Jak podgrzać świąteczną atmosferę?
Kiedy już odejdziemy od świątecznych stołów, emocje ciut opadną, a wraz z nimi siły po ciężkich przedświątecznych przygotowaniach, dobrze byłoby się zrelaksować. Tylko jak? Jest coś co pasuje do świątecznego klimatu, ma wspaniały smak i niesamowity aromat, najlepiej się go spożywa w rodzinnej atmosferze, a przy tym rozgrzeje po zimowym spacerze. Co to takiego? Grzaniec.
Kiedy już odejdziemy od świątecznych stołów, emocje ciut opadną, a wraz z nimi siły po ciężkich przedświątecznych przygotowaniach, dobrze byłoby się zrelaksować. Tylko jak? Jest coś co pasuje do świątecznego klimatu, ma wspaniały smak i niesamowity aromat, najlepiej się go spożywa w rodzinnej atmosferze, a przy tym rozgrzeje po zimowym spacerze. Co to takiego? Grzaniec.
Przepisów na sporządzenie grzańca znajdziemy całe mnóstwo, także każdy może znaleźć coś co będzie mu najbardziej odpowiadało. Jest jednak kilka zasad, których należy przestrzegać, by docenić wszystkie walory tego napoju.
Jeśli przygotowujemy grzańca na bazie wina, dobrze jest wybrać trunek bułgarski, mołdawski, włoski lub pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego, gdyż zarówno w ich smaku, jak i bukiecie wyczujemy wyraźnie nuty owocowe.
Korzenne wino grzane
Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy. Po odstawieniu z ognia wlewamy wino. Całość podgrzewamy pod przykryciem, by napój przeszedł przyprawami, ale nie zagotowujemy.
W sporządzaniu grzańca ważne jest, by najpierw połączyć ze sobą składniki bezalkoholowe, a dopiero po ich ewentualnym zagotowaniu dodać wino czy np. piwo.
Grzane wino z pomarańczami
butelka czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina, kawałek laski cynamonu, 7-8 goździków,
2 pomarańcze, garść rodzynek sułtańskich, 3 łyżki płynnego miodu
Dokładnie umyć pomarańcze, a następnie razem ze skórką pokroić w plastry. Wino wlać do garnka, dodać cynamon, goździki, rodzynki i pomarańcze. Wino podgrzewać na bardzo małym ogniu. Do gorącego już grzańca dodać miód.
Kolejną tajemnicą przygotowywania grzańców jest to, by nie dopuścić do zagotowania się napoju, gdyż wówczas wino straci cały aromat, a alkohol się ulotni. Można je podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych.
Grog
100 ml rumu(ciemnego), 400 ml wody, sok z 1 dużej cytryny, 1 kopiasta łyżka cukru, 2-3 goździki, niewielki kawałek laski cynamon, 2 ziarenka ziela angielskiego
Zagotuj wodę z goździkami, cynamonem, zielem angielskim i cukrem. Odstaw z ognia. Połącz ją z rumem i sokiem z cytryny.
W przypadku grzańców również istotną sprawą jest to w czym się je pije - powinny to być kamionkowe kufelki lub kubki o grubych ściankach, by napój zbyt szybko nie ostygł. Dobrze jest też przed podaniem ogrzać naczynia.
Grzaniec z koniakiem
1 litr czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina, 50 ml koniaku, szklanka wody butelkowej, 4 suszone figi, 3 goździki, odrobina cynamonu i imbiru, 75g rodzynek sułtańskich i tyleż samo migdałów, 15 dag cukru, 1 pomarańcza
W garnku zagotować wodę wraz z figami, przyprawami, umytą i pokrojoną pomarańczą oraz cukrem. Gotować kilka minut, po czym całość przecedzić. Dolać wino i koniak, dołożyć rodzynki i migdały, po czym podgrzać jeszcze przez chwilę.
Nie wszyscy jednak lubią wino, ale nie ma się czym przejmować, bo można przygotować grzańca na bazie piwa, do którego używamy piwa jasnego (lekkie, pełne lub mocne).
Piwny grzaniec
0,5 l jasnego piwa, 20 ml whisky, sok z połówki dużej cytryny, 1 mała łyżeczka miodu, szczypta gałki muszkatołowej, 1-2 goździki
Wszystkie składniki oprócz whisky podgrzać w garnku. Piwo warto wcześniej odrobinę wygazować lub wlewać je do garnka tak, by wytworzyło się jak najwięcej piany, co sprawi, że podczas podgrzewania piwo nie wykipi. Na koniec dodać whisky.