10 najcenniejszych warzyw

Towarzyszą nam niemal każdego dnia jako składnik śniadania, czy dodatek do obiadu. Mają mało kalorii i mnóstwo witamin. Poniżej prezentujemy kilka najcenniejszych warzyw.

Obraz

/ 10Brokuły

Obraz
© sxc.hu

Są doskonałym źródłem witaminy C i dobrym źródłem beta-karotenu. Zawierają kwas foliowy, żelazo i potas. Chronią przed nowotworami. Porcja 100 g gotowanych brokułów zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Gotowanie pozbawia brokuły prawie połowy tej witaminy. Lepiej więc jadać surowe lub gotować je na parze.

/ 10Cebula

Obraz
© sxc.hu

Jej największą zaletą są silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i ogólnie dezynfekujące. Skutecznie pobudza układ immunologiczny, dzięki czemu zwiększa się odporność. Obniża ciśnienie i stabilizuje poziom glukozy. Sok z cebuli podawany jest często jako syrop na kaszel, ponieważ ma działanie wykrztuśne.

/ 10Buraki

Obraz
© sxc.hu

Mają dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i niewielkie ilości witaminy B1. Zawierają za to dużo pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu. Niestety, składniki te rozpuszczają się w wodzie (lepiej nie gotować buraków chyba, że w zupie). Idealny jest sok - wspaniały środek krwiotwórczy. Zapobiega anemii i wspomaga leczenie białaczki.

/ 10Czosnek

Obraz
© sxc.hu

Słynie ze swoich działań antybakteryjnych, potrafi zwalczyć poważne infekcje, grzyby i bakterie. Obniża liczbę LDL w cholesterolu, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, chroni przed udarem mózgu i przed zawałem serca. Zalecany kobietom karmiącym piersią oraz dzieciom poniżej 1 roku życia, osobom chorym na schorzenia przeciwzakrzepowe, z chorymi nerkami, żołądkiem, jelitami, zapaleniem płuc.

/ 10Fasola

Obraz
© sxc.hu

Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, C i E oraz potasu, magnezu i selenu. W strączkach znajdują się również substancje o działaniu przeciwcukrzycowym. Ma właściwości moczopędne i stosowana jest w leczeniu i profilaktyce chorób nerek oraz moczowodów. Spożywanie roślin strączkowych jest ważne także ze względu na zawarty w nich błonnik oraz łatwo przyswajalne białko.

/ 10Kapusta

Obraz
© sxc.hu

Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych warzyw na świecie. Zawiera witaminy A, Bl, B2, B3, C, E, K, PP, a także witaminę U, która uważana jest za naturalny środek przeciwwrzodowy. Zawarte w kapuście indole pomagają walczyć z rakiem.

/ 10Marchewka

Obraz
© sxc.hu

Zawiera wapń, potas, żelazo i miedź. Do tego to bogate źródło witamin z grupy B (zapobiegających łojotokowi i przyspieszających regenerację skóry) i beta-karotenu, czyli prowitaminy A (zwalcza wolne rodniki chroniąc nas przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą i cukrzycą). Wzmacnia także nasz układ odpornościowy i ochrania przed infekcjami dróg oddechowych.

/ 10Papryka

Obraz
© sxc.hu

Ma dużą zawartość cynku i witaminy C (pięciokrotnie więcej niż cytryna) przez co zalecana jest osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie oraz przy ogólnym zmęczeniu organizmu. Poza tym ma niską zawartość kalorii (zielona to 15 kcal, a czerwona - 32 kcal w 100 g) i obfituje w wapń, żelazo, fosfor i potas.

/ 10Pomidory

Obraz
© sxc.hu

Dzięki dużej ilości witaminy C wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Zawierają też sporo witaminy E oraz beta-karotenu, czyli silnych antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki. Do tego dodać trzeba witaminy z grupy B, PP i K. Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych tj. potas, wapń, magnez i żelazo. Znajdziemy w nich także mangan, miedź i kobalt.

10 / 10Szpinak

Obraz
© sxc.hu

Posiada silne właściwości przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni i bardzo dobrze wpływa na trawienie. Skuteczny w leczeniu zaparć i nadciśnienia. Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny (100 gramów to zaledwie 32 kalorie). Jest też bogaty w witaminy A i C oraz magnez, potas, wapń, żelazo i kwas foliowy.

qk

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu