Jak pokroić chleb? Trudna sztuka pierwotnej czynności

Krojenie chleba to czynność towarzysząca nam od wieków, tak pierwotna, jak samo mielenie ziaren zbóż na żarnach i pieczenie chleba. Choć dziś w sklepach możemy bez trudu dostać pieczywo krojone bądź skorzystać z krajalnicy, to wciąż najlepiej smakuje chleb pokrojony własnoręcznie.

Chleb pokrojony na małe kromkiKrojenie chleba nie jest wcale łatwe
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Poprzednik chleba, czyli płaskie podpłomyki, później pieczone przez gospodynie, również gdy pozostało z pieczenia ciasto chlebowe, nie wymagają krojenia. Podobnie jak znane na Bliskim i Dalekim Wschodzie różnego typu płaskie chlebki – lawasze, naan, pita i inne. Ale nasz polski, tradycyjny chleb, zakorzeniony w naszej podświadomości jak nic innego, wymaga umiejętności krojenia na zgrabne kromki.

Czy macie w pamięci taki obraz? Starsza kobieta lub mężczyzna opiera niemały bochen na piersi i kroi solidną porcję? Jest to niezła metoda, ale w XXI wieku niejako nie do przyjęcia dla nas.

Co jest alternatywą? Mamy kilka mniej i bardziej oczywistych patentów na pokrojenie tradycyjnego, owalnego chleba.

Jak przechowywać pieczywo?

  1. Na boczek. Nie kładź bochenka na płasko, lecz na boku. Pod tym kątem nóż z łatwo wbije się w pieczywo, łatwiej będzie je również pokroić.
  2. Na sztorc. Postaw chleb na sztorc i sprawnym ruchem przekrój cały bochenek wzdłuż na dwie równe części. Teraz każdą z nich możesz z łatwością pokroić na małe kromki.
  3. Nóż. Jak często łapiesz pierwszy lepszy nóż? To błąd, notorycznie popełniany przez większość z nas. Wbrew pozorom dobór noża jest kluczowy – pieczywo kroimy wyłącznie nożem z ząbkami.
  4. Deska. Poza wspomnianą już archaiczną metodą "chlebem w pierś" lubimy położyć bochenek na blacie lub talerzu. A drewniana deska to podstawa – sprawi, że chleb nie będzie się przemieszczał po blacie, co usprawni proces krojenia go na kromki.
  5. Za gorący! Kochamy świeży chleb, prosto z pieca (to znaczy – z piekarni). Niestety źle się kroi. Warto zapanować nad apetytem (i emocjami), bo ostudzony chleb łatwiej pokroić na ładne, równe kromki.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu