Granadilla (męczennica języczkowata). Bliska kuzynka marakui

Granadilla to egzotyczny owoc, który coraz częściej można spotkać także i w Polsce, ponieważ dobrze znosi trudy długich podróży. Choć zarówno hiszpańska, jak i polska nazwa owocu brzmi tajemniczo, to granadilla jest bliską kuzynką dobrze nam już znanej marakui.

Przekrojona na pół granadillaGranadilla należy do tego samego gatunku co marakuja
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Granadilla (męczennica języczkowata) – czym jest i skąd pochodzi?

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie ceni się ją nie tylko ze względu na owoce, ale sadzi się także granadillę jako roślinę ozdobną w parkach, pergolach i ogrodach Boliwii, Peru i Wenezueli.

Znana również jako passiflora ma bardzo charakterystyczne, ozdobne kwiaty o intensywnym zapachu, a sama roślina jest wiecznie zielonym pnączem z wąsami czepnymi, za pomocą których wspina się aż do koron drzew w poszukiwaniu promieni słonecznych.

Nazwa granadilla z języka hiszpańskiego oznacza "mały granat", a z kolei passiflora, czyli kwiat męki Pańskiej, odnosi się do męki Chrystusa. Stąd już blisko do polskiej nazwy – męczennica.

Granadilla, w odróżnieniu od marakui, ma owoce nie fioletowe, a pomarańczowe o nieco jajowatym kształcie. Skórka jagody może być nakrapiana. Co istotne, zjadamy tylko wnętrze owocu.

Granadilla

Granadilla (męczennica języczkowata) – jak jeść i do czego wykorzystywać owoc?

Jako że skórka jest niejadalna, to najłatwiej owoc przekroić w poprzek na pół. Wnętrze pomarańczowego jaja usłane jest gąbczastą, białą okrywą, a pod nią skrywa się jadalna część. Ma postać galaretki z ciemnymi ziarenkami – najwygodniej zjeść ją za pomocą łyżeczki. Na surowo ma orzeźwiający, intensywny i słodki smak. Jest mniej kwaskowata niż marakuja.

Z uwagi na jej wyjątkowy smak, a także konsystencję, może być wykorzystywana do deserów jako ozdobny dodatek czy też topping. Dobrze komponuje się zwłaszcza z jogurtami, musami czy nawet owsianką lub puddingiem. Jej ożywczy smak sprawia, że warto granadillę dodać do smoothie, a także sałatek owocowych.

Do produkcji dżemów i soków także się nadaje, choć do tego celu częściej wykorzystuje się marakuję.

Co ciekawe, napar z męczennicy języczkowatej ma działanie usypiające, a Indianie południowoamerykańscy wykorzystywali odurzającą moc korzeni rośliny w swych rytuałach.

Granadilla (męczennica języczkowata) – jak kupić, by owoc był smaczny?

Twarda, wytrzymała skórka sprawia, że owoc jest odporny i mało co go dyskwalifikuje – chyba tylko obecność pleśni na skórce.

Natomiast najsmaczniejsze i najsłodsze owoce to te, których skórka jest już nieco pomarszczona i wyschnięta, z dużą ilością brązowych plamek. Wówczas wystarczy ścisnąć męczennicę w dłoni, by powierzchnia owocu pękła, odsłaniając smakowite wnętrze.

Granadilla (męczennica języczkowata) – właściwości

Męczennica jest bardzo wartościowym owocem – choć stosunkowo kaloryczna, to wspiera odchudzanie dzięki wysokiej zawartości błonnika. O jej wartości stanowi jednak obecność antyoksydantów, a także witamin A, E i C.

Co jeszcze skrywa granadilla pod żółtą skórką? Całą moc zdrowia: żelazo, mangan, cynk i fosfor to tylko niektóre z mikroelementów, w które męczennica jest zasobna.

Owoce granadilla
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce