WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, aby było nie straciło na smaku? Wypróbuj te triki

Mikrofala jest niezwykle przydatnym urządzeniem, szczególnie dla tych z nas, którzy są zapracowani albo mają na głowie masę różnych zajęć i obowiązków. Wystarczy włożyć jedzenie do kuchenki mikrofalowej i po kilku minutach nasze danie jest gotowe – nie musimy tracić czasu w kuchni ani brudzić dodatkowych naczyń. Jednak jedzenie podgrzewane w mikrofali jest często suche na wierzchu, zimne w środku albo gumowate. Czy da się tego uniknąć? Radzimy.

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofali?Jak podgrzewać jedzenie w mikrofali?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czemu jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej jest suche, zimne w środku i gumowe?

Potrawy odgrzewane w mikrofali nie są podgrzewane równomiernie, czasem więc górna warstwa potrawy traci całą wilgoć i staje się sucha, mimo że w środku danie wciąż jest zimne. Brak wilgoci sprawia też, że jedzenie jest gumowe.

Jak prawidłowo podgrzać jedzenie w mikrofalówce?

Jeśli potrawa wymaga długiego podgrzewania, warto proces ten podzielić na kilka części. Danie grzejemy np. 1 minutę, po czym wyciągamy je, mieszamy i ponownie wkładamy na minutę. Proces ten powtarzamy, aż całe danie będzie gorące. Dzięki temu nasz posiłek dobrze się podgrzeje, a nie wyschnie.

Innym trickiem na równomierne podgrzanie jedzenia jest ułożenie go na talerzu na kształt pierścienia. Środek talerza powinien być więc pusty, a wokół niego jedzenie ma tworzyć coś w rodzaju obręczy.

Sposobem na to, aby nasze jedzenie nie było gumowate, jest przykrycie go wilgotnym ręcznikiem papierowym. Wystarczy, że mocno zwilżymy kawałek ręcznika i położymy go na wierzchu naszego dania. Dzięki temu, jedzenie nie traci wilgoci podczas podgrzewania.

#dziejesięnażywo: Sposoby na nietypowe wykorzystanie kuchenki mikrofalowej

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia