Jak podgrzać świąteczną atmosferę?

Kiedy już odejdziemy od świątecznych stołów, emocje ciut opadną, a wraz z nimi siły po ciężkich przedświątecznych przygotowaniach, dobrze byłoby się zrelaksować. Tylko jak? Jest coś co pasuje do świątecznego klimatu, ma wspaniały smak i niesamowity aromat, najlepiej się go spożywa w rodzinnej atmosferze, a przy tym rozgrzeje po zimowym spacerze. Co to takiego? Grzaniec.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Kiedy już odejdziemy od świątecznych stołów, emocje ciut opadną, a wraz z nimi siły po ciężkich przedświątecznych przygotowaniach, dobrze byłoby się zrelaksować. Tylko jak? Jest coś co pasuje do świątecznego klimatu, ma wspaniały smak i niesamowity aromat, najlepiej się go spożywa w rodzinnej atmosferze, a przy tym rozgrzeje po zimowym spacerze. Co to takiego? Grzaniec.

Przepisów na sporządzenie grzańca znajdziemy całe mnóstwo, także każdy może znaleźć coś co będzie mu najbardziej odpowiadało. Jest jednak kilka zasad, których należy przestrzegać, by docenić wszystkie walory tego napoju.

Jeśli przygotowujemy grzańca na bazie wina, dobrze jest wybrać trunek bułgarski, mołdawski, włoski lub pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego, gdyż zarówno w ich smaku, jak i bukiecie wyczujemy wyraźnie nuty owocowe.

Korzenne wino grzane

butelka czerwonego, wytrawnego lub półsłodkiego wina, szklanka wody mineralnej, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki miodu (płynnego), 10 goździków, kawałek laski wanilii, suszona skórka pomarańczowa, cynamon, gałka muszkatołowa

Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy. Po odstawieniu z ognia wlewamy wino. Całość podgrzewamy pod przykryciem, by napój przeszedł przyprawami, ale nie zagotowujemy.

W sporządzaniu grzańca ważne jest, by najpierw połączyć ze sobą składniki bezalkoholowe, a dopiero po ich ewentualnym zagotowaniu dodać wino czy np. piwo.

Grzane wino z pomarańczami

butelka czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina, kawałek laski cynamonu, 7-8 goździków,
2 pomarańcze, garść rodzynek sułtańskich, 3 łyżki płynnego miodu

Dokładnie umyć pomarańcze, a następnie razem ze skórką pokroić w plastry. Wino wlać do garnka, dodać cynamon, goździki, rodzynki i pomarańcze. Wino podgrzewać na bardzo małym ogniu. Do gorącego już grzańca dodać miód.

Kolejną tajemnicą przygotowywania grzańców jest to, by nie dopuścić do zagotowania się napoju, gdyż wówczas wino straci cały aromat, a alkohol się ulotni. Można je podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych.

Grog

100 ml rumu(ciemnego), 400 ml wody, sok z 1 dużej cytryny, 1 kopiasta łyżka cukru, 2-3 goździki, niewielki kawałek laski cynamon, 2 ziarenka ziela angielskiego

Zagotuj wodę z goździkami, cynamonem, zielem angielskim i cukrem. Odstaw z ognia. Połącz ją z rumem i sokiem z cytryny.

W przypadku grzańców również istotną sprawą jest to w czym się je pije - powinny to być kamionkowe kufelki lub kubki o grubych ściankach, by napój zbyt szybko nie ostygł. Dobrze jest też przed podaniem ogrzać naczynia.

Grzaniec z koniakiem

1 litr czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina, 50 ml koniaku, szklanka wody butelkowej, 4 suszone figi, 3 goździki, odrobina cynamonu i imbiru, 75g rodzynek sułtańskich i tyleż samo migdałów, 15 dag cukru, 1 pomarańcza

W garnku zagotować wodę wraz z figami, przyprawami, umytą i pokrojoną pomarańczą oraz cukrem. Gotować kilka minut, po czym całość przecedzić. Dolać wino i koniak, dołożyć rodzynki i migdały, po czym podgrzać jeszcze przez chwilę.

Nie wszyscy jednak lubią wino, ale nie ma się czym przejmować, bo można przygotować grzańca na bazie piwa, do którego używamy piwa jasnego (lekkie, pełne lub mocne).

Piwny grzaniec

0,5 l jasnego piwa, 20 ml whisky, sok z połówki dużej cytryny, 1 mała łyżeczka miodu, szczypta gałki muszkatołowej, 1-2 goździki

Wszystkie składniki oprócz whisky podgrzać w garnku. Piwo warto wcześniej odrobinę wygazować lub wlewać je do garnka tak, by wytworzyło się jak najwięcej piany, co sprawi, że podczas podgrzewania piwo nie wykipi. Na koniec dodać whisky.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał