Imprezowe koreczki śledziowe
Koreczki do szybka, smaczna i prosta do przygotowania przekąska. Wystarczyło mieć pod ręką ulubione składniki i wykałaczki. Na domową imprezę, sylwestra czy po prostu spotkanie ze znajomymi proponujemy ekspresowe koreczki śledziowe.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Kategoria przepisów: Przekąski
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- śledzie marynowane 3-4 płaty
 - ogórek kiszony - 3 sztuki
 - pomidor - 1 mała sztuka
 - ser żółty (najlepiej słony i twardy)
 - oliwki zielone z pastą paprykową
 
Przepis
- Filety śledziowe dzielimy na 4 listki (wzdłuż). Można oczywiście dzielić je na 2, albo w ogóle nie dzielić, ale skoro ma być to przekąska, to powinna być na jednego gryzka.
 - Ogórki kroimy w paseczki, tak jak pomidory (część miąższową) i ser.
 - Wymienione wyżej składniki kładziemy na jednym z końców mini-plasterka śledziowego i wiążmy ku końcowi.
 - Przebijamy wszystko wykałaczką, a na czubek wykałaczki nabijamy zieloną oliwkę (bardzo pasuje do śledzia).
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl