Z talerzem lub bez. Jaką kuchenkę mikrofalową wybrać?

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Służy do podgrzewania jedzenia, rozmrażania go, a czasami nawet grillowania. Na rynku są dostępne dwa rodzaje kuchenek - z talerzem lub bez. Czym się różnią? Który wybrać? Jak działa kuchenka mikrofalowa? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w poniższym tekście.

Kuchenka mikrofalowa mikrofalówka mikrofale kuchenka kuchnia odgrzewanie jedzenieKuchenka mikrofalowa to przydatny gadżet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak to działa?

Zasada działania jest prosta - mikrofale powodują rotacyjne drgania cząsteczek wody w jedzeniu, a te z kolei generują energię, która w wyniku tłumienia rozprasza się i powoduje wzrost temperatury. Choć jesteśmy przyzwyczajeni do kuchenek, w których kładziemy naczynie na obrotowej podstawie, to coraz częściej pojawiają się urządzenia beztalerzowe.

Jakie są zalety? Przede wszystkim przy tej samej pojemności będziecie mieć do dyspozycji więcej miejsca, ponieważ nie ma talerza. Do tego dochodzi kwestia łatwiejszego czyszczenia. Fale są rozpraszane równomiernie we wnętrzu urządzenia, dzięki czemu potrawa nagrzewa się szybciej i dokładniej niż w przypadku obracającego się talerza.

Jak korzystać?

Choć korzystanie z mikrofalówki wydaje się proste, to trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim talerze nie powinny mieć elementów metalowych, ale jeśli będą w całości wykonane z metalu, to nic się nie stanie pod warunkiem, że nie będzie tu domieszki innego materiału. W przeciwnym razie pojawią się iskry. Trzeba także uważać przy podgrzewaniu wody, dań w zamkniętych pojemnikach i jajek. Para powoduje powstanie ciśnienia, co może doprowadzić do wybuchu. Jeżeli należycie do tej grupy osób, która demonizuje mikrofalówki pod kątem zubażania jedzenia w witaminy, to wystarczy użyć niskiej mocy, ale trzeba wtedy pamiętać, że proces przygotowania potraw wydłuży się.

Jak wybrać?

Jeżeli już rozwiążecie kwestię, czy mikrofalówka ma być z talerzem, czy bez to jest jeszcze jeden ważny parametr. Chodzi tutaj oczywiście o moc. Już w najtańszych kuchenkach będzie ona wynosiła 700 W. Jeżeli przekroczycie pułap 400 zł, to traficie na urządzenia o mocy 900 i 1000 W. Trzeba oczywiście zwrócić uwagę na wymiary kuchenki, jeżeli nie macie zbyt wiele miejsca w kuchni. Dalej mamy rodzaj sterowania i ono może być mechaniczne lub elektroniczne, a więc ustawia się moc i czas przy pomocy pokręteł lub przycisków. Oprócz podgrzewania i rozmrażania są kuchenki oferujące funkcję grilla. Ten może być kwarcowy lub w formie spirali grzejnej. Lepszym wyborem będzie kwarcowy ze względu na oszczędność energii i łatwość w utrzymaniu w czystości.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów