Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, aby było nie straciło na smaku? Wypróbuj te triki

Mikrofala jest niezwykle przydatnym urządzeniem, szczególnie dla tych z nas, którzy są zapracowani albo mają na głowie masę różnych zajęć i obowiązków. Wystarczy włożyć jedzenie do kuchenki mikrofalowej i po kilku minutach nasze danie jest gotowe – nie musimy tracić czasu w kuchni ani brudzić dodatkowych naczyń. Jednak jedzenie podgrzewane w mikrofali jest często suche na wierzchu, zimne w środku albo gumowate. Czy da się tego uniknąć? Radzimy.

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofali?Jak podgrzewać jedzenie w mikrofali?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czemu jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej jest suche, zimne w środku i gumowe?

Potrawy odgrzewane w mikrofali nie są podgrzewane równomiernie, czasem więc górna warstwa potrawy traci całą wilgoć i staje się sucha, mimo że w środku danie wciąż jest zimne. Brak wilgoci sprawia też, że jedzenie jest gumowe.

Jak prawidłowo podgrzać jedzenie w mikrofalówce?

Jeśli potrawa wymaga długiego podgrzewania, warto proces ten podzielić na kilka części. Danie grzejemy np. 1 minutę, po czym wyciągamy je, mieszamy i ponownie wkładamy na minutę. Proces ten powtarzamy, aż całe danie będzie gorące. Dzięki temu nasz posiłek dobrze się podgrzeje, a nie wyschnie.

Innym trickiem na równomierne podgrzanie jedzenia jest ułożenie go na talerzu na kształt pierścienia. Środek talerza powinien być więc pusty, a wokół niego jedzenie ma tworzyć coś w rodzaju obręczy.

Sposobem na to, aby nasze jedzenie nie było gumowate, jest przykrycie go wilgotnym ręcznikiem papierowym. Wystarczy, że mocno zwilżymy kawałek ręcznika i położymy go na wierzchu naszego dania. Dzięki temu, jedzenie nie traci wilgoci podczas podgrzewania.

#dziejesięnażywo: Sposoby na nietypowe wykorzystanie kuchenki mikrofalowej

Wybrane dla Ciebie

Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm