Idealne ciasto na pierogi
Polacy uwielbiają pierogi. Mimo że potrawa ta dotarła do nas z Chin, to uważane są one za nasze rodzime tradycyjne danie. Właściwie nie ma się co dziwić, skoro robimy je od XIII wieku. Pierogi mogą kryć w sobie najróżniejsze farsze: zarówno słodkie, jak i wytrawne, mięsne lub wegańskie. Jednak sekret idealnych pierogów tkwi przede wszystkim w cieście.
Istota ciasta na pierogi
Miękkie, elastyczne i smaczne ciasto jest podstawą każdego rodzaju pierogów. Czy to będzie pyszny farsz z białego sera lub owoców, czy też mięsa z kurczaka, szpinaku lub kapusty i grzybów, to niewłaściwie przygotowane ciasto może zepsuć cały efekt potrawy.
O czym należy więc pamiętać, robiąc pierogi? Przede wszystkim o tym, że duża ilość składników do ciasta nie będzie tu dobrym rozwiązaniem. Do przygotowania idealnego pierogowego ciasta wystarczy tak naprawdę tylko mąka i woda. Aby jednak było ono delikatniejsze, warto dodać do niego nieco oleju. Oczywiście potrzebna jest również sól, ale można ją dodać albo do ciasta, albo bezpośrednio do wody, w której będziemy gotować nasze pierożki.
Na co uważać, robiąc ciasto na pierogi?
W niektórych przepisach możemy natknąć się na żółtka lub całe jajka dodawane do ciasta na pierogi. Okazuje się, że wcale nie są one potrzebne, a czasami mogą wręcz zaszkodzić. Szczególnie ostrożnie trzeba podchodzić do całych jajek, które zawierają białko, a ono może sprawić, że ciasto wyjdzie twarde.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski czy pierogi? Spór o leniwe
Uważać również trzeba na mąkę. Po pierwsze, powinna być ona odpowiedniego typu – najlepiej 500. Po drugie, musimy uważać z podsypywaniem mąki w trakcie wyrabiania ciasta, by nie dopuścić przesadzenia z jej ilością, co również doprowadziłoby do zwiększenia twardości ciasta.
Woda, z której robione jest ciasto, nie może być zimna ani nawet letnia. Powinna być gorąca, ale też nie wrząca. Im cieplejsza woda, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Należy uważać, by nie poparzyć się, więc początkowo najlepiej ciasto przemieszać łyżką.
Ważne jest również właściwe rozwałkowanie ciasta. Nie może być ono zbyt cienkie, by dało się je nadziać i zlepić. Z kolei zbyt grubo rozwałkowane sprawi, że pierogi będą mało delikatne i dłużej musiałyby się gotować.
Przepis na idealne ciasto pierogowe
Aby zrobić najlepsze ciasto na pierogi, z którego zrobimy ok. 50-60 pierożków, potrzebujemy:
- 500 g mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju,
- 1 szkl. gorącej wody.
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej sól i mieszamy. Następnie dolewamy olej oraz stopniowo gorącą wodę, od razu mieszając.
- Po wstępnym wymieszaniu, ciasto wyrabiamy ręką przez 10-15 minut, by stało się gładkie, elastyczne i miękkie. Przykrywamy je na 20-30 minut, by odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Po kolei każdy z kawałków wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę, a pozostałe zostawiamy przykryte w misce, by nie obsychały się.
- Na stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka – można robić to szklanką lub specjalną maszynką do robienia pierogów. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, a boki sklejamy.
- Pierogi układamy obok siebie i przykrywamy lekko wilgotną ściereczką z bawełny. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej partiami nasze pierogi tak, by swobodnie mogły w niej pływać. Nie możemy włożyć zbyt dużo pierogów na raz.
- Tuż po wrzuceniu ich na wodę, warto przemieszać je delikatnie, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy je przez 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Mrożenie pierogów
Jeśli zrobiliśmy większą ilość pierogów, możemy je zamrozić albo w wersji surowej, albo już po ugotowaniu. Aby to zrobić, najlepiej przygotować płaską tacę. Surowe pierogi wystarczy rozłożyć na niej tak, by nie dotykały się nawzajem. Wstawiamy je do zamrażarki, a po wstępnym zamrożeniu przekładamy do woreczka lub pojemnika. Dzięki temu nie zlepią się już nawet, jeśli będą się stykać. Pierogi ugotowane należy z kolei wystudzić i skropić olejem. Następnie również układamy je na tacy i mrozimy, by potem przełożyć je do pojemnika lub woreczka. Takie danie z pewnością przyda się na czarną godzinę, kiedy nie będziemy dysponować czasem na ugotowanie porządnego obiadu albo nagle najdzie nas ochota na domowe pierogi.