Jak prawidłowo przechowywać produkty w lodówce? Niezbędne wskazówki
Wydawać by się mogło, że przechowywanie żywności to jedna z banalnych czynności. Okazuje się jednak, że wielu osobom sprawia trudność albo też po prostu nie wiedzą, gdzie powinno się trzymać określone produkty. Jeśli chodzi o lodówkę, to istnieje kilka zasad.
Po pierwsze: Nie wszystkie produkty spożywcze muszą znajdować się w lodówce
Bardzo często wracamy z zakupów, wypakowujemy je i... wszystko umieszczamy w lodówce. Błąd! Istnieją bowiem produkty, które owszem, powinny znajdować się w chłodnym albo zacienionym miejscu, ale na pewno nie w lodówce. O czym mowa? Przede wszystkim o owocach egzotycznych (np. mango albo kaki), które tracą tam swoje cenne właściwości. Powinniśmy też wystrzegać się trzymania w niej miodu, roślin strączkowych oraz ziemniaków. Te ostatnie najlepiej trzymać w piwnicy albo po prostu w ciemnym miejscu.
Górna i średnia półka. Im niżej, tym chłodniej
Na najwyższej półce panuje zwykle umiarkowana temperatura. Najlepiej więc umieścić tam takie produkty, jak: mleko, kefiry, jogurty, dżemy oraz różnego typu przetwory. Dlaczego nie powinny znajdować się niżej? Ponieważ tam szybciej się zepsują. Jeśli zaś chodzi o środkową półkę, to właśnie na niej powinny znaleźć się dania, które przygotowujemy wcześniej i zwykle zjadamy na drugi dzień. Zupy, sałatki, makarony i wszelkiego rodzaju mięsiwa.
Oczywiście musicie pamiętać o tym, by nigdy nie wkładać ich do lodówki, gdy są jeszcze ciepłe! Przyczynia się to bowiem do przyśpieszenia procesów gnilnych, ale też po prostu negatywnie wpływa na sprawność lodówki. Środkowa półka jest zwykle dość obszerna, więc zmieści się na niej więcej produktów. Wykładamy tam więc między innymi: sery, smarowidła do kanapek oraz wędliny. Nie możemy przy tym zapominać o tym, żeby wszystkie produkty przechowywać w odpowiednim opakowaniu. Najlepiej postawić na te szklane (z zamknięciem), a nawet słoiki. Ewentualnie folia aluminiowa albo papier. Dlaczego? Dzięki temu nie będą one suche i nie “przejdą” zapachem lodówki - ani na odwrót!
Zobacz też: Sprawdź, jak usunąć przykry zapach z lodówki
Dolna półka i dolne szuflady. Tam jest najchłodniej i najwilgotniej
Jeśli chodzi o dolną część lodówki, to jest to miejsce najchłodniejsze. Na najniższej półce (również w opakowaniach) warto więc przechowywać surowe mięsa oraz ryby. To zagwarantuje ich świeżość przez dłuższy czas. Najlepiej jednak odseparować je od reszty rzeczy z lodówki.
Jeśli zaś chodzi o dolne szuflady, to musimy zdawać sobie sprawę z tego, że w tym miejscu panuje największa wilgotność. Oznacza to jednocześnie, że powinny tam znaleźć się tylko określone produkty, którym taki stan rzeczy nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. O czym mowa? Dojrzewające sery! To właśnie tam będą miały okazję uzyskać idealną formę. Podobnie jak w innych przypadkach- pamiętajcie o pojemniku! Chyba nikt z nas nie chciałby, by inne pokarmy “przeszły” zapachem dojrzewającego sera lub ryby... Jeśli chodzi o to miejsce, to warto tam wrzucić też owoce.
Kochani, musicie zdawać sobie sprawę z tego, że lodówka to bardzo pomocne urządzenie, ale nie powinniśmy używać jej bezmyślnie. Nie wszystko, co kupujemy w sklepie musimy od razu w niej umieszczać. Warto na chwilę się zatrzymać i zastanowić nad tym, co powinno do niej trafić. Poświęćcie też chwilę na segregację i umieszczenie wszystkich elementów na odpowiednich półkach - dzięki temu będzie smacznie, świeżo i oszczędnie. Dlaczego? Ponieważ dzięki przestrzeganiu zasad, produkty zachowają świeżość i nie będziemy musieli ich kupować częściej, niż to konieczne.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl