Wybieramy miód
Większość z nas nie ma problemów z udzieleniem odpowiedzi na pytanie, czy miód jest zdrowy. Znacznie więcej kłopotów nastręcza wybór odpowiedniego rodzaju tego smakołyku. Tym bardziej, że oprócz tradycyjnych polskich produktów, np. lipowego czy gryczanego, na rynku pojawia się bardzo dużo egzotycznych "wynalazków", chociażby coraz popularniejszy miód manuka.
Nie tylko polskie
Działa jak naturalny antybiotyk i większość z nas nie ma problemów z udzieleniem odpowiedzi na pytanie, czy miód jest zdrowy. Znacznie więcej kłopotów nastręcza wybór odpowiedniego rodzaju smakołyku. Tym bardziej, że oprócz tradycyjnych polskich produktów, np. miodu lipowego czy gryczanego, na rynku pojawia się bardzo dużo egzotycznych "wynalazków", chociażby coraz popularniejszy miód manuka.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl
Miód wielokwiatowy
To obecnie najpopularniejszy pszczelarski produkt w Polsce, nieprzypadkowo zwany miodem tysiąca kwiatów, ponieważ do jego wyrobu owady wykorzystują nektar z wielu roślin rosnących na łąkach, w sadach czy lasach, co wpływa na konsystencję, kolor i smak. Wytwarzany z wiosennych kwiatów jest jaśniejszy i ma łagodniejszy smak. Miody letnie czy jesienne charakteryzują się ciemniejszą barwą oraz bardziej ostrym smakiem.
Produkt sprawdza się w leczeniu grypy, przeziębień i problemów z drogami oddechowymi. Miód wielokwiatowy charakteryzuje się wyjątkowo dużą zawartością krzemu, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Miod lipowy
"Kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy ci pomoże" - brzmi stare porzekadło, które nie straciło na aktualności. Smakołyk wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną. Jest niezastąpiony w leczeniu przeziębień, grypy czy chorób górnych dróg oddechowych. Działa przeciwgorączkowo oraz przeciwkaszlowo. Jest także polecany w chorobach serca i układu krążenia. Miód lipowy to również świetny sposób na skołatane nerwy.
W stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem możemy wyczuć w nim lekką goryczkę.
Miód rzepakowy
W Polsce uprawia się dużo rzepaku, dlatego miód pozyskiwany z nektaru kwiatów tej rośliny od lat cieszy się dużym zainteresowaniem. Jest bardzo słodki i prawie bezbarwny, choć niekiedy przybiera kolor słomkowy. Jego silny zapach z czasem słabnie w wyniku utleniania się olejków eterycznych. Miód rzepakowy szybko ulega krystalizacji, przybierając kremową konsystencję oraz białokremową barwę.
Jest świetnie przyswajalny przez organizm. Duża zawartość glukozy czyni go szczególnie cennym w leczeniu chorób układu krążenia. Produkt obniża ciśnienia krwi i wyrównuje niedobór potasu w organizmie. Wspomaga leczenie wrzodów, a także oczyszcza wątrobę.
Miód wrzosowy
Jest uznawany za jeden z najlepszych miodów, ale niestety niełatwo go zdobyć. Powód? W Polsce systematycznie ubywa wrzosowisk, z których pszczoły zbierają nektar. Cechuje się brunatnoczerwoną barwą i niezbyt słodkim, gorzkawym smakiem. Produkt dość szybko ulga krystalizacji, przybierając "galaretowatą", pomarańczową konsystencję.
Dzięki bogactwu olejków eterycznych i wielu innych cennych substancji, miód wrzosowy wykazuje imponujące właściwości lecznicze. Zaleca się go przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej, zapaleniu jelit oraz biegunkach. Zwiększa także odporność organizmu.
Miód akacjowy
Świetna propozycja dla dzieci oraz łasuchów, ponieważ miód akacjowy charakteryzuje się wyjątkowo słodkim i łagodnym smakiem (choć dla niektórych może być on trochę mdły). Ma bardzo jasną, słomkową barwę, a także płynną konsystencję - w przeciwieństwie do innych tego typu produktów jego krystalizacja przebiega bardzo powoli i często zachodzi dopiero po kilkumiesięcznym przechowywaniu.
Miód akacjowy to świetne remedium na wiele problemów zdrowotnych. Pomaga uporać się z kaszlem, wrzodami czy zaburzeniami przewodu pokarmowego. Działa uspokajająco i wzmacniająco, a także ułatwia zasypianie.
Miód tymiankowy
Bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich, zwłaszcza w Grecji, gdzie od wieków jest ceniony za smak i właściwości lecznicze. Miód tymiankowy ma charakterystyczną rubinowo-bursztynową barwę i dość intensywny aromat z korzenną nutą. To dlatego wydaje się trochę mniej słodki niż inne tego typu produkty.
Dzięki obecności olejków eterycznych i innych cennych substancji polecany jest osobom zmagającym się ze schorzeniami układu oddechowego, zwłaszcza stanami zapalnymi gardła, oskrzeli czy płuc. Miód tymiankowy pobudza także apetyt.
Miód manuka
Produkt uzyskiwany z nektaru kwiatów krzewu rosnącego na Nowej Zelandii i w południowych regionach Australii. Charakteryzuje się złotobrązową barwą, silnym aromatem oraz smakiem, w którym niektórzy doszukują się nutek herbacianych.
Miód manuka uchodzi za jeden z najskuteczniejszych antybiotyków, ponieważ odkryto w nim szczególnie duże stężenie methylglyoxalu - aktywnej substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Dzięki temu zwiększa odporność organizmu, minimalizuje wystąpienie stanów zapalnych oraz hamuje rozwój bakterii, np. Helicobacter pyroli - odpowiedzialnej za występowanie wrzodów żołądka.
Miód lawendowy
Jest owocem pracy pszczół uwijających się nad polami lawendy, z których słynie przede wszystkim francuska Prowansja, gdzie ten rodzaj miodu cieszy się szczególnym szacunkiem. Na szczęście można go kupić również w naszym kraju. Miód ten wyróżnia się jasnożółtą barwą i przyjemnym aromatem kwiatów lawendy. W smaku jest delikatny, ale na długo pozostawia miłe uczucie w ustach.
Produkt zaleca się osobom znerwicowanym i zestresowanym. Pomaga uporać się z bólami głowy oraz bezsennością. Miód wykazuje również działanie przyspieszające gojenie oparzeń. Stosowany jest nawet w kuracjach antycellulitowych i odchudzających.
Miód gryczany
Kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego, w miarę przechowywania przechodzi w ciemnobrunatny, a nawet czarny. Charakteryzuje się specyficznym zapachem kwiatów gryki oraz ostro-słodkim, trochę piekącym smakiem.
Niekiedy bywa nazywany "miodem starców", ponieważ jest szczególnie zalecany osobom w podeszłym wieku. Dzięki wysokiej zawartości rutyny, organicznego związku chemicznego oczyszczającego naczynia, pomaga w walce z miażdżycą, chorobą wieńcową czy nadciśnieniem tętniczym. Warto go także spożywać przy problemach z pamięcią i koncentracją.
Miód spadziowy
Jeden z najzdrowszych. Pszczoły wytwarzają go z wydzieliny owadów pasożytujących na liściach drzew. W zależności od ich gatunku tego typu miody dzielimy na spadziowe iglaste i liściaste. Pierwsze mają żywiczny i łagodny smak oraz bardzo ciemny kolor, często z odcieniem zielonkawym. Miody ze spadzi liściastej są żółtawe i mają specyficzny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu.
Miód spadziowy wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną i bakteriobójczą. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomaga też nasz system odpornościowy.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl