Jedzenie lepiej smakuje, kiedy jemy z otwartymi ustami? Tak twierdzą naukowcy

Jedzenie z otwartymi ustami czy mlaskanie często uznawane jest za oznakę złego wychowania, ale co jeśli taki sposób przeżuwania pokarmu znacznie poprawia jego smak? Czy czas zapomnieć o dobrych manierach?

Czy jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw?Czy jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Czemu przeżuwanie z otwartymi ustami poprawia smak jedzenia?

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazały, że jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak spożywanego pokarmu. Choć powszechnie uważamy to za brak dobrych manier, dzięki przeżuwaniu z otwartymi ustami lotne związki organiczne są łatwiej wychwytywane przez nos.

Lotne związki organiczne to molekuły, które wytwarzają zapach i wpływają na smak jedzenia. Kiedy docierają do głębszych części nosa, stymulują one komórki odpowiedzialne za zmysł węchu, przez co jedzenie bardziej nam smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Savoir-vivre według Polaków - największe wpadki

Czy tak naprawdę nie wiemy, jak jeść?

W rozmowie z brytyjskim dziennikiem "The Times" Charles Spence, jeden z naukowców pracujących nad tym badaniem stwierdził, że tak naprawdę nie umiemy jeść. "Lubimy hałaśliwe jedzenie — chrupiące chipsy czy jabłka. Im bardziej chrupiący pokarm, tym wyżej oceniana jest przyjemność z jedzenia. Chrupkość chipsów, krakersów czy marchewki będzie najwyraźniej słyszalna, kiedy porzucimy nasze maniery i zaczniemy żuć z otwartymi ustami" - wyjaśnia.

Spence należy do grupy badaczy, którzy starają się odkryć związek pomiędzy naszymi zmysłami a tym jak jemy. Oprócz jedzenia z otwartymi ustami jest on też zwolennikiem jedzenia rękami. "Poczucie gładkiej skóry jabłka pod naszymi palcami, zanim jeszcze się w nie wgryziemy, sprawia, że wraz z naszym pierwszym kęsem, bardziej docenimy jego soczystość, słodycz i chrupkość" - tłumaczy Spence.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza