Jedzenie lepiej smakuje, kiedy jemy z otwartymi ustami? Tak twierdzą naukowcy

Jedzenie z otwartymi ustami czy mlaskanie często uznawane jest za oznakę złego wychowania, ale co jeśli taki sposób przeżuwania pokarmu znacznie poprawia jego smak? Czy czas zapomnieć o dobrych manierach?

Czy jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw?Czy jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Czemu przeżuwanie z otwartymi ustami poprawia smak jedzenia?

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazały, że jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak spożywanego pokarmu. Choć powszechnie uważamy to za brak dobrych manier, dzięki przeżuwaniu z otwartymi ustami lotne związki organiczne są łatwiej wychwytywane przez nos.

Lotne związki organiczne to molekuły, które wytwarzają zapach i wpływają na smak jedzenia. Kiedy docierają do głębszych części nosa, stymulują one komórki odpowiedzialne za zmysł węchu, przez co jedzenie bardziej nam smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Savoir-vivre według Polaków - największe wpadki

Czy tak naprawdę nie wiemy, jak jeść?

W rozmowie z brytyjskim dziennikiem "The Times" Charles Spence, jeden z naukowców pracujących nad tym badaniem stwierdził, że tak naprawdę nie umiemy jeść. "Lubimy hałaśliwe jedzenie — chrupiące chipsy czy jabłka. Im bardziej chrupiący pokarm, tym wyżej oceniana jest przyjemność z jedzenia. Chrupkość chipsów, krakersów czy marchewki będzie najwyraźniej słyszalna, kiedy porzucimy nasze maniery i zaczniemy żuć z otwartymi ustami" - wyjaśnia.

Spence należy do grupy badaczy, którzy starają się odkryć związek pomiędzy naszymi zmysłami a tym jak jemy. Oprócz jedzenia z otwartymi ustami jest on też zwolennikiem jedzenia rękami. "Poczucie gładkiej skóry jabłka pod naszymi palcami, zanim jeszcze się w nie wgryziemy, sprawia, że wraz z naszym pierwszym kęsem, bardziej docenimy jego soczystość, słodycz i chrupkość" - tłumaczy Spence.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia