Trwa ładowanie...
d3s1any
19-01-2021 09:45

Kruche rogaliki. Lepiej upiecz dużą blachę

Przepis

Co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem? Mamy dla was przepis na takie słodkości. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

d3s1any
2.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Radość kipniąca uśmiechem
Źródło: Radość kipniąca uśmiechem
Składniki
  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc. (mały kubek)
  • cukier puder do posypania
  • dżem pomarańczowo-imbirowy ok. 3/4 szklanki lub inny
Przepis
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki lub na 40 min do zamrażalnika.
  • Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów.
  • Na każdym kładziemy pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C przez około 15-20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kruche rogaliki. Lepiej upiecz dużą blachę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
Share
d3s1any

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1any
d3s1any
d3s1any
d3s1any
Więcej tematów
d3s1any