Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia

Ten przepis jest znany od lat. Skorupki jaj wypełniane pysznym farszem, otulone bułką tartą i posmażone na maśle. Podaje się je na ciepło. Te pyszne jajka sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc.

Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babciaJajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 jajek
  • 10 pieczarek
  • kawałek sera pleśniowego Turek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i biały pieprz
  • masło klarowane
  • bułka tarta do panierowania

Przepis

  • Jaja ugotować na twardo, przepołowić je na dwie części.
  • Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek (najlepiej robić to łyżeczką do herbaty), wyjąć z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno posiekać.
  • Pieczarki lub drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Ostudzone dodać do pokrojonych jajek. Wsypać posiekany szczypior i pokrojony drobno ser. Dodać majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Każdą skorupkę wypełnić farszem i panierować farsz w bułce tartej
  • Na patelni, rozgrzać 1 łyżkę masła.
  • Na gorący tłuszcz kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż do czasu gdy farsz lekko się przyrumieni.
  • Podawać gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można dodatkowo, dla ozdoby posypać je odrobiną drobnego szczypioru.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯