Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, aby było nie straciło na smaku? Wypróbuj te triki
Mikrofala jest niezwykle przydatnym urządzeniem, szczególnie dla tych z nas, którzy są zapracowani albo mają na głowie masę różnych zajęć i obowiązków. Wystarczy włożyć jedzenie do kuchenki mikrofalowej i po kilku minutach nasze danie jest gotowe – nie musimy tracić czasu w kuchni ani brudzić dodatkowych naczyń. Jednak jedzenie podgrzewane w mikrofali jest często suche na wierzchu, zimne w środku albo gumowate. Czy da się tego uniknąć? Radzimy.
Czemu jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej jest suche, zimne w środku i gumowe?
Potrawy odgrzewane w mikrofali nie są podgrzewane równomiernie, czasem więc górna warstwa potrawy traci całą wilgoć i staje się sucha, mimo że w środku danie wciąż jest zimne. Brak wilgoci sprawia też, że jedzenie jest gumowe.
Jak prawidłowo podgrzać jedzenie w mikrofalówce?
Jeśli potrawa wymaga długiego podgrzewania, warto proces ten podzielić na kilka części. Danie grzejemy np. 1 minutę, po czym wyciągamy je, mieszamy i ponownie wkładamy na minutę. Proces ten powtarzamy, aż całe danie będzie gorące. Dzięki temu nasz posiłek dobrze się podgrzeje, a nie wyschnie.
Innym trickiem na równomierne podgrzanie jedzenia jest ułożenie go na talerzu na kształt pierścienia. Środek talerza powinien być więc pusty, a wokół niego jedzenie ma tworzyć coś w rodzaju obręczy.
Sposobem na to, aby nasze jedzenie nie było gumowate, jest przykrycie go wilgotnym ręcznikiem papierowym. Wystarczy, że mocno zwilżymy kawałek ręcznika i położymy go na wierzchu naszego dania. Dzięki temu, jedzenie nie traci wilgoci podczas podgrzewania.