Jedzenie lepiej smakuje, kiedy jemy z otwartymi ustami? Tak twierdzą naukowcy

Jedzenie z otwartymi ustami czy mlaskanie często uznawane jest za oznakę złego wychowania, ale co jeśli taki sposób przeżuwania pokarmu znacznie poprawia jego smak? Czy czas zapomnieć o dobrych manierach?

Czy jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw?Czy jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Czemu przeżuwanie z otwartymi ustami poprawia smak jedzenia?

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazały, że jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak spożywanego pokarmu. Choć powszechnie uważamy to za brak dobrych manier, dzięki przeżuwaniu z otwartymi ustami lotne związki organiczne są łatwiej wychwytywane przez nos.

Lotne związki organiczne to molekuły, które wytwarzają zapach i wpływają na smak jedzenia. Kiedy docierają do głębszych części nosa, stymulują one komórki odpowiedzialne za zmysł węchu, przez co jedzenie bardziej nam smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Savoir-vivre według Polaków - największe wpadki

Czy tak naprawdę nie wiemy, jak jeść?

W rozmowie z brytyjskim dziennikiem "The Times" Charles Spence, jeden z naukowców pracujących nad tym badaniem stwierdził, że tak naprawdę nie umiemy jeść. "Lubimy hałaśliwe jedzenie — chrupiące chipsy czy jabłka. Im bardziej chrupiący pokarm, tym wyżej oceniana jest przyjemność z jedzenia. Chrupkość chipsów, krakersów czy marchewki będzie najwyraźniej słyszalna, kiedy porzucimy nasze maniery i zaczniemy żuć z otwartymi ustami" - wyjaśnia.

Spence należy do grupy badaczy, którzy starają się odkryć związek pomiędzy naszymi zmysłami a tym jak jemy. Oprócz jedzenia z otwartymi ustami jest on też zwolennikiem jedzenia rękami. "Poczucie gładkiej skóry jabłka pod naszymi palcami, zanim jeszcze się w nie wgryziemy, sprawia, że wraz z naszym pierwszym kęsem, bardziej docenimy jego soczystość, słodycz i chrupkość" - tłumaczy Spence.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇