Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, aby było nie straciło na smaku? Wypróbuj te triki

Mikrofala jest niezwykle przydatnym urządzeniem, szczególnie dla tych z nas, którzy są zapracowani albo mają na głowie masę różnych zajęć i obowiązków. Wystarczy włożyć jedzenie do kuchenki mikrofalowej i po kilku minutach nasze danie jest gotowe – nie musimy tracić czasu w kuchni ani brudzić dodatkowych naczyń. Jednak jedzenie podgrzewane w mikrofali jest często suche na wierzchu, zimne w środku albo gumowate. Czy da się tego uniknąć? Radzimy.

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofali?Jak podgrzewać jedzenie w mikrofali?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czemu jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej jest suche, zimne w środku i gumowe?

Potrawy odgrzewane w mikrofali nie są podgrzewane równomiernie, czasem więc górna warstwa potrawy traci całą wilgoć i staje się sucha, mimo że w środku danie wciąż jest zimne. Brak wilgoci sprawia też, że jedzenie jest gumowe.

Jak prawidłowo podgrzać jedzenie w mikrofalówce?

Jeśli potrawa wymaga długiego podgrzewania, warto proces ten podzielić na kilka części. Danie grzejemy np. 1 minutę, po czym wyciągamy je, mieszamy i ponownie wkładamy na minutę. Proces ten powtarzamy, aż całe danie będzie gorące. Dzięki temu nasz posiłek dobrze się podgrzeje, a nie wyschnie.

Innym trickiem na równomierne podgrzanie jedzenia jest ułożenie go na talerzu na kształt pierścienia. Środek talerza powinien być więc pusty, a wokół niego jedzenie ma tworzyć coś w rodzaju obręczy.

Sposobem na to, aby nasze jedzenie nie było gumowate, jest przykrycie go wilgotnym ręcznikiem papierowym. Wystarczy, że mocno zwilżymy kawałek ręcznika i położymy go na wierzchu naszego dania. Dzięki temu, jedzenie nie traci wilgoci podczas podgrzewania.

#dziejesięnażywo: Sposoby na nietypowe wykorzystanie kuchenki mikrofalowej

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja