Jabłecznik z budyniem. Proste i smakowite ciacho na jesień

Jabłecznik z budyniem to jedno z najpyszniejszych ciast, jakie można przygotować. Jest delikatne, słodkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki są tanie i łatwo dostępne, a przepis bardzo prosty.

Jabłecznik z budyniem. Proste i smakowite ciacho na jesieńJabłecznik z budyniem. Proste i smakowite ciacho na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka 3,2 proc.
  • mus jabłkowy lub 1 kg jabłek - według uznania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis

  • Masło, cukier oraz jajka utrzeć.
  • Do powstałej masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzeć ciasto.
  • 2 budynie ugotować w 3 szklankach mleka, dodając łyżeczkę masła (do mleka) i 1 łyżkę cukru (do proszku budyniu).
  • Blachę okrągłą (ja używam o średnicy ok. cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia ciast.
  • Wylać 1/2 ciasta, na to wyłożyć mus jabłkowy lub pokrojone w plastry jabłka.
  • Na to wylać budyń. Polać drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C, ok. 1 godz.
  • Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja