10 najcenniejszych warzyw
Towarzyszą nam niemal każdego dnia jako składnik śniadania, czy dodatek do obiadu. Mają mało kalorii i mnóstwo witamin. Poniżej prezentujemy kilka najcenniejszych warzyw.
Brokuły
Są doskonałym źródłem witaminy C i dobrym źródłem beta-karotenu. Zawierają kwas foliowy, żelazo i potas. Chronią przed nowotworami. Porcja 100 g gotowanych brokułów zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Gotowanie pozbawia brokuły prawie połowy tej witaminy. Lepiej więc jadać surowe lub gotować je na parze.
Cebula
Jej największą zaletą są silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i ogólnie dezynfekujące. Skutecznie pobudza układ immunologiczny, dzięki czemu zwiększa się odporność. Obniża ciśnienie i stabilizuje poziom glukozy. Sok z cebuli podawany jest często jako syrop na kaszel, ponieważ ma działanie wykrztuśne.
Buraki
Mają dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i niewielkie ilości witaminy B1. Zawierają za to dużo pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu. Niestety, składniki te rozpuszczają się w wodzie (lepiej nie gotować buraków chyba, że w zupie). Idealny jest sok - wspaniały środek krwiotwórczy. Zapobiega anemii i wspomaga leczenie białaczki.
Czosnek
Słynie ze swoich działań antybakteryjnych, potrafi zwalczyć poważne infekcje, grzyby i bakterie. Obniża liczbę LDL w cholesterolu, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, chroni przed udarem mózgu i przed zawałem serca. Zalecany kobietom karmiącym piersią oraz dzieciom poniżej 1 roku życia, osobom chorym na schorzenia przeciwzakrzepowe, z chorymi nerkami, żołądkiem, jelitami, zapaleniem płuc.
Fasola
Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, C i E oraz potasu, magnezu i selenu. W strączkach znajdują się również substancje o działaniu przeciwcukrzycowym. Ma właściwości moczopędne i stosowana jest w leczeniu i profilaktyce chorób nerek oraz moczowodów. Spożywanie roślin strączkowych jest ważne także ze względu na zawarty w nich błonnik oraz łatwo przyswajalne białko.
Kapusta
Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych warzyw na świecie. Zawiera witaminy A, Bl, B2, B3, C, E, K, PP, a także witaminę U, która uważana jest za naturalny środek przeciwwrzodowy. Zawarte w kapuście indole pomagają walczyć z rakiem.
Marchewka
Zawiera wapń, potas, żelazo i miedź. Do tego to bogate źródło witamin z grupy B (zapobiegających łojotokowi i przyspieszających regenerację skóry) i beta-karotenu, czyli prowitaminy A (zwalcza wolne rodniki chroniąc nas przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą i cukrzycą). Wzmacnia także nasz układ odpornościowy i ochrania przed infekcjami dróg oddechowych.
Papryka
Ma dużą zawartość cynku i witaminy C (pięciokrotnie więcej niż cytryna) przez co zalecana jest osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie oraz przy ogólnym zmęczeniu organizmu. Poza tym ma niską zawartość kalorii (zielona to 15 kcal, a czerwona - 32 kcal w 100 g) i obfituje w wapń, żelazo, fosfor i potas.
Pomidory
Dzięki dużej ilości witaminy C wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Zawierają też sporo witaminy E oraz beta-karotenu, czyli silnych antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki. Do tego dodać trzeba witaminy z grupy B, PP i K. Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych tj. potas, wapń, magnez i żelazo. Znajdziemy w nich także mangan, miedź i kobalt.
Szpinak
Posiada silne właściwości przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni i bardzo dobrze wpływa na trawienie. Skuteczny w leczeniu zaparć i nadciśnienia. Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny (100 gramów to zaledwie 32 kalorie). Jest też bogaty w witaminy A i C oraz magnez, potas, wapń, żelazo i kwas foliowy.
qk