Z talerzem lub bez. Jaką kuchenkę mikrofalową wybrać?

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Służy do podgrzewania jedzenia, rozmrażania go, a czasami nawet grillowania. Na rynku są dostępne dwa rodzaje kuchenek - z talerzem lub bez. Czym się różnią? Który wybrać? Jak działa kuchenka mikrofalowa? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w poniższym tekście.

Kuchenka mikrofalowa mikrofalówka mikrofale kuchenka kuchnia odgrzewanie jedzenieKuchenka mikrofalowa to przydatny gadżet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak to działa?

Zasada działania jest prosta - mikrofale powodują rotacyjne drgania cząsteczek wody w jedzeniu, a te z kolei generują energię, która w wyniku tłumienia rozprasza się i powoduje wzrost temperatury. Choć jesteśmy przyzwyczajeni do kuchenek, w których kładziemy naczynie na obrotowej podstawie, to coraz częściej pojawiają się urządzenia beztalerzowe.

Jakie są zalety? Przede wszystkim przy tej samej pojemności będziecie mieć do dyspozycji więcej miejsca, ponieważ nie ma talerza. Do tego dochodzi kwestia łatwiejszego czyszczenia. Fale są rozpraszane równomiernie we wnętrzu urządzenia, dzięki czemu potrawa nagrzewa się szybciej i dokładniej niż w przypadku obracającego się talerza.

Jak korzystać?

Choć korzystanie z mikrofalówki wydaje się proste, to trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim talerze nie powinny mieć elementów metalowych, ale jeśli będą w całości wykonane z metalu, to nic się nie stanie pod warunkiem, że nie będzie tu domieszki innego materiału. W przeciwnym razie pojawią się iskry. Trzeba także uważać przy podgrzewaniu wody, dań w zamkniętych pojemnikach i jajek. Para powoduje powstanie ciśnienia, co może doprowadzić do wybuchu. Jeżeli należycie do tej grupy osób, która demonizuje mikrofalówki pod kątem zubażania jedzenia w witaminy, to wystarczy użyć niskiej mocy, ale trzeba wtedy pamiętać, że proces przygotowania potraw wydłuży się.

Jak wybrać?

Jeżeli już rozwiążecie kwestię, czy mikrofalówka ma być z talerzem, czy bez to jest jeszcze jeden ważny parametr. Chodzi tutaj oczywiście o moc. Już w najtańszych kuchenkach będzie ona wynosiła 700 W. Jeżeli przekroczycie pułap 400 zł, to traficie na urządzenia o mocy 900 i 1000 W. Trzeba oczywiście zwrócić uwagę na wymiary kuchenki, jeżeli nie macie zbyt wiele miejsca w kuchni. Dalej mamy rodzaj sterowania i ono może być mechaniczne lub elektroniczne, a więc ustawia się moc i czas przy pomocy pokręteł lub przycisków. Oprócz podgrzewania i rozmrażania są kuchenki oferujące funkcję grilla. Ten może być kwarcowy lub w formie spirali grzejnej. Lepszym wyborem będzie kwarcowy ze względu na oszczędność energii i łatwość w utrzymaniu w czystości.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany