Idealne naleśniki bez jajek i mleka. Przepis Marty Dymek
Czy ktoś z was miał problem z wegańskimi naleśnikami? Jeśli tak, jesteście na dobrej stronie. Naleśniki z tego przepisu udają się każdemu, a w dodatku są elastyczne, jędrne, rozciągliwe i robią charakterystyczne "plask", kiedy lądują na talerzu. Można je zwijać w dowolne kształty, a nawet – na razie musicie mi uwierzyć na słowo – pachną, jakby były pełne jajek. I to wszystko dzięki aquafabie.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3/4 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
- 3 łyżki aquafaby
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Przepis
1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia lub niedużej miski i krótko zblendować. Pozostawić je w spokoju na 15–30 minut, w tym czasie lekko zgęstnieje.
2. Rozgrzać suchą patelnię do naleśników lub zwykłą delikatnie posmarowaną olejem.
3. Wlać ciasto, rozprowadzić, przechylając, i usmażyć pierwszego naleśnika. W ten sam sposób usmażyć kolejne. 4. Świetnie smakują na ciepło, ale też na zimno. Można usmażyć sporą partię na zapas, bo wytrzymują w lodówce do 5 dni. Doskonałe na słodkie śniadanie, ale też na wytrawne krokiety
Naleśniki wegańskie - porady
Nie bójcie się wegańskich naleśników i róbcie wszystko tak jak przy tradycyjnych: jeśli uznacie, że ciasto jest za gęste, dodajcie łyżkę mleka, jeśli po odstaniu będzie za rzadkie, wsypcie łyżeczkę mąki. Prościzna.
Do naleśników najlepiej nadaje się aquafaba z ciecierzycy. Naleśniki na aquafabie z fasoli są trochę mniej sprężyste, a ich przygotowanie to zadanie dla bardziej zaawansowanych.