Kruche rogaliki. Lepiej upiecz dużą blachę
Co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem? Mamy dla was przepis na takie słodkości. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki lub na 40 min do zamrażalnika.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów.
- Na każdym kładziemy pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik.
- Pieczemy w temp. 200 st. C przez około 15-20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze