Imprezowe koreczki śledziowe
Koreczki do szybka, smaczna i prosta do przygotowania przekąska. Wystarczyło mieć pod ręką ulubione składniki i wykałaczki. Na domową imprezę, sylwestra czy po prostu spotkanie ze znajomymi proponujemy ekspresowe koreczki śledziowe.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- śledzie marynowane 3-4 płaty
- ogórek kiszony - 3 sztuki
- pomidor - 1 mała sztuka
- ser żółty (najlepiej słony i twardy)
- oliwki zielone z pastą paprykową
Przepis
- Filety śledziowe dzielimy na 4 listki (wzdłuż). Można oczywiście dzielić je na 2, albo w ogóle nie dzielić, ale skoro ma być to przekąska, to powinna być na jednego gryzka.
- Ogórki kroimy w paseczki, tak jak pomidory (część miąższową) i ser.
- Wymienione wyżej składniki kładziemy na jednym z końców mini-plasterka śledziowego i wiążmy ku końcowi.
- Przebijamy wszystko wykałaczką, a na czubek wykałaczki nabijamy zieloną oliwkę (bardzo pasuje do śledzia).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl