Granadilla (męczennica języczkowata). Bliska kuzynka marakui

Granadilla to egzotyczny owoc, który coraz częściej można spotkać także i w Polsce, ponieważ dobrze znosi trudy długich podróży. Choć zarówno hiszpańska, jak i polska nazwa owocu brzmi tajemniczo, to granadilla jest bliską kuzynką dobrze nam już znanej marakui.

Przekrojona na pół granadillaGranadilla należy do tego samego gatunku co marakuja
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Granadilla (męczennica języczkowata) – czym jest i skąd pochodzi?

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie ceni się ją nie tylko ze względu na owoce, ale sadzi się także granadillę jako roślinę ozdobną w parkach, pergolach i ogrodach Boliwii, Peru i Wenezueli.

Znana również jako passiflora ma bardzo charakterystyczne, ozdobne kwiaty o intensywnym zapachu, a sama roślina jest wiecznie zielonym pnączem z wąsami czepnymi, za pomocą których wspina się aż do koron drzew w poszukiwaniu promieni słonecznych.

Nazwa granadilla z języka hiszpańskiego oznacza "mały granat", a z kolei passiflora, czyli kwiat męki Pańskiej, odnosi się do męki Chrystusa. Stąd już blisko do polskiej nazwy – męczennica.

Granadilla, w odróżnieniu od marakui, ma owoce nie fioletowe, a pomarańczowe o nieco jajowatym kształcie. Skórka jagody może być nakrapiana. Co istotne, zjadamy tylko wnętrze owocu.

Granadilla

Granadilla (męczennica języczkowata) – jak jeść i do czego wykorzystywać owoc?

Jako że skórka jest niejadalna, to najłatwiej owoc przekroić w poprzek na pół. Wnętrze pomarańczowego jaja usłane jest gąbczastą, białą okrywą, a pod nią skrywa się jadalna część. Ma postać galaretki z ciemnymi ziarenkami – najwygodniej zjeść ją za pomocą łyżeczki. Na surowo ma orzeźwiający, intensywny i słodki smak. Jest mniej kwaskowata niż marakuja.

Z uwagi na jej wyjątkowy smak, a także konsystencję, może być wykorzystywana do deserów jako ozdobny dodatek czy też topping. Dobrze komponuje się zwłaszcza z jogurtami, musami czy nawet owsianką lub puddingiem. Jej ożywczy smak sprawia, że warto granadillę dodać do smoothie, a także sałatek owocowych.

Do produkcji dżemów i soków także się nadaje, choć do tego celu częściej wykorzystuje się marakuję.

Co ciekawe, napar z męczennicy języczkowatej ma działanie usypiające, a Indianie południowoamerykańscy wykorzystywali odurzającą moc korzeni rośliny w swych rytuałach.

Granadilla (męczennica języczkowata) – jak kupić, by owoc był smaczny?

Twarda, wytrzymała skórka sprawia, że owoc jest odporny i mało co go dyskwalifikuje – chyba tylko obecność pleśni na skórce.

Natomiast najsmaczniejsze i najsłodsze owoce to te, których skórka jest już nieco pomarszczona i wyschnięta, z dużą ilością brązowych plamek. Wówczas wystarczy ścisnąć męczennicę w dłoni, by powierzchnia owocu pękła, odsłaniając smakowite wnętrze.

Granadilla (męczennica języczkowata) – właściwości

Męczennica jest bardzo wartościowym owocem – choć stosunkowo kaloryczna, to wspiera odchudzanie dzięki wysokiej zawartości błonnika. O jej wartości stanowi jednak obecność antyoksydantów, a także witamin A, E i C.

Co jeszcze skrywa granadilla pod żółtą skórką? Całą moc zdrowia: żelazo, mangan, cynk i fosfor to tylko niektóre z mikroelementów, w które męczennica jest zasobna.

Owoce granadilla
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji