zużyć w ciągu 3-4 dni, a przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Nie należy go jednak mrozić, ponieważ kremowa konsystencja rozwarstwi się i wytworzą kryształki lodu.

d3s2dqu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s2dqu
Więcej tematów