Jak przechowywać miód, żeby dłużej zachował świeżość? Tych miejsc stanowczo unikaj

Miód to naturalny składnik, który może krystalizować się, jeśli nie jest odpowiednio przechowywany. Eksperci podpowiadają, jak temu zapobiec.

Jak przechowywać miód? Kluczowe są miejsce i temperaturaJak przechowywać miód? Kluczowe są miejsce i temperatura
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miód, znany ze swojego słodkiego smaku i wartości odżywczych, jest popularnym dodatkiem w kuchniach na całym świecie. Aby zachować jego właściwości, należy go przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła. Poniżej podpowiadamy, jaka temperatura to optymalna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Dlaczego warto zadbać o przechowywanie miodu?

Przechowywanie miodu w odpowiedni sposób nie jest tak powszechnym problemem jak w przypadku świeżych owoców czy warzyw. Jednak wiele osób zastanawia się, gdzie najlepiej trzymać ten słodki składnik, gdy zauważą, że stał się gęsty i skrystalizowany. Konsystencja miodu zmienia się na gęstą i mętną, gdy tworzą się kryształy, co sprawia, że miód staje się szorstki, cukrowy lub czasem kremowy. To jeden z najczęstszych powodów, dla których ludzie wyrzucają miód, który wciąż jest dobry do spożycia, ale można tego łatwo uniknąć dzięki prostemu trikowi przechowywania.

Fermentacja miodu objawia się białym nalotem i pęcherzykami na powierzchni. Choć nie jest szkodliwa, może prowadzić do problemów żołądkowych i zmienia smak miodu na kwaśny. Aby tego uniknąć, należy dbać o szczelne zamknięcie słoika i unikać wysokich temperatur.

"Wszystkie surowe miody z czasem krystalizują, choć rodzaj miodu, sposób przechowywania i temperatura wpływają na to, jak szybko to nastąpi" - wyjaśniają eksperci z Asheville Bee Charmer.

Jak przechowywać miód?

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na krystalizację jest temperatura, choć jest to również jeden z najtrudniejszych do kontrolowania aspektów. Według ekspertów krystalizacja "następuje znacznie szybciej w niższych temperaturach", szczególnie gdy spada poniżej 10°C. Zalecają, aby nie przechowywać miodu w chłodnych piwnicach czy nieogrzewanych pomieszczeniach. Odpadają więc garaże i pomieszczenia gospodarcze, gdzie temperatura jest zazwyczaj niższa. Aby miód pozostał płynny i gładki, najlepsza temperatura przechowywania to temperatura pokojowa, około 10-21°C. Chłodna, sucha szafka prawdopodobnie zapewni optymalne warunki.

Miód w szkle konta miód z plastiku

Miód jest produktem o długiej trwałości, ale niewłaściwe przechowywanie może przyspieszyć jego zepsucie. Wysoka temperatura i wilgoć sprzyjają fermentacji, dlatego po każdym użyciu warto dokładnie zamknąć słoik. Dzięki temu miód zachowa swoje walory smakowe i zdrowotne. Eksperci z Asheville Bee Charmer sugerują również unikanie miodu pakowanego w plastik. Wyjaśniają, że plastik jest bardziej porowaty niż szkło i bardziej podatny na przepuszczanie wilgoci, co sprzyja krystalizacji. Szklany pojemnik lepiej chroni miód przed wilgocią, o ile pokrywka jest szczelnie zamknięta.

Krystalizacja miodu - czy to się je?

Sfermentowany miód można podgrzać, aby zabić drożdże, ale proces ten niszczy enzymy i witaminy. Dlatego lepiej zapobiegać fermentacji, przechowując miód w odpowiednich warunkach. Miód z dodatkami, jak owoce czy orzechy, ma krótszy okres przydatności do spożycia. Jeśli miód już się skrystalizował, nie trzeba go wyrzucać. Zespół Just Bee Honey uspokaja, że "nie ma nic złego w skrystalizowanym miodzie". Skrystalizowane kawałki można łatwo wykorzystać w potrawach, na przykład posypując nimi owsiankę. Aby przywrócić miodowi płynną konsystencję, wystarczy ciepła woda z kranu i mała miska. Należy nalać wodę, aby była ciepła, a następnie umieścić słoik z miodem w misce i dodać wodę, aż sięgnie około trzech czwartych wysokości słoika. Delikatnie mieszaj miód łyżeczką, uważając, aby nie wlać wody do słoika. Jeśli uważasz, że niskie temperatury są przyczyną krystalizacji miodu, przechowuj go w nieco cieplejszej szafce, być może blisko źródła ciepła. Co do trwałości, miód jest bezpieczny do spożycia przez wiele miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary