Trwa ładowanie...

Z talerzem lub bez. Jaką kuchenkę mikrofalową wybrać?

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Służy do podgrzewania jedzenia, rozmrażania go, a czasami nawet grillowania. Na rynku są dostępne dwa rodzaje kuchenek - z talerzem lub bez. Czym się różnią? Który wybrać? Jak działa kuchenka mikrofalowa? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w poniższym tekście.

Kuchenka mikrofalowa to przydatny gadżet
Kuchenka mikrofalowa to przydatny gadżet Źródło: Adobe Stock
d45yv10
d45yv10

Jak to działa?

Zasada działania jest prosta - mikrofale powodują rotacyjne drgania cząsteczek wody w jedzeniu, a te z kolei generują energię, która w wyniku tłumienia rozprasza się i powoduje wzrost temperatury. Choć jesteśmy przyzwyczajeni do kuchenek, w których kładziemy naczynie na obrotowej podstawie, to coraz częściej pojawiają się urządzenia beztalerzowe.

Jakie są zalety? Przede wszystkim przy tej samej pojemności będziecie mieć do dyspozycji więcej miejsca, ponieważ nie ma talerza. Do tego dochodzi kwestia łatwiejszego czyszczenia. Fale są rozpraszane równomiernie we wnętrzu urządzenia, dzięki czemu potrawa nagrzewa się szybciej i dokładniej niż w przypadku obracającego się talerza.

Jak korzystać?

Choć korzystanie z mikrofalówki wydaje się proste, to trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim talerze nie powinny mieć elementów metalowych, ale jeśli będą w całości wykonane z metalu, to nic się nie stanie pod warunkiem, że nie będzie tu domieszki innego materiału. W przeciwnym razie pojawią się iskry. Trzeba także uważać przy podgrzewaniu wody, dań w zamkniętych pojemnikach i jajek. Para powoduje powstanie ciśnienia, co może doprowadzić do wybuchu. Jeżeli należycie do tej grupy osób, która demonizuje mikrofalówki pod kątem zubażania jedzenia w witaminy, to wystarczy użyć niskiej mocy, ale trzeba wtedy pamiętać, że proces przygotowania potraw wydłuży się.

Jak wybrać?

Jeżeli już rozwiążecie kwestię, czy mikrofalówka ma być z talerzem, czy bez to jest jeszcze jeden ważny parametr. Chodzi tutaj oczywiście o moc. Już w najtańszych kuchenkach będzie ona wynosiła 700 W. Jeżeli przekroczycie pułap 400 zł, to traficie na urządzenia o mocy 900 i 1000 W. Trzeba oczywiście zwrócić uwagę na wymiary kuchenki, jeżeli nie macie zbyt wiele miejsca w kuchni. Dalej mamy rodzaj sterowania i ono może być mechaniczne lub elektroniczne, a więc ustawia się moc i czas przy pomocy pokręteł lub przycisków. Oprócz podgrzewania i rozmrażania są kuchenki oferujące funkcję grilla. Ten może być kwarcowy lub w formie spirali grzejnej. Lepszym wyborem będzie kwarcowy ze względu na oszczędność energii i łatwość w utrzymaniu w czystości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d45yv10
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d45yv10
Więcej tematów