Granadilla (męczennica języczkowata). Bliska kuzynka marakui

Granadilla to egzotyczny owoc, który coraz częściej można spotkać także i w Polsce, ponieważ dobrze znosi trudy długich podróży. Choć zarówno hiszpańska, jak i polska nazwa owocu brzmi tajemniczo, to granadilla jest bliską kuzynką dobrze nam już znanej marakui.

Przekrojona na pół granadillaGranadilla należy do tego samego gatunku co marakuja
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Granadilla (męczennica języczkowata) – czym jest i skąd pochodzi?

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie ceni się ją nie tylko ze względu na owoce, ale sadzi się także granadillę jako roślinę ozdobną w parkach, pergolach i ogrodach Boliwii, Peru i Wenezueli.

Znana również jako passiflora ma bardzo charakterystyczne, ozdobne kwiaty o intensywnym zapachu, a sama roślina jest wiecznie zielonym pnączem z wąsami czepnymi, za pomocą których wspina się aż do koron drzew w poszukiwaniu promieni słonecznych.

Nazwa granadilla z języka hiszpańskiego oznacza "mały granat", a z kolei passiflora, czyli kwiat męki Pańskiej, odnosi się do męki Chrystusa. Stąd już blisko do polskiej nazwy – męczennica.

Granadilla, w odróżnieniu od marakui, ma owoce nie fioletowe, a pomarańczowe o nieco jajowatym kształcie. Skórka jagody może być nakrapiana. Co istotne, zjadamy tylko wnętrze owocu.

Granadilla

Granadilla (męczennica języczkowata) – jak jeść i do czego wykorzystywać owoc?

Jako że skórka jest niejadalna, to najłatwiej owoc przekroić w poprzek na pół. Wnętrze pomarańczowego jaja usłane jest gąbczastą, białą okrywą, a pod nią skrywa się jadalna część. Ma postać galaretki z ciemnymi ziarenkami – najwygodniej zjeść ją za pomocą łyżeczki. Na surowo ma orzeźwiający, intensywny i słodki smak. Jest mniej kwaskowata niż marakuja.

Z uwagi na jej wyjątkowy smak, a także konsystencję, może być wykorzystywana do deserów jako ozdobny dodatek czy też topping. Dobrze komponuje się zwłaszcza z jogurtami, musami czy nawet owsianką lub puddingiem. Jej ożywczy smak sprawia, że warto granadillę dodać do smoothie, a także sałatek owocowych.

Do produkcji dżemów i soków także się nadaje, choć do tego celu częściej wykorzystuje się marakuję.

Co ciekawe, napar z męczennicy języczkowatej ma działanie usypiające, a Indianie południowoamerykańscy wykorzystywali odurzającą moc korzeni rośliny w swych rytuałach.

Granadilla (męczennica języczkowata) – jak kupić, by owoc był smaczny?

Twarda, wytrzymała skórka sprawia, że owoc jest odporny i mało co go dyskwalifikuje – chyba tylko obecność pleśni na skórce.

Natomiast najsmaczniejsze i najsłodsze owoce to te, których skórka jest już nieco pomarszczona i wyschnięta, z dużą ilością brązowych plamek. Wówczas wystarczy ścisnąć męczennicę w dłoni, by powierzchnia owocu pękła, odsłaniając smakowite wnętrze.

Granadilla (męczennica języczkowata) – właściwości

Męczennica jest bardzo wartościowym owocem – choć stosunkowo kaloryczna, to wspiera odchudzanie dzięki wysokiej zawartości błonnika. O jej wartości stanowi jednak obecność antyoksydantów, a także witamin A, E i C.

Co jeszcze skrywa granadilla pod żółtą skórką? Całą moc zdrowia: żelazo, mangan, cynk i fosfor to tylko niektóre z mikroelementów, w które męczennica jest zasobna.

Owoce granadilla
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów