Jak pokroić chleb? Trudna sztuka pierwotnej czynności

Krojenie chleba to czynność towarzysząca nam od wieków, tak pierwotna, jak samo mielenie ziaren zbóż na żarnach i pieczenie chleba. Choć dziś w sklepach możemy bez trudu dostać pieczywo krojone bądź skorzystać z krajalnicy, to wciąż najlepiej smakuje chleb pokrojony własnoręcznie.

Chleb pokrojony na małe kromkiKrojenie chleba nie jest wcale łatwe
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Poprzednik chleba, czyli płaskie podpłomyki, później pieczone przez gospodynie, również gdy pozostało z pieczenia ciasto chlebowe, nie wymagają krojenia. Podobnie jak znane na Bliskim i Dalekim Wschodzie różnego typu płaskie chlebki – lawasze, naan, pita i inne. Ale nasz polski, tradycyjny chleb, zakorzeniony w naszej podświadomości jak nic innego, wymaga umiejętności krojenia na zgrabne kromki.

Czy macie w pamięci taki obraz? Starsza kobieta lub mężczyzna opiera niemały bochen na piersi i kroi solidną porcję? Jest to niezła metoda, ale w XXI wieku niejako nie do przyjęcia dla nas.

Co jest alternatywą? Mamy kilka mniej i bardziej oczywistych patentów na pokrojenie tradycyjnego, owalnego chleba.

Jak przechowywać pieczywo?

  1. Na boczek. Nie kładź bochenka na płasko, lecz na boku. Pod tym kątem nóż z łatwo wbije się w pieczywo, łatwiej będzie je również pokroić.
  2. Na sztorc. Postaw chleb na sztorc i sprawnym ruchem przekrój cały bochenek wzdłuż na dwie równe części. Teraz każdą z nich możesz z łatwością pokroić na małe kromki.
  3. Nóż. Jak często łapiesz pierwszy lepszy nóż? To błąd, notorycznie popełniany przez większość z nas. Wbrew pozorom dobór noża jest kluczowy – pieczywo kroimy wyłącznie nożem z ząbkami.
  4. Deska. Poza wspomnianą już archaiczną metodą "chlebem w pierś" lubimy położyć bochenek na blacie lub talerzu. A drewniana deska to podstawa – sprawi, że chleb nie będzie się przemieszczał po blacie, co usprawni proces krojenia go na kromki.
  5. Za gorący! Kochamy świeży chleb, prosto z pieca (to znaczy – z piekarni). Niestety źle się kroi. Warto zapanować nad apetytem (i emocjami), bo ostudzony chleb łatwiej pokroić na ładne, równe kromki.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać