Kruche rogaliki. Lepiej upiecz dużą blachę
Co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem? Mamy dla was przepis na takie słodkości. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki lub na 40 min do zamrażalnika.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów.
- Na każdym kładziemy pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik.
- Pieczemy w temp. 200 st. C przez około 15-20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl